Muzica este un instrument puternic de invatare, relaxare si educatie pentru copii, inca de cand acestia sunt bebelusi si pana in copilaria tarzie. Desi simtul ritmic apare la varsta de bebelusi, copiii nu stiu cum sa il foloseasca la aceasta varsta pentru a intelege mai bine muzica. Iata cand apare simtul ritmic la copii si cum inteleg ei muzica in copilaria timpurie!
Cand apare simtul ritmic la copii?
Simtul ritmic se descrie prin capacitatea copilului de a reproduce sunete muzicale. Reactia fizica la auzul muzicii se dezvolta de timpuriu in viata copilului. Specialistii sustin ca bebelusii reactioneaza inca din burtica mamei la anumite note muzicale, devenind activi in uter. Insa simtul ritmic se dezvolta progresiv, pe masura ce copilul creste. Acesta se dezvolta mai repede daca cel mic este incurajat suficient de parinti prin poezii, cantecele si alte joculete care il pot ajuta sa inteleaga mai bine muzica.
Intelegerea muzicii la copii in functie de varsta
Copiii incep sa dezvolte simtul ritmic si sa inteleaga muzica inca de cand sunt bebelusi, insa in diferite grade, in fiecare etapa a copilariei. Specialistii au demonstrat ca pana la varsta de un an, copilul este capabil sa inteleaga muzica clasica.
Potrivit acestora, este chiar apt sa deosebeasca pasajele vesele de cele triste din muzica simfonica, pe baza intensitatii liniei melodice si a felului in care se aud anumite sunete. Bebelusul reuseste sa surprinda emotiile si starea de spirit exprimata prin note muzicale.
Expunerea la diverse experiente muzicale de la varste fragede contribuie din plin la dezvoltarea simtului ritmic si a intelegerii muzicii. Inca de bebelus, copilul reactioneaza la muzica batand din palme sau miscandu-si corpul, insa nu o poate intelege foarte bine. Vei constata insa ca bebelusii sunt atrasi in special de melodiile vesele si de ritmurile dinamice si mai putin de cele triste, la auzul carora nu stiu de multe ori sa reactioneze.
La varsta de 2-3 ani, copilul este foarte atent la melodiile pe care le aude si incepe chiar sa se aventureze in tainele dansului. Raspunde sunetelor si ritmurilor melodice prin miscari din ce in ce mai organizate si adaptate liniei melodice. Insa nu o face pe orice fel de muzica. Doar melodiile vesele sau saltarete il atrag si il determina sa danseze.
Pe masura ce isi dezvolta vocabularul, copilul incepe sa imite verbal atat linia melodica, cat si versurile, semn ca simtul ritmic este in plina dezvoltare.
Dezvoltarea aptitudinilor muzicale ale copilului depinde de foarte multi factori. Desi educatia este principalul factor, se pare ca si ereditatea isi aduce o contributie importanta in acest sens.
Apropierea copilului de muzica inca de la varste fragede are un impact pozitiv important in dezvoltarea lui intelectuala, emotionala si personala. Este recomandat sa expui copilul la diverse tipuri de muzica si sa il inveti cantecele si poezii cu rime, pentru a-si dezvolta simtul ritmic si pentru a intelege mai bine muzica.
Ce beneficii crezi ca are muzica in dezvoltarea copilului? Cum crezi ca inteleg copiii mici muzica? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!