Unele alimente banale din dieta noastra pot constitui o amenintare la viata copilului. Fara nicio exagerare, specialistii sustin ca ingerarea unor alimente din topul alimentelor care provoaca alergii la copii reprezinta un mare risc pe care trebuie sa si-l asume parintii. Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa ii incerci sa ii dai deloc din aceste alimente, ci ca este necesar sa urmaresti cu atentie reactiile dupa ce a inghitit pentru prima data o bucata din ele.
Alune
Sunt in topul alimentelor alergene. Si nu numai ca reprezinta un alergen cunoscut, dar este si cel mai periculos, putand provoca foarte rapid soc anafilactic si deces. Apare foarte adesea la copiii mici si multi dintre ei reusesc sa depaseasca alergia la ele in cativa ani, iar altii raman alergici la ele toata viata.
Se manifesta ca in cazul multor alergii alimentare prin dermatita atopica, urticarie, simptome de astm si chiar soc anafilactic.
Telina
Pana acum nu ai mai auzit sa reprezinte un pericol, insa ea este vinovata de aparitia sindromului alergiei orale (o afectiune mai putin cunoscuta), care face ca organismul sa interpreteze unele fructe si legume ca polen.
Telina este una dintre acele legume cu grad de risc crescut pentru alergii si da nastere unor simptome ca umflatura in jurul gurii sau urticaria.
Susan
Susanul poate crea o reactie alergica atat de puternica incat poate da nastere socului anafilactic si poate induce decesul. Expertii sustin ca susanul nu este inca, dar urmeaza sa fie pus pe lista acelor alimente cu grad crescut de a declansa alergii.
Lapte de vaca
Da, lapticul, un aliment atat de esential in cresterea copiilor, este considerat a fi unul dintre alimentele hiperalergenice din intreaga lume. S-a estimat ca aproape 2% pana la 5% dintre copii au reactii alergice la laptele de vaca inainte de a implini 1 an. Majoritatea copiilor mici reusesc sa depasesc problema in cativa ani, nefind unul dintre acele alimente pentru care ramai alergic toata viata.
Ou
Unul dintre cele mai sanatoase alimente este totodata si un produs incadrat in topul alimentelor care provoaca alergii la copii. Insa in cele mai multe cazuri, copiiii sunt alergici fie la albus, fie la galbenus, doar in cazuri exceptionale la ambele. Asadar, daca se identifica la care componenta din cele doua ale oului este copilul alergic o poate manca pe cealalta fara probleme.
Reactiile alergice sunt specifice si pot aparea dermatita atopica, urticaria, rinita alergica sau socul anafilactic.
Peste
In general pestele este considerat un aliment care provoaca alergii. Se pare inca ca somonul si codul sunt 2 tipuri care produs mai multe reactii alergice decat altii. Totusi, daca micutul tau face alergie la un tip de peste este foarte probabil sa fie alergic la mai multi, poate chiar la toti, asa ca e bine sa fii foarte atenta si sa faci mai multe investigatii in acest sens.
Soia
Soia este un aliment extrem de sanatos si recomandat in dieta oricarei persoane. Asta in cazul in care nu este alergica la ea. Ea a fost folosita mult timp pe post de substitut de lapte de vaca (la care multi copii erau alergici), insa in mod ironic astazi a ajuns sa faca parte din top 8 alimente care provoaca cele mai multe reactii alergice la copii.
Grau
Alergia la grau si implicit la faina din grau apare adesea in copilarie si include simptome specifice: urticarie, rinita alergica, dermatita atopica etc. Este foarte greu de evitat in alimentatie pentru ca face parte din multe produse consumate in mod obisnuit ca paine, cereale, prahituri, patiserie si chiar sosuri si supe.
Sursa foto: freepik