De ce sunt copiii curiosi?

/ / Modificat: 2018-02-12
De ce sunt copiii curiosi?

Curiozitatea este o emotie normala, cat se poate de fireasca. Pentru Paul Ekman, unul dintre cei mai respectati psihologi din lume, ea se situeaza, alaturi de bucurie, furie, tristete, frica si dezgust, printre emotiile de baza, cu care ne nastem.

Curiozitatea ii motiveaza pe cei mici sa exploreze, sa descopere lucruri noi si, automat, sa invete. Pentru multi psihologi si specialisti este inceputul "ciclului invatarii". 

Rolul atasamentului in explorare

Pentru ca un copil sa isi manifeste curiozitatea si sa vrea sa exploreze, este important sa se simta in siguranta. Iar siguranta o da calitatea relatiei cu adultii importanti din viata lui, adica parintii. Daca cel mic are o relatie de atasament sigur cu mama, atunci se va simti destul de protejat pentru a incepe explorarea lumii inconjuratoare. Cand atasamentul de mama este nesigur sau ambivalent, copilul fie nu vrea sa plece de langa mama, fie este dezinteresat de tot ce il inconjoara.

Cum se creeaza un atasament sigur? Ori de cate ori mama raspunde nevoilor bebelusului si este langa el sa il aline, micutul invata ce inseamna siguranta si increderea. In mama, iar apoi in lume si in sine insusi.

Ce se intampla in creier cand suntem curiosi?

Un studiu publicat in 2014 in revista "Neuron", a investigat ce se intampla in creierele oamenilor atunci cand sunt curiosi. S-a observat ca aceasta emotie schimba chimia creierului si ne ajuta sa invatam si sa retinem mai bine informatia.

Atunci cand participantii la studiu au manifestat curiozitate, s-a observat ca li s-au activat acele parti ale creierului care sunt responsabile de placere si recompensa. Iar creierul a secretat dopamina, un neurotrasmitator care joaca un rol important in intarirea conexiunii dintre celulele creierului implicate in invatare. Mai mult, s-a observat si o crestere a activitatii hipocampului, care este responsabil cu crearea de amintiri.

De ce e importanta curiozitatea pentru copii?

Curiozitatea ii ajuta pe copii sa fie constienti de lucrurile din jurul lor, ii ajuta sa isi dezvolta puterea de observatie. Tot ea intareste procesul de invatare, astfel ca micutii pot deveni mai inteligenti.

Manati de curiozitate, copiii acumuleaza experienta, invata din propriile greseli, capata incredere in ei insisi si devin mai activi. In plus, isi deschid mintea, vad lumea dintr-o alta perspectiva, diferita de a celorlalti si pot incerca sa faca lucruri noi. Si astfel, curiozitatea creste si creativitatea.

Cercetarile au aratat ca micutii timizi, neincrezatori sau mai putin curiosi se integreaza mai greu in grupurile sociale si pot avea dificultati de invatare.

Cum sa starnesti curiozitatea celui mic?

Curiozitatea tine de o dorinta interna, nu de presiuni exterioare exercitate de adult. Asta nu inseamna ca nu poti face nimic pentru a-i starni curiozitatea.

Spre exemplu, poti face mici schimbari in rutina de zi cu zi, poti incuraja copilul sa puna multe intrebari, puteti vizita locuri noi. De asemenea, fii atenta la ceea ce il intereseaza in mod natural si incurajeaza-l in acea directie.

De exemplu, daca ii place muzica, poti improviza cu el diverse melodii la bucatarie cu ustensilele din dotare sau propune-i sa va creati propriile instrumente. Puteti crea propriile voastre povesti. Evita sa il descurajezi sau sa ii interzici, ci mai degraba redirectioneaza-l. Spre exemplu, daca vrea sa care apa cu ceasca lui in sufragerie, iar apoi vrea sa o verse pe fotoliu, propune-i sa verse apa in balcon sau in gradina.

In general, evita sa ii spui ce sa faca atunci cand nu stie, ci mai degraba lasa-l sa decida singur. Propria lui curiozitate il va ghida!

Taguri Curiozitate copii Comportament copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre