- Am inteles ca cei mici invata o limba straina mult mai usor decat adultii. De ce se intampla aceasta si care este varsta optima pentru invatarea unei limbi straine?
Raspuns:Se considera ca primii 6 ani din viata sunt extrem de pretiosi pentru dezvoltarea copilului in toate planurile.
Este perioada in care intre celulele nervoase ale creierului se fac multe conexiuni. De aceea, cu cat copilul pimeste mai multi stimuli cu atat creierul se dezvolta mai mult. Invatarea unei limbi straine in primii sase ani stimuleaza in mod gradual dezvoltarea masei cerebrale.
Aceasta importanta capacitate cerebrala va fi utilizata de copil pe parcursul vietii sale atat pentru limbile straine dar si pentru alte domenii: matematica, fizica sau muzica, etc.
Cu cat modul in care copiii invata o limba straina este mai natural si mai rapid, cu atat vor asimila mai usor gramatica si accentul acelei limbi. La inceput, trebuie sa predomine audierea limbii; dupa care copilul este implicat in jocuri unde invata sa denumeasca obiecte, forme, dimensiuni, materiale, culori, cantitati si calitati astfel incat mai tarziu va sti sa verbalizeze in noua limba obiectele pe care le manipuleaza si actiunile pe care le face.
Tinand cont de plasticitatea cerebrala specifica primei copilarii care mediaza invatarea spontana dar si cea sistematica, se considera ca incepand cu varsta de 3-4 ani este recomadabila initierea demersului de invatare a unei limbi straine.
Initierea precoce a familiarizarii cu limba straina ii creaza copilului o elasticitate in comunicare. Acest lucru ii va permite o adaptare mult mai usoara la problemele de dezvoltare specifice perioadei prescolare si scolare.
Diana Paula Stoian,
Specialist in Psihologia Copilului
Detalii specialist