Dieta copiilor in sezonul rece - 4 tipuri de alimente esentiale

/ / Modificat: 2021-01-18
Dieta copiilor in sezonul rece - 4 tipuri de alimente esentiale

In sezonul rece, mai mult ca oricand, un stil de viata sanatos si echilibrat este esential pentru a trece cu bine peste probleme precum boli specifice si oboseala. Copiii trebuie sa doarma bine, sa se imbrace corespunzator si sa aiba o alimentatie care sa le ofere energie. La fel ca adultii, multi copii se simt obositi in aceasta perioada.

Lipsa luminii naturale afecteaza starea de spirit, dar si nivelul de vitamina D, care este sintetizata de soare. Un deficit de vitamina D poate contribui la instalarea oboselii. In plus, produsele alimentare proaspete sunt mai rare, mai putin variate, iar o dieta saraca in nutrienti poate sa influenteze starea fizica si psihica. Vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru organism, iar in sezonul rece sunt principalii aliati pentru conservarea energiei si intarirea sistemului imunitar

Ce sa pui in cosul de cumparaturi

Fructe si legume 

In sezonul rece, optiunile in materie de fructe si legume pot parea reduse la prima vedere. Nu si daca vrei sa te joci cu forme si culori. Legumele pot fi preparate la abur si servite cu carne. Legumele gratinate, placintele si tartele cu fructe sunt, de asemenea, alegeri potrivite pentru mesele din sezonul rece. 

Cum sa pastrezi vitaminele din fructe si legume

Legumele si fructele isi pierd vitaminele foarte repede dupa ce sunt recoltate. Multe vitamine sunt prezente in coaja, motiv pentru care cel mai bine este sa optezi pentru fructe si legume proaspete organice. Contrar unor pareri populare, legumele si fructele congelate au mai multe vitamine decat cele proaspete.

Legumele si fructele proaspete sunt recoltate cand sunt inca necoapte, urmand sa-si continue procesul de maturare in timpul transportului, la raft, si astfel se pierd valorile nutitionale. Culese in momentul de maturitate, congelate la -18 grade Celsius si depozitate corespunzator, legumele isi pastreaza continutul de vitamine si minerale.

Include in alimentatia zilnica broccoli, spanac si mazare congelata, pentru un aport echilibrat de substante nutritive. Nu depozita fructele si legumele prea mult timp si nu le lasa in apa dupa ce le-ai spalat. Gatitul distruge unele dintre substantele nutritive, in special vitamina C. Cel mai potrivit este consumul de fructe si legume crude, cu coaja, daca sunt organice, iar, daca nu, sa gatesti alimentele intr-un timp cat mai scurt. 

Feculente si leguminoase

Cartofii, pastele si orezul integral sunt bogate in amidon si ofera energie. Leguminoasele, precum lintea, fasolea, nautul, quinoa, orzul, porumbul, meiul, hrisca au un continut ridicat de proteine, care ofera energie, si de fibre. In sezonul rece, pentru o alimentatie echilibrata, combina pe aceeasi farfurie legumele cu produse din amidon sau leguminoase. 

Lactate

Ofera-i copilului o varietate de branzeturi, in mod sigur ii vor placea cateva sortimente. Foloseste branza la prepararea piureurilor de legume, de cartofi ori in mancaruri gratinate. Alimente precum pestele, leguminoasele, fructele uscate (migdale, alune), anumite legume, ca varza, broccoli, kale, pot acoperi necesarul zilnic de calciu. 

Acizi grasi esentiali 

Omega-3 sunt acizi grasi polinesaturati utili pentru buna functionare a creierului, deoarece participa la crearea celulelor. Printre alimentele bogate in Omega-3 se numara uleiul de rapita, pestele gras, respectiv speciile care traiesc in ape reci, semintele de in si chia.

Desi suplimentele alimentare pot fi utile, acestea se administreaza in cazul unui deficit de minerale sau vitamine, iar acest lucru se stabileste in urma unor analize medicale. O alimentatie echilibrata poate acoperi cantitatea de minerale, vitamine si alte substante nutritive, necesara copilului tau.

Sursa foto: Unsplash.com



Taguri Alimentatie 1-2 ani

Articole recomandate

Citeste si despre