Abilitatea copiilor de a rezolva singuri probleme este una dintre cele mai complicate abilitati care trebuie dezvoltate. Pentru a reusi acest lucru micutii trebuie sa gandeasca independent, sa fie responsabili si sa aiba incredere in fortele proprii atunci cand sunt fata in fata cu astfel de situatii. Parintii au un rol esential in a-i ajuta pe copii sa nu se dea batuti in fata unor probleme!
Ce inseamna abilitatea de a rezolva probleme?
Abilitatea de a rezolva probleme se imparte in 2 componente principale:
- analiza – abilitatea de a imparti o problema in mai multe parti si de a le observa si analiza individual in vederea gasirii unei solutii;
- sinteza - odata ce problema este defalcata in subcomponente, ele trebuie reasamblate astfel incat sa se dea un sens si o intelegere problemei initiale, de la care s-a plecat.
Cele 2 parti ale problemei sunt importante pentru o mai buna intelegere a situatiei cu care se confrunta. Totusi, copiii mici au mari dificultati in a pune in aplicare astfel de pasi.
Curiozitatea copiilor, un prim pas in rezolvarea problemelor la copii mici!
Pe masura ce parintii ii observa indeaproape pe copii, ei reusesc sa isi dea seama de capacitatea de gandire de care da dovada copilul cand se angajeaza in jocuri si situatii creative. Acestea ajuta copiii sa isi dezvolte abilitatea de a rezolva probleme.
Copilul mic este foarte curios. El are o multime de intrebari pentru parinti. Curiozitatea se manifesta inca de dinainte de a incepe sa vorbeasca, atunci cand copilul se aventureaza in situatii care il depasesc, dar pe care vrea sa le descopere. El incearca sa descopere singur raspunsurile de care are nevoie.
Atunci cand micutul te invadeaza cu zeci de intrebari pe zi el nu incearca sa iti puna rabdarea la incercare. Ei testeaza de fapt propria capacitate de a rezolva probleme sau incearca sa o dezvolte. Copilul invata prin intrebari si raspunsuri. Poti fi uimit, ca parinte, de diversitatea si complexitatea de care da dovada copilul in gandire doar prin prisma intrebarilor pe care le pune.
Ia in considerare urmatoarele intrebari pe care le poate adresa un copil mic:
- Ce se intampla cu laptele daca este tinut pe masa si nu in frigider?
- Oare as incapea in masina de spalat?
- Oare cum pot ajunge la farfuria cu prajituri de pe dulap?
- Ce se intampla cu apa care se scurge in chiuveta sau cada?
- Ce se intampla daca nu mananc acum?
Prin multimea de intrebari pe care ti-o adreseaza, micutul cauta raspunsuri pentru a rezolva in viitor probleme pe masura ce ele apar. De aceea este important sa ii acorzi atentia necesara si sa ai rabdarea pentru a-i raspunde cat mai corect si eficient la astfel de curiozitati, oricat de aiurite sau infantile ti se par. In functie de ce ii raspunzi, acesta asa va actiona in viitor.
Cum poti ajuta copilul sa isi dezvolte abilitatea de a rezolva probleme?
Stabileste reguli si impune limite!
Regulile ajuta la modelarea comportamentului si la invatarea dintre bine si rau. Atunci cand copilul este capabil sa diferentieze intre ceea ce e bine si ce rau si sa respecte reguli va fi capabil sa isi modeleze comportamentul viitor in functie de ele si sa evite problemele.
Lasa-l sa greseasca din cand in cand!
Nu trebuie sa cresti un copil perfect! Este chiar indicat sa il lasi sa mai greseasca din cand in cand. Din greselile pe care le face invata o multime de lucruri care nu pot fi "predate”. Daca micutul tau nu este in pericol atunci lasa-l sa invete raportul cauza-efect atunci cand actioneaza intr-un anume fel. Chiar daca se lasa cu o vanataie mica sau cu un strop de plans, copilul invata ca purtarea care l-a dus la acest efect trebuie evitata si ca nu este o solutie la problema pe care o are.
De exemplu, daca micutul pune un degetel pe cuptorul incins si se arde este clar ca a doua oara nu va mai face acest lucru. El nu intelege ca acesta este fierbinte daca ii spui doar verbal. Trebuie sa simta pe pielea lui pentru a-si da seama ca nu este bine ce face.
Lasa-l sa se straduiasca!
Nu incerca sa il ajuti de-ndata ce se impotmoleste in ceva. Sa luam drept exemplu un puzzle pe care l-a inceput copilul. Daca nu se descurca la o piesa nu sari rapid in ajutor. Lasa-l un pic sa se straduie, sa incerce mai multe variante pentru ca este posibil sa reuseasca. Daca il ajuti tu copilul nu va invata ce trebuie facut atunci cand e pus in fata unei probleme si va depinde mereu de ajutorul tau.
Indruma-l spre gasirea solutiei oferindu-i sugestii!
In loc sa ii oferi solutiile pe tava ajuta-l cu recomandari si sugestii. Indruma-i incet pasii oferindu-i indicii. In cazul puzzle-ului ii poti spune subtil "poate nu se potriveste piesa aceea, incearca cu alta" sau "intoarce invers piesa si vezi ce se intampla". Il ajuti sa invete ca trebuie sa testeze mai multe idei pana sa rezolve problema si ca nu trebuie sa gaseasca din prima solutia.
Invatarea abilitatii de a rezolva probleme la copii te poate face sa iti pierzi rabdarea si te poate frustra. Trebuie sa dai dovada de multa perseverenta si sa nu cedezi.