Diversificarea la copilul de 1 an

/ / Modificat: 2010-07-13
Diversificarea la copilul de 1 an
Intrebare:

- Am o fetita de 1 an si 6 luni. Cate mese ar trebui sa aiba pe zi un copil de varsta ei si cam ce ar trebui sa cuprinda alimentatia ei, in ultima vreme nu prea mai vrea sa manance si as dori sa mai schimb ceva din meniul ei obisnuit, v-as fi recunoscatoare daca mi-ati spune ce alimente as mai putea sa-i dau. Este adevarat ca dupa varsta de 1 an un copil poate manca orice, exceptand carnea de porc? Fetita mea are 14,5 kg acum la 1 an si jumatate, credeti ca este cam mult? Medicul de familie mi-a zis ca este cam grasuta si sa-i scot multe alimente, insa mi-e teama ca apoi nu-si va mai lua vitaminele necesare. Va multumesc mult de tot!

Raspuns:





 

Dupa varsta de 1 an alimentatia copilului se apropie de alimentatia adultului: copilului i se pot oferi aproape tot ce primeste si adultul cu conditia sa fie alimente sanatoase si sa poata fi mestecate. Bineinteles ca se vor evita cele cu care se poate ineca: alune, nuci, bomboane etc.

Carnea de porc nu este sanatoasa nici pentru adulti, deci se va evita sa fie oferita copilului mic. La aceasta varsta copilului i se vor oferi 3 mese principale si doua gustari (una intre masa de dimineata si cea de pranz si alta dupa-masa); gustarile pot fi constituite din fructe, lapte, iaurt, compoturi, biscuiti, prajituri de casa.


La aceasta varsta copilul incepe sa aiba propriile preferinte si gusturi, asa incat nu se mai poate da o "reteta" de alimente universal valabile pentru toti copiii, deoarece un copil poate refuza sa consume un aliment pe care altii il prefera; de asemenea unii copii pot cere sa manance mai des in timp ce altii se limiteaza la trei mese pe zi.



Atata timp cat sunt alimente sanatoase, puteti sa-i oferiti orice; incercati sa descoperiti gusturile si preferintele copilului si sa-l indrumati spre o alimentatie sanatoasa, spre un ritm regulat de alimentatie, fara insa a-l obliga sau forta sa manance o anumita cantitate sau la o anumita ora si fara a-l refuza daca i se face foame intre mese. Incercati insa sa limitati pe cat posibil consumul excesiv de dulciuri.

In privinta greutatii, aceasta este usor crescuta raportata la varsta, dar aceasta se interpreteaza si in functie de talie (inaltime). Oricum, nu este cazul sa-i impuneti un regim drastic; este suficient sa reduceti consumul de dulciuri si fainoase si sa o stimulati sa faca miscare (petreceti mai mult timp in aer liber, sa se plimbe si alerge in parc).

Taguri Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre