Ce beneficii are laptele de capra si de ce este o idee buna sa il introduci in alimentatia ta si a copilului tau

/ / Modificat: 2024-07-15
Ce beneficii are laptele de capra si de ce este o idee buna sa il introduci in alimentatia ta si a copilului tau

Laptele este nelipsit din alimentatia noastra, fiind o sursa bogata de calciu, proteine, vitamine si minerale necesare pentru dezvoltarea si cresterea sanatoasa, in special la copii. Consumul de lapte ajuta la intarirea oaselor si a dintilor, sprijina functionarea corecta a sistemului imunitar si contribuie la dezvoltarea creierului si a sistemului nervos.

Dintre toate soiurile de lapte, laptele de capra este considerat un „aliment minune” datorita faptului ca este bogat in substante nutritive esentiale care sprijina sanatatea organismului. Laptele de capra se apropie cel mai mult de compozitia laptelui matern si de aceea este foarte usor de digerat. Este, de asemenea, bogat in vitamine, minerale, electroliti, enzime, proteine si acizi grasi, pe care organismul le asimileaza rapid.

Afla care sunt proprietatile si beneficiile laptelui de capra si cat lapte ar trebui sa bea un copil in functie de varsta. Bonus: Iti dezvaluim si cateva retete cu lapte de capra, ca sa descoperi cat de delicios este si cat de usor poate fi integrat in alimentatia celor mici!

Beneficiile consumului de lapte de capra

Cu siguranta ai auzit despre laptele de capra si beneficiile sale pentru sanatatea si buna dezvoltare a copiilor. Ei bine, sa stii ca toate aceste informatii sunt pe deplin sustinute de stiinta!

Iata care sunt beneficiile laptelui de capra:

Este usor de digerat

Laptele de capra este mai usor de digerat datorita unui cumul de factori. In primul rand, moleculele de grasime din laptele de capra sunt mai mici, ceea ce le face mai usor de asimilat de catre organism. Apoi, laptele de capra are o structura proteica diferita si contine mai putina lactoza, ceea ce ii poate oferi un usor avantaj in ceea ce priveste digestia.

Stimuleaza imunitatea

Laptele de capra are un continut mai mare de vitamina A, important pentru imunitate, deoarece caprele transforma tot carotenul din alimentatie in vitamina A. Laptele de capra este, de asemenea, bogat in magneziu, seleniu si in vitaminele B1, B2 si B3.

De asemenea, laptele de capra contine cantitati mai mari de acizi specifici (acizi linoleici conjugati), care joaca un rol important in stimularea imunitatii, promovarea cresterii si prevenirea bolilor, avand proprietati antiinflamatoare, antidiabetice si antihipertensive.

Are compozitia similara cu cea a laptelui matern

Laptele de capra este considerat un aliment minune, fiind bogat in substante nutritive care asigura sanatatea organismului. Avand compozitia similara cu cea a laptelui matern, laptele de capra este foarte usor asimilat de organism si astfel proprietatile sale sunt usor integrate.

Sustine echilibrul florei intestinale

Oligozaharidele prezente in laptele de capra au un rol protector pentru flora intestinala a copiilor. Acestea ajuta la prevenirea infectiilor intestinale prin inhibarea agentilor patogeni si contribuie la dezvoltarea sanatoasa a microbiotei intestinale. O flora intestinala echilibrata este cruciala pentru un sistem imunitar puternic si pentru prevenirea problemelor digestive.

Contribuie la dezvoltarea sistemului nervos

Oligozaharidele din laptele de capra au un impact pozitiv asupra dezvoltarii creierului si a sistemului nervos. Acestea favorizeaza conexiunile neuronale si sprijina functiile cognitive, asigurand astfel o dezvoltare mentala optima pentru copii.

Laptele de capra Olympus pastreaza toate valorile nutritionale ale laptelui proaspat muls. Este usor de digerat datorita compozitiei sale naturale, asemanatoare cu cea a laptelui matern. Este o sursa 100% naturala de calciu, o cana de lapte de capra Olympus continand calciu in proportie de peste 52% din valoarea nutritiva de referinta necesara unui adult zilnic, iar fosfor in proportie de 48%.

beneficii-lapte-de-capra-copii

Nu in ulltimul rand, laptele de capra Olympus provine de la animale crescute in mijlocul naturii. Este colectat de la ferme romanesti si imbuteliat zilnic prin cea mai avansata tehnologie care ii pastreaza valorile nutritionale si gustul sau deosebit.

Olympus are o gama variata de produse din lapte de capra: iaurt de capra, lapte de capra, lapte BIO de capra, unt de capra 82%, unt BIO de capra 82%, telemea de capra, sana de capra si kefir de capra. Le poti consuma ca atare sau le poti folosi in diferite preparate. Lactatele de capra, in special laptele si iaurtul, te ajuta sa obtii deserturi delicioase si sanatoase care sigur vor fi pe placul celor mici!

4 deserturi delicioase cu lapte de capra

Stim ca uneori poate fi dificil sa ii convingi pe cei mici sa isi bea portia de lapte. Asa ca iti propunem cateva retete delicioase de deserturi cu lapte si iaurt din lapte de capra, sanatoase si usor de preparat, care sigur vor fi pe placul chiar si celor mai mofturosi!

Cheesecake cu lapte de capra

cheesecake cu lapte de capra

Ingrediente pentru crusta:

  • 200 g biscuiti digestivi zdrobiti;
  • 100 g unt topit (recomandam untul de capra cu 82% grasime Olympus).

Ingrediente pentru umplutura:

  • 500 g crema de branza de capra;
  • 200 ml lapte de capra Olympus;
  • 150 g zahar;
  • 3 oua;
  • 1 lingurita esenta de vanilie;
  • Coaja rasa de lamaie (optional).

Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul la 160°C.

Amesteca biscuitii zdrobiti cu untul topit si preseaza amestecul pe fundul unei forme de tort cu pereti detasabili. Pune forma in frigider cat timp pregatesti umplutura.

Intr-un bol mare, bate crema de branza de capra pana devine cremoasa.

Adauga zaharul si continua sa mixezi pana cand compozitia se omogenizeaza.

Adauga ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare.

Adauga laptele de capra, esenta de vanilie si coaja de lamaie (daca folosesti) si amesteca pana la omogenizare.

Toarna umplutura peste crusta de biscuiti si niveleaza suprafata.

Coace cheesecake-ul in cuptor timp de 50-60 de minute sau pana cand centrul este ferm la atingere.

Lasa cheesecake-ul sa se raceasca la temperatura camerei, apoi pune-l in frigider pentru cel putin 4 ore inainte de a servi.

Budinca de orez cu lapte de capra si scortisoara

orez cu lapte de capra

Ingrediente:

  • 1 litru lapte de capra BIO de la Olympus;
  • 200 g orez cu bob rotund;
  • 100 g zahar;
  • 1 baton de scortisoara;
  • Coaja de lamaie (optional);
  • Scortisoara macinata pentru decor.

Mod de preparare:

Intr-o cratita, adauga laptele de capra BIO si batonul de scortisoara (si coaja de lamaie, daca folosesti). Incalzeste laptele la foc mediu pana aproape de punctul de fierbere.

Adauga orezul si redu focul la minimum. Amesteca frecvent pana cand orezul este fraged si laptele s-a ingrosat (aproximativ 30-40 de minute).

Adauga zaharul si mai lasa la fiert pana cand zaharul se dizolva complet si budinca capata consistenta dorita.

Indeparteaza batonul de scortisoara (si coaja de lamaie, daca este cazul).

Toarna budinca in boluri individuale si presara scortisoara macinata deasupra inainte de a servi.

Iaurt inghetat cu fructe

Ingrediente:

  • capsune sau fructe de padure (afine, zmeura, mure etc.);
  • 2 iaurturi de capra Olympus;
  • sirop de artar sau miere.

Mod de preparare:

Taie capsunele in bucati mici si adauga-le intr-un bol mare. Daca alegi afine, zmeura sau mure, le poti lasa intregi.

Amesteca fructele cu iaurtul de capra, apoi adauga si o lingura de sirop de artar sau miere de albine (dupa preferinte).

Toarna compozitia intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si las-o la congelator timp de 3-4 ore.

Taie-l in cateva bucati si ai obtinut un desert delicios, racoritor si sanatos de vara, din ingrediente pe care sigur le ai la indemana!

Clatite cu lapte de capra

clatite cu lapte de capra

Ingrediente:

  • 800 ml lapte de capra Olympus;
  • 1 lingura scortisoara;
  • 1 lingura de unt de capra Olympus;
  • un praf de sare;
  • 400 gr faina.

Mod de preparare:

Amesteca toate ingredientele, mai putin faina, cu telul manual sau cu mixerul electric. Adauga treptat si faina, pana obtii o compozitie de clatite (trebuie sa fie mai subtire decat cea a checului).

Unge cu ulei o tigaie, apoi cu un polonic ia din compozitie, toarn-o in tigaie pe mijloc si intinde-o pe toata suprafata. Intoarce clatitele de pe o parte pe alta pana cand devin rumene.

Procedeaza la fel cu restul compozitiei, apoi serveste clatitele cu dulceata, inghetata sau cu orice va place!

Asadar, daca prichindelul tau are peste 1 an si nu sufera de alergii, poti incerca sa introduci treptat lactate de capra in alimentatia sa. Sa crestem mari si puternici cu lactatele de capra Olympus!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Beneficii lapte capra

Articole recomandate

Citeste si despre