Efectul Mozart la copii

/ / Modificat: 2013-04-08
Efectul Mozart la copii

Efectul Mozart este o notiune folosita pentru a descrie modul in care creierul copilului mic, sub 3 ani, poate fi dezvoltat, iar inteligenta stimulata, prin expunerea la unele sonate create de celebrul compozitor de muzica clasica, Wolfgang Amadeus Mozart. Metoda a creat numeroase controverse si dezbateri intre specialisti, nu toti fiind de acord cu faptul ca expunerea timpurie a copilului la muzica marelui compozitor l-ar face mai destept!

Ce este efectul Mozart?

Expresia de "efectul Mozart" a fost inventata de Alfred A. Tomatis, fiind dezvoltata ulterior de doi cercetatori americani din California (medicii Gordon Shaw si Frances Rauscher). Acestia au dat nastere unei teorii conform careia creierul unui copil sub 3 ani poate fi stimulat daca asculta unele sonate sau creatii ale lui Mozart.

Cu alte cuvinte, daca un copil mic este expus frecvent muzicii compuse de acesta, apar o serie de schimbari care se produc la nivelul unor procese psihice din creier. Se imbunatatesc functii cogntitive importante, precum fi invatarea, memoria sau concentrarea.

Pentru a-si sustine teoria, cercetatorii au facut si un studiu, in care mai multi copii erau pusi sa asculte sonate ale compozitorului, iar apoi erau supusi unor teste de aptitudini. Se pare ca cei care fusesera expusi muzicii lui Mozart obtineau punctaje mai mari decat cei care nu fusesera expusi, dar specialistii au constatat ca efectele erau de scurta durata, cam de 15 minute.

De la aceste studii, realizate de americani, a luat nastere si teoria conform careia muzica lui Mozart ar stimula coeficientul de inteligenta la copii, idee care nu s-a dovedit a fi adevarata nici macar in ziua de astazi. Mai mult chiar, multi adepti ai teoriei lor au inceput sa extinda beneficiile sonetelor lui Mozart si asupra sanatatii fizice sau psihice. La acea vreme, muzica compozitorului incepuse sa fie considerata un adevarat miracol pentru sanatate.

Prin aceasta teorie, cei doi americani au demonstrat doar ca exista anumiti neuroni din creier care sunt excitati in mod secvential si ca exista si anumite zone ale creierului care reactioneaza la anumite frecvente, asa cum sunt si cele din muzica lui Mozart. Insa nu este suficient pentru a spune ca muzica lui Mozart stimuleaza inteligenta copilului.

Cu toate acestea, nici macar studiile realizate de americani nu si-au gasit o explicatie clara. Ideile cum ca muzica clasica ar face copiii mai destepti nu au fost dovedite, nestiindu-se nici in ziua de astazi care este exact influenta pe care muzica clasica ar putea-o avea asupra dezvoltarii inteligentei creierului unui copil.

Nu doar ca rezultatele nu s-au dovedit a fi adevarate si nu au niciun argument real la baza, dar studii realizate ulterior celui facut de Shaw si Rauscher au avut rezultate opuse, demonstrand faptul ca teoria americanilor este inconsistenta.

Au aparut, de-a lungul timpului, o multime de semne de intrebare si contra-teorii care au desfiintat preuspusa descoperire a celor doi medici. S-a ridicat si o problema logica, de bun-simt: daca muzica lui Mozart este un remediu pentru sanatate, de ce compozitorul s-a imbolnavit de atatea ori pe parcursul vietii? Sau daca stimuleaza atat de mult inteligenta, de ce nu sunt cei care au studiat si comentat indeaproape muzica lui recunoscuti ca fiind cei mai destepti oameni din lume?

Beneficiile muzicii clasica in dezvoltarea copilului

Muzica clasica are multe beneficii in dezvoltarea copilului, efectele calmante si relaxante fiind printre cele mai cunoscute dintre ele. Nu combate doar stresul, ci inlatura si oboseala si ofera o stare de bine.

Muzica clasica poate avea un efect terapeutic si asupra durerilor fizice, nu doar in cazul problemelor emotionale cu care se confrunta copilul.

In plus, ajuta si la stimularea concentrarii si atentiei copilului, dar nu este acelasi lucru cu a fi mai destept sau inteligent!

Nu in cele din urma, muzica ar putea stimula inteligenta, insa acest lucru nu este dovedit, deci nu exista o certitudine ca efectul este garantat. Totusi, nu strica si nici nu face rau sa incerci! Copilul are doar de beneficiat din expunerea constanta la muzica clasica!

Crezi ca muzica lui Mozart poate avea vreo influenta asupra inteligentei copilului? Mai cunosti si alte beneficii ale expunerii copilului la muzica clasica? Spune-ne pererile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Muzica clasica copii Beneficii muzica copii

Articole recomandate

Citeste si despre