Cum stimulezi inteligenta emotionala a copilului?

/ / Modificat: 2012-03-15
Cum stimulezi inteligenta emotionala a copilului?

Stimularea inteligentei emotionale a copilului depinde de modul in care acesta este incurajat si ajutat de parinti sa isi inteleaga propriile sentimente, sa isi gestioneze emotiile, sa se automotiveze si sa faca fata cu brio esecurilor.

Foto: early-childhood-info.com

Iata cateva metode de introdus in educatia copilului, pentru a-l ajuta sa isi creasca nivelul de inteligenta emotionala.

Incurajeaza cititul in obiceiurile micutului tau

Nu trebuie sa treaca zi fara ca micutul sa ia contact cu lumea si universul povestilor din carti. Fie ca ii citesti tu sau ca reuseste sa o faca singur, este important sa ii cultivi pasiunea pentru citit.

Atentie la ce carti alegi pentru lectura zilnica a micutului tau. Opteaza pentru povestile cu caracter moral, din care micutul sa aiba mereu ce invata.

Incurajeaza-l sa participe la activitati extracurriculare

Inteligenta emotionala se refera si la modul in care copilul reuseste sa comunice cu cei din jur si sa lege relatii de prietenie cu alti copii.

Scoala este un mediu propice pentru dezvoltarea acestui tip de inteligenta. Totusi, este o zona in care copiii nu socializeaza foarte mult, cele mai multe conversatii fiind legate de materiile scolare, de profesori si de alte subiecte mai putin importante pentru latura emotionala si sociala.

Activitatile extracurriculare - cursuri de balet, pictura, dans, sporturi etc. - il ajuta pe copil sa se imprieteneasca mai usor cu alti copii si sa-si exprime mai usor emotiile si parerile in cadrul acestor grupuri.

Aceste activitati il ajuta sa isi defineasca propria personalitate si sa isi consolideze si imbunatateasca o multime de abilitati sociale.

Ajuta-l sa-si cultive pasiunile si talentele

Daca micutul tau este talentat la ceva, profita si ajuta-l cat poti de mult sa-si cultive pasiunea. Este o ocazie extraordinara de a ajuta copilul sa se dezvolte armonios, fericit, facand ceea ce ii place.

Exersarea si punerea in practica a abilitatilor de care da dovada intr-un anumit domeniu de interes il face pe copil fericit si multumit, ii da incredere in el si ii creste stima de sine, toate acestea contribuind din plin la dezvoltarea inteligentei emotionale.

Incurajeaza-l sa-si exprime liber sentimentele si emotiile

Copiii mici experimenteaza zilnic o multime de stari si sentimente care nu stiu cum se numesc si ce rol au.

Ajutarea copilului in a invata si recunoaste sentimente si a le exprima liber este extrem de utila in demersul lui de a face fata starilor cu care se confrunta.

In acest fel, il poti ajuta sa le faca fata, sa le gestioneze corespunzator si sa le fructifice sau depaseasca cand este cazul.

Incurajeaza jocul de grup

Inteligenta emotionala a copilului tau infloreste cel mai mult in mijlocul copiilor, adica a persoanelor de aceeasi varsta si cu aceleasi interese ca si el.

Cum dezoltarea acestui tip de inteligenta este strans legata de abilitatile sociale ale copilului, acestea se contureaza cel mai bine in cadrul jocurilor de grup. Ele ofera posibilitatea parintilor sa il directioneze pe copil spre deprinderea unor abilitati sociale importante si sa il invete cum sa se poarte atunci cand se afla intr-un cadru social.

Taguri Inteligenta emotionala copii Inteligenta copii Dezvoltare emotionala copii Emotii copii Abilitati sociale copii Activitati stimulare creier copii Activitati stimulare inteligenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre