Legatura dintre fericire si creativitate la copii

/ / Modificat: 2017-09-13
Legatura dintre fericire si creativitate la copii

Cultivarea creativitatii la copii ii ajuta sa traiasca o viata mai satisfacatoare si mai fericita. Tot mai multe studii de specialitate demonstreaza ca exista o legatura intre fericire si creativitate. 

creativitate-copii

Creativitatea este auto-determinata

Daca ti s-a intamplat vreodata sa te revolte mizeria si zgomotul pe care copilul tau le face atunci cand este implicat intr-un proiect de creatie, fii mai increzatoare pe viitor. Toate acele desene imprastiate prin casa, vopseaua varsata pe masa, inregistrarile de piese care-ti bubuie urechile, toate aceste creatii ale copilului il ajuta sa capete mai multa incredere in sine, ii sporesc confortul interior si il elibereaza de stres. De fapt, ai face bine sa iei si tu o pensula pentru pictat si sa i te alaturi. Tuturor ne este utila un pic mai multa creativitate in viata!

Multi parinti se intreaba ce pot face pentru a le stimula copiilor creativitatea. Cercetarile sugereaza ca creativitatea auto-determinata (intrinseca) are un impact mult mai mare asupra bunastarii oamenilor decat productivitatea motivata extrinsec sau impunerea unei norme de lucru. Specialistii sustin ca indivizii creativi motivati intrinsec sunt probabil mai fericiti decat cei motivati din punct de vedere extrinsec. Persoanele cu motivatie extrinseca risca sa se incarce cu mai multe sentimente negative si se pot simti mai stresate in timpul activitatilor creative, in comparatie cu persoanele motivate intrinsec.

Cu alte cuvinte, nu ne putem forta copiii sa fie creativi. Creativitatea este ceva ce le permitem sa exploreze si pe care o putem cultiva, pe masura ce pasiunea lor pentru arta respectiva creste.

Arta reduce stresul si amelioreaza starea de sanatate

Artele vizuale, cum ar fi desenul si pictura, par sa aiba un rol deosebit in reducerea stresului si cresterea rezistentei psihologice. Studiile recente au aratat ca actul artistic activeaza de fapt sistemul de recompensa din creier. Acest lucru explica de ce cartile de colorat pentru adulti au devenit atat de populare in ultima vreme. Pe de alta parte, desenatul in compania copiii nostri - mai ales seara, inainte de culcare - reprezinta un adevarat tratament de relaxare si inducere a unui somn mai bun si linistitor.

Nu numai artele vizuale ofera avantaje. Implicarea in muzica, terapia artelor vizuale, exprimarea creativa bazata pe miscare si scrierea expresiva au si ele efecte pozitive asupra sanatatii si promoveaza vindecarea. Muzica are darul de a calma activitatea neuronala, ceea ce poate reduce anxietatea si sporeste imunitatea. Arta ne ofera modalitatea de a ne exprima intr-un fel in care cuvintele nu o pot face. Exprimarea creativa bazata pe miscare - de tipul dansului - aduce beneficii in plan fizic si psihologic, ajutand la cresterea stimei de sine. Redactarea unui jurnal este si ea o forma de arta care reduce depresia si diminueaza severitatea durerii, prin simpla exprimare scrisa a gandurilor, sentimentelor si emotiilor profunde.

Lucrul manual creativ, incluzand proiecte precum gradinaritul, prelucrarea lemnului sau tricotarea sporeste fericirea prin scaderea stresului, ameliorarea anxietatii si a depresiei. Rutinele repetitive permit mintii sa se odihneasca si ajuta persoana sa intre in "flux", o stare in care aceasta este complet absorbit de sarcina, pierzand notiunea timpului. Psihologia pozitiva a aratat ca starea de flux sporeste capacitate de implicare si duce la o inalta stima de sine si fericire mai mare pe termen lung.

Cum poti stimula creativitatea copilului?

1. Respecta-i unicitatea si valorific-o. Atunci cand un copil se simte iubit si acceptat pentru ceea ce este, se simte mai increzator si mai liber sa se exprime.

2. Incurajeaza-l sa exploreze diferite arii creative, cum ar fi muzica, arta si dansul. Urmareste-l atunci cand se joaca si observa ce il atrage in mod deosebit. Este extrem de important sa determini acele activitati care il ajuta sa atinga starea de "flux". Daca cel mic are tendinta sa se lase absorbit de desen, cultiva-i pasiunea pentru pictura, prin oferirea de ustensile si oportunitati de dezvoltare, cum ar fi un curs de arta.

3. Nu-l forta cu nimic si nu-i judeca creatiile. Aminteste-ti ca genul de creativitate care stimuleaza fericirea este motivat intrinsec. Daca copilul tau nu are interes pentru pictura, nu-l bate la cap sa deseneze. Daca picteaza cerul verde si iarba albastra, nu-i spune ca a ales culorile gresite, deoarece il vei demotiva. Lasa-ti copilul sa-si exprime propria viziune asupra lumii. Lauda-l mereu pentru creativitatea de care da dovada si pentru unicitatea stilului.

4. Da-i voie sa se plictiseasca. Unii parintii se grabesc sa umple fiecare minutel din orarul copiiilor cu diverse activitati structurate, in ideea de a impiedica copiii "sa-si piarda timpul" cu nimicuri. Plictiseala este insa utila. Multe opere de arta se nasc din plictiseala. In serile in care cel mic nu are ce face, incurajeaza-l sa se implice intr-un proiect de arta.

5. Da-i ocazia sa te vada implicandu-te in activitati creative. Poate ca este timpul sa-ti cultivi propriile pasiuni, astfel incat copilul tau sa invete ce inseamna actul artistic de la modelul sau numarul unu in viata: tu!

Taguri Creativitatea copilului Imaginatie creativitate copii Pictura copii Muzica copii Hobby copii Pasiuni copii

Articole recomandate

Citeste si despre