Acizii grasi Omega 3 joaca un rol esential in dezvoltarea cerebrala a copiilor in timpul sarcinii si in primul an din viata. Cercetarile au aratat ca aceste uleiuri esentiale pot avea un efect benefic asupra copiilor care sufera de tulburare hiperchinetica cu deficit de atentie (ADHD).
Grasimile polinesaturate, asa cum sunt acizii grasi Omega 3 si Omega 6, fac parte din categoria grasimilor bune. Acesti acizi nu pot fi produsi de organismul uman la nivel celular, cu exceptia celor din laptele matern, astfel ca ei trebuie furnizati printr-o dieta care sa contina alimente bogate in Omega 3.
Deficienta de Omega 3
Acesti acizi sunt implicati in aproape toate functiile organismului nostru. In cazul copiilor mici, Omega 3 sprijina sistemul cerebral, avand in acelasi timp un aport important la buna functionare a sistemului ocular si cardiovascular. Acestia joaca un rol esential in dezvoltarea cerebrala responsabila de invatare, memorie si rationament in general.
Atunci cand organismul nostru nu primeste suficienti acizi grasi Omega 3 vor aparea probleme de invatare, memorie, vedere sau de comportament. De altfel, ei sunt supranumiti din cauza multiplelor efecte benefice "grasimea vietii".
Introducerea alimentelor bogate in Omega 3 in alimentatia copilului va imbunatati capacitatea de concentrare, activitatea cerebrala si capacitatea de auto-control a copiilor. O dieta care contine alimente bogate in Omega 3 ii poate ajuta pe copii in activitati practice, precum cititul, ortografia si invatarea de deprinderi noi.
Acizii grasi Omega 3 au un efect anti-inflamator si pot fi de ajutor in contracararea si tratarea afectiunilor inflamatorii de piele, asa cum este eczema, spre exemplu. Pentru acest efect inflamator, Omega 3 este considerat si un leac anti-imbatranire, care mentine trupul si creierul tinere.
Care sunt cele mai bune surse de Omega 3
Alimentele cu un continut ridicat de Omega 3 sunt pestele (somonul, tonul, pastravul, macroul, heringul, ansoa, sardinele), uleiul de soia si de in, soia, semintele de in, de dovleac, nucile, germenii de grau, nautul.
Alte surse bune de acizi grasi Omega 3:
- oua imbogatite cu Omega 3 - oua de la gaini furajate cu cereale, ulei de in si camelina;
- carnea de vita hranita cu iarba - in general, carnea de vita este saraca in Omega 3, insa carnea provenita de la vite hranite exclusiv cu iarba are un continut ridicat de uleiuri esentiale;
- produse alimentare procesate imbogatite cu Omega 3.
Doza recomandata de Omega 3 pentru copii
In prezent, specialistii nu au ajuns la o concluzie legata de cantitatea zilnica recomandata de Omega 3, insa se fac demersuri si cercetari pentru a se determina care este cantitatea optima pentru copii.
Chiar daca nu exista inca date clare despre doza optima pentru copii, este recomandat ca un copil sa manance pana la 350 de grame de peste (dintre speciile bogate in Omega 3) pe saptamana, aceasta cantitate putand fi impartita in mai multe mese de-a lungul saptamanii.
Pestele trebuie sa fie gatit intr-o maniera sanatoasa, astfel incat beneficiile sa fie mai mari decat efectele negative. Asadar, nu gati pestele in baie de ulei, ci opteaza pentru gatitul la abur sau la cuptor.
In farmacii exista suplimente cu Omega 3 concepute special pentru copii. Ele se gasesc in mai multe forme, capsule cu gel, bomboane dulci sau jeleuri, astfel incat sa fie cat mai atractive pentru copii.
Pentru ca varietatea este mare in ceea ce priveste suplimentele cu Omega 3 pentru copii, este recomandat sa citesti cu atentie eticheta sau prospectul si sa optezi pentru cele cu un continut ridicat de EPA si DHA (eicosapentaenoic si docosahexaenoic). Alege un brand de suplimente pe a carui eticheta se mentioneaza ca sunt certificate ca fiind fara mercur.
In cazul bebelusilor, cea mai buna sursa de Omega 3 o reprezinta laptele matern. Este, de altfel, singura imprejurare in care organismul uman produce acesti acizi grasi esentiali. Laptele matern este un aliment complet, care contine toate substantele nutritive de care copilul are nevoie pentru o dezvoltare atat cognitiva, cat si fizica. In plus, acizii grasi sanatosi din laptele matern sunt mai bine asimilati de catre copil, spre deosebire de cei din formula de lapte sau din alte suplimente.
Exista si situatii in care acizii grasi Omega 3 pot dauna sanatatii si dezvoltarii copilului. Ca in cazul oricarei alte substante, excesul poate duce la rezultate negative si poate afecta sanatatea copiilor. Consumul unor cantitati prea mari de Omega 3, fie prin alimentatie, fie prin suplimente, poate afecta functionarea sistemului imunitar.
Acesti acizi, atat de benefici in doze optime, pot avea un impact negativ asupra capacitatii organismului de a lupta cu infectiile virale sau bacteriene, facandu-l vulnerabil si expus in fata unor efectiuni.
Omega 3 si problemele de comportament ale copiilor
Numeroase studii stiintifice au demonstrat ca acizii grasi Omega 3 si Omega 6 sunt benefici in tratarea tulburarilor de contrare la copii. ADHD-ul este una dintre cele mai intalnite afectiuni la copii si adolescenti. In tara noastra, aproximativ 200.000 de copii sufera de deficit de atentie si hiperactivitate, insa numarul este in realitate mult mai mare, deoarece sunt multe cazuri nediagnosticate.
Grasimile polinesaturate sunt extrem de importante pentru dezvoltarea intelectuala a copiilor, iar un deficit al acestora in organism are un impact negativ asupra IQ-ului si in mod indirect asupra performantelor academice ale copiilor.
Numeroase studii au aratat ca o dieta bogata in grasimi Omega 3 poate avea efecte benefice asupra copiilor cu probleme de comportament, ajutandu-i sa se concentreze mai bine.
Copiii cu probleme comportamentale si cei care au probleme cu concentrarea si atentie au un deficit de Omega 3 in organism. Ca si semne fizice ale acestui deficit, amintim piele si par uscat, oboseala cronica, o senzatie permanenta de sete.
Copilul tau consuma alimente bogate in Omega 3? Ce nu-i lipseste din alimentatie? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!