Exista o gama variata de bauturi pentru copii. De la lapte, sucuri, apa si pana la ceaiuri, micutii se pot bucura de gustul si beneficiile fiecarei categorii. Insa stii cat anume are voie sa bea dintr-o anumita categorie, care sunt sucurile permise sau ce plante sunt sigure pentru ceaiuri? Descopera ghidul bauturilor recomandate pentru copilul tau!
De cate lichide are nevoie copilul zilnic?
Cantitatea de lichide zilnic recomandata la copii depinde de varsta, nivelul de activitate al micutului si de temperatura de afara.
Se considera ca un copil cu varsta cuprinsa intre 12 si 36 de luni are nevoie de aproape 1.3 l de lichide pe zi. Aceasta cantitate este asigurata nu numai de apa, ci la totalul ei contribuie si laptele, mancarea si alte tipuri de bauturi.
Tipuri de bauturi recomandate la copii
Lapte
Laptele este sursa primara de lichide la bebelusi. Dupa nastere, bebelusii beau, inainte de orice alt lichid, lapte matern cand se incepe alaptarea. Pe masura ce creste, copilul diversifica tipurile de lapte astfel:
- lapte de vaca integral (abia dupa 1 an) - sursa excelenta de calciu, magneziu, fosfor, proteina, riboflavina, seleniu, vitamina A, B12, D;
- lapte fara lactoza sau cu continut scazut al acesteia - sunt valabile aceleasi recomandari ca la laptele de vaca;
- lapte matern - este cel mai recomandat tip de lapte pentru bebelusi, inca de la nastere, cu continut unic de substante nutritive si anticorpi;
- lapte praf - se da de la nastere (daca nu se poate/vrea alaptarea) - este o sursa excelenta de biotina, calciu, fier, vitamine, proteine, magneziu etc.
- lapte de capra - este mai bine tolerat de copii decat laptele de vaca si este o sursa foarte buna de calciu, magneziu, fosfor, proteine, riboflavina si vitamine.
Apa
Copiii intre 1-3 ani au nevoie de 230 - 570 ml de apa pe zi, pe langa laptele pe care trebuie sa il consume zilnic.
Cea mai recomandata este apa plata pentru cei mici, dar se poate da si apa imbunatatita sau fortifiata cu arome si vitamine, care sa ii asigure si un continut nutritional.
Apa plata nu reprezinta o sursa de nutrienti, dar este principala sursa de hidratare si cea mai recomandata de medici.
Sucuri
Cand vine vorba de sucuri in alimentatia copilului, este important sa se stie ca este vorba de sucuri naturale, din fructe si legume proaspete si nu de bauturi racoritoare carbogazoase sau nu, din comert. Sucul de fructe sau legume permite copilului sa isi ia portia zilnica din aceste alimente, daca nu este un mare amator al consumului lor proaspat.Totusi, este indicat sa limitezi portia zilnica la doar 120-170 ml de suc, deoarece contine multe calorii. Sunt recomandate si limonadele.
Ceaiuri
Pe cat de benefice pot fi pentru sanatatea celor mici, in aceeasi masura pot fi si toxice sau periculoase. Exista multe ceaiuri din plante nepermise copiilor, din cauza gradului mare de toxicitate, iar medicii evita sa faca recomandari de acest fel la copiii mici.
Ceaiurile considerate sigure si care ajuta impotriva colicilor la bebelusi sunt cele de musetel, chimen, marar sau chimen dulce. Chiar si asa, tot este indicat sa ai avizul medicului inainte de a-i da copilului vreun ceai din plante necunoscute.
Insa ceaiurile de fructe care se gasesc in comert pot fi date micutului, in loc de sucuri sau la micul-dejun, cu lamaie si miere.