Copiii sunt ca niste bureti care absorb informatii si cauta mereu sa afle cat mai multe in legatura cu lumea care ii inconjoara. Tocmai de aceea, perioada De ce? este o parte foarte importanta din viata fiecaruia dintre ei.
Iar tu, in calitate de parinte, iti doresti sa fii mereu pregatit cu raspunsurile potrivite.
Iata o lista a celor mai comune intrebari pe care le pun copiii si afla cum le poti raspunde intr-un mod corect si stiintific, dar pe intelesul lor!
1. De ce au disparut dinozaurii?
Spune-i copilului tau ca, in urma cu 65 de milioane de ani, un asteroid urias a intrat in coliziune cu Pamantul si a schimbat totul pe planeta noastra.
Dinozaurii nu s-au putut adapta si pana la urma speciile lor au disparut, in locul lor aparand altele noi, care s-au adaptat mai bine la climatul actual.
Dinozaurii sunt dovada vie a faptului ca lumea a fost diferita in trecut, iar aceasta informatie il va putea determina pe copilul tau sa isi dezvolte imaginatia si sa se gandeasca la evolutie si la problemele de mediu.
2. De ce se vorbesc atat de multe limbi in lume?
Povesteste-i copilului tau cum, cu mii de ani in urma, oamenii din diferite comunitati si-au dezvoltat propriile coduri pentru a putea comunica, respectiv propriile cuvinte pentru a-si descrie vietile si ca de aceea cei din anumite zone ale lumii au tendinta de a vorbi in mod asemanator.
Limbajele au evoluat si ele de-a lungul timpului, astfel ca anumite limbi precum engleza suna foarte diferit acum fata de cum sunau in urma cu 500 de ani.
Trebuie sa-ti educi copilul sa fie fascinat de alte culturi si sa isi dea astfel seama ca si limba lui natala ar putea suna ciudat pentru altii, dar sa il si ajuti sa isi dea seama ca anumite cuvinte sunt imprumutate din alte limbi.
3. De ce sunt partile rusinoase... rusinoase?
Explica-i copilului tau ca toata lumea isi foloseste partile intime pentru a face lucruri care nu se fac in public, precum mersul la toaleta si ca de aceea le numim astfel. Din acelasi motiv le acoperim cu costume de baie la piscina si inchidem usa la toaleta.
Explica-i ca de ce tu si celalalt parinte sau medicul are voie sa le vada si spune-i sa te anunte daca altcineva incearca sa le vada sau sa le atinga.
Aceasta intrebare este o buna oportunitate pentru a-ti face copilul sa aiba o atitudine calma si normala in legatura cu corpul sau.
Copiii sunt lipsiti de inhibitii in general, iar o astfel de explicatie poate stabili niste limite clare in legatura cu ce pot si ce nu pot vedea ceilalti la noi.
4. De ce exista oameni care nu au unde locui?
Spune-i copilului tau ca te bucuri cand observa astfel de lucruri si explica-i ca exista o multime de motive pentru care oamenii ajung pe strazi. Vorbeste-i despre cateva scenarii posibile, cum ar fi pierderea locului de munca sau existenta unei boli care l-ar fi putut impiedica sa aiba grija de el insusi si de locuinta sa.
Invata-l sa trateze cu respect astfel de oameni si sa empatizeze cu ei, dar si sa ajute atunci cand poate prin donatii monetare, prin oferirea unui adapost sau a unor haine.
Copiii cred adesea ca toata lumea traieste la fel ca ei, iar atunci cand acest mit este spulberat, isi arata compasiunea si temerile ca li s-ar putea intampla si lor astfel de nenorociri, asa ca au nevoie de asigurari suplimentare in astfel de momente delicate.
5. De ce se imbolnavesc oamenii?
Spune-i copilului tau ca majoritatea bolilor sunt cauzate de germeni si ca acestia pot ajunge in corpul nostru prin aerul pe care il respiram si prin alimentele pe care le consumam ori atunci cand ne atingem gura si ochii fara sa ne fi spalat pe maini in prealabil.
In cele mai multe cazuri, germenii nu ne afecteaza, dar uneori organismul nostru nu poate lupta cu ei si atunci ne imbolnavim. Mai spune-i si ca unii oameni se imbolnavesc din cauza unor conditii de munca mai speciale, dar ca lui nu i se poate intampla asta.
Incearca sa-l ajuti sa faca distinctia intre afectiunile comune precum sunt gripa si raceala si cele mai grave, asa cum este cancerul.
Copiii au nevoie sa stie ca isi vor reveni dupa o receala si au nevoie sa li se explice ca afectiunile grave apar de regula la varste mai inaintate. Profita de aceasta oportunitate pentru a-i crea copilului tau obiceiuri sanatoase in ceea ce priveste igiena.
Copilul tau ce intrebari ti-a adresat? Ai fost pregatit sa ii oferi raspunsuri care sa ii satisfaca curiozitatea?Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!
Pe aceeasi tema:
4 raspunsuri pentru cele mai grele intrebari ale copiilor
Raspunsuri istete la plangerile si dilemele frecvente ale copiilor
Raspunsuri potrivite pentru curiozitatile firesti ale prescolarilor