Desi sunt alimente foarte complete din punct de vedere nutritional, este mai bine sa nu introduci nucile si alte fructele uscate in alimentatia copiilor inainte de varsta de doi ani. Aceasta pentru a evita riscurile de sufocare si alergii, precum si pentru a intarzia un aliment greu de digerat din cauza continutului ridicat de grasimi.
Cazul de sufocare se datoreaza faptului ca inainte de varsta de doi ani (mai tarziu in unele cazuri, in functie de ritmul fiecarui copil), copiii nu isi coordoneaza bine miscarile de mestecare si de inghitire, astfel ca exista riscul de a inghiti bucati mari de nuci, migdale, alune etc, si sa se inece.
Este important sa insisti ca micutul sa mestece bine nucile, odata ce le pot incerca. Cel mai bine este insa sa le oferi copiilor in cantitati mici, macinate sau sub forma de creme, ori amestecate cu alte alimente (iaurt, supa, salata etc.), pentru a testa daca acestia le accepta si daca, nu apar alergiile in cazul lor.
In ceea ce priveste alergiile, trebuie avut in vedere ca nucile sunt una dintre cele mai frecvente cauze de alergii alimentare la copii, alaturi de lapte, peste si oua. Dintre fructele cu coaja lemnoasa, alunele sunt cea mai frecventa cauza de alergie.
Semnele de avertizare care ajuta la identificarea alergiei la nuci pot include nasul care curge, urticarie pe tot corpul, furnicaturi, umflarea limbii sau o senzatie de apasare in gat. In cazul in care simptomele se agraveaza, trebuie sa mergi imediat la camera de garda pentru a preveni consecintele grave.
In orice caz, odata ce copilul creste, masticatia este sub control si alergiile au fost excluse, nu trebuie sa uiti sa introduci fructele oleaginoase in alimentatia acestora. Aceste alimente se remarca prin continutul ridicat de energie, datorita continutului scazut de apa si a cantitatii considerabile de grasimi (inclusiv cele esentiale, acidul linolenic si acidul linoleic) si o varietate de proteine, vitamine si minerale.
Acizii grasi furnizati de nuci sunt esentiali pentru formarea membranelor celulare, in special a celulelor nervoase, care la copii sunt in plina crestere si dezvoltare. In plus, aceste alimente nu contin colesterol, iar fibrele contribuie la un bun tranzit intestinal.
De asemenea, trebuie sa tinii cont de faptul ca o parte din vitaminele din nuci si fructe uscate sunt distruse in timpul procesului de prajire, asa ca este indicat ca fructele oleaginoase sa fie consumate crude.
FOTO: freepik.com