Alegerea colegilor de joaca

/ / Modificat: 2011-03-02
Alegerea colegilor de joaca

La aceasta varsta, copilul tau poate se joaca inca langa alti copii mai mult decat cu alti copii.

Dar poate vrei chiar si asa sa ii oferi colegi de joaca, partial pentru a-l ajuta sa isi dezvolte abilitatile sociale si partial pentru a te relaxa tu (poate fi foarte placut sa petreci timp cu parintii colegilor lui de joaca).

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa reduci la minim certurile, bataile si lacrimile dintre colegii de joaca.

Stabilirea "sedintelor de joaca" - Testeaza preferintele copilului tau

Afla cu care dintre copii se intelege mai bine la gradinita sau intreaba-l pe cine i-ar placea sa inviti acasa, daca este indeajuns de mare ca sa isi exprime preferintele.



Ar trebui sa iasa foarte bine daca inviti un parinte cu care iti place sa petreci timp. Nu uita ca cei doi copii nu trebuie sa aiba aceeasi varsta.

De fapt, exista cateva avantaje daca au varste diferite. Copilul mai mare va conduce jocul directionandu-l pe cel mai mic si va fi incantat ca este "copilul mai mare".

Joaca nu trebuie sa dureze prea mult

O ora este de ajuns pentru prima vizita si 2 ore pentru copiii care au devenit deja prieteni. Daca dureaza mai mult de atat, copiii se plictisesc, obosesc si devin irascibili.

Ai grija ce mancare alegi

Trebuie sa le oferi partenerilor de joaca gustari; asigura-te ca ii intrebi pe parintii musafiri despre alergiile la mancare si sensibilitatile copiilor lor – sau ce preferinte culinare au copiii lor. Cunoscand preferintele unui copil dinainte, vei face senzatie de fiecare data.

Pregatirea de intalnire - Ascunde jucariile favorite ale copilului tau

La aceasta varsta, copiii se bat pe jucarii frecvent. Poti sa il inveti ca trebuie sa imparta pana cand te schimbi la fata, dar este prea mult sa te astepti de la copilul tau sa fie generos.

In cazul in care copilul tau are cateva jucarii favorite pe care stii ca uraste sa le imparta, ajuta-l sa le ascunda inainte sa ajunga prietenii lui.

Apoi pregateste cateva jocuri care implica o colaborare (blocurile si banii falsi sunt doua alegeri foarte bune), dar si cateva jucarii pe care nu il deranjeaza sa le imparta. (Dar nu fii surprinsa daca incearca brusc sa pretinda o jucarie de care pana acum nu era interesat doar pentru ca unui alt copil ii place).

Incearca sa il eliberezi de teama ca prietenii lui de joaca vor lua jucariile cu ei acasa spunandu-i acest lucru constant.

Jocul copiilor si interventia parintilor

Introdu pauze

Pe langa gustari, este o idee buna sa ai la indemana o activitate linistita in cazul in care copiii devin prea absorbiti de joc. Specialistii sugereaza sa citesti o carte impreuna cu ei sau sa iesiti putin din casa.

Protocol - Ajuta-i sa relationeze

Daca vrei ca intalnirea sa mearga struna, ajuta-i pe copii sa interactioneze. Poti sa faci acest lucru propunand un joc sau dandu-le cateva jucarii cu care sa se joace (cum ar fi un trenulet de jucarie).

De indata ce copiii incep sa se joace cu usurinta, implica-te si tu in jocul lor.

Daca sfarsesc prin a se juca singuri si nu unul cu celalalt, nu te chinui sa remediezi acest aspect – in urmatorul an aceasta tendinta se va schimba.



Si desi nu pare sa fie asa, copiii beneficiaza si daca se uita pur si simplu unul la celalalt cum se joaca.

Curatenia de dupa joc

Incurajeaza-i pe copii sa stranga jucariile la finalul unui joc inainte sa treaca la urmatorul. (Desigur, cu cat sunt mai mici, cu atat va trebui sa ii ajuti mai mult.)

Daca astepti pana la sfarsitul intalnirii ca sa faci curat, vei sfarsi prin a face fata unei dezordini mult mai mari. (In cazul in care copiii nu coopereaza, spune-le "Suntem gata de o gustare copii – dar inainte trebuie sa strangeti jucariile")

Ofera-le variante ca sa faci jocul mai interesant

Cateva sugestii:

  • pregateste o masa de joaca improvizata;

  • umple un bazin cu apa si lasa-i pe copii sa se joace cu apa (nu-i ii lasa nici un moment singuri – chiar si cativa centimetrii de apa reprezinta un pericol pentru ei);

  • ofera-le hartie si creioane;

  • da-le copiilor doua sau trei optiuni si lasa-i sa treaca de la o activitate la alta (sau chiar sa creeze propriile lor jocuri) pe masura ce sunt tot mai absorbiti de joaca.

Fii disponibila tot timpul

Copiii mici au nevoie de ajutor ca sa stabileasca si sa mentina interactiunea dintre ei, asa ca nu te astepta sa stai deoparte si sa te relaxezi in timp ce are loc intalnirea.

Trebuie sa fii constanta – desi nu trebuie sa deranjezi – observa si eventual incurajeaza-i.

Rezolvarea conflictelor

Lasa-i pe copii sa isi rezolve singuri problemele. Chiar daca trebuie sa fii atenta la tot ce fac copiii in timp ce se joaca, nu interveni la primul semn de probleme.

Neintelegerile minore dureaza de obicei mult si daca astepti vei vedea ca adesea copiii le rezolva singuri.

Sfarsitul jocului

Intervino rar, dar fii ferma

Daca un conflict se termina cu agresivitate, este momentul sa intervii. Separa promp copiii si vorbeste cu copilul care este agresiv despre ce a facut.

Spune-i ca ii intelegi sentimentele de furie, dar ca nu e bine sa raneasca pe altcineva. Intreaba-l daca este gata sa se joace frumos, si cand este, lasa-l sa se intoarca la joc.

Daca bataia continua, separa-i pe copii pentru putin timp sau introdu o noua activitate care consideri ca nu va cauza un conflict.

Lauda-i

Un mod de a reduce la minim comportamentul negativ este sa recunosti constant comportamentul bun. Fraze de genul "Uau, a fost asa dragut din partea ta sa il lasi pe Razvan sa se joace cu trenul tau favorit! Acest lucru l-a facut foarte fericit!" ii vor incuraja pe copii sa se comporte frumos in continuare.



Cum spui "la revedere"

Cand se apropie sfarsitul intalnirii, aminteste-le copiilor ca timpul lor impreuna s-a sfarsit. ("Inca cinci minute, copii. E timpul sa terminati jocul.").

Daca intalnirea a fost un succes, inainte de plecarea musafirilor pune accent pe cat de bine s-au simtit in timpul petrecut impreuna si cat de bine se vor distra la urmatoarea intalnire. "Voi doi ati construit blocul atat de bine impreuna. Vreti sa va jucati altceva data viitoare?"

Trimite o amintire acasa

Daca in timpul intalnirii copiii au creat ceva (desene, prajituri), da-l musafirilor creatia sa o ia acasa. Daca nu, fa-le o fotografie si da-le-o ca pe un cadou de petrecere.

Copiii sunt de cele mai multe ori emtuziasmati sa imparta aceste comori cu parintii lor asa ca acest lucru ii ajuta sa plece fara sa creeze probleme.

Condu musafirii

Unii parinti considera ca este mai usor sa ii separe pe copii daca la sfarsitul intalnirii toata lumea pleaca in afara casei.

Daca este posibil, luati in considerare varianta de a va conduce musafirii acasa, apoi faceti acest drum sa para ca o aventura: Pune-i pe copii sa se intreaca pana la pantofi pentru a vedea care din ei se incalta primul si vorbiti despre cate lucruri frumoase o sa vedeti pe drum.

Vei descoperi, poate, ca este mai usor pentru copii sa se desparta acasa la musafirii tai.

Taguri Joaca copii Prieteni copii

Articole recomandate

Citeste si despre