Riscul de sufocare la copii. Cand poate aparea si ce trebuie sa faci imediat

/ / Modificat: 2023-01-10
Riscul de sufocare la copii. Cand poate aparea si ce trebuie sa faci imediat

Sufocarea este una dintre cele mai frecvente probleme medicale în copilărie. Potrivit unei cercetări publicate în revista Pediatrics, numai în Statele Unite se înregistrează în jur de 70 de decese pe an din această cauză.

Este suficient un obiect mic, de la o nucă sau o bomboană până la o bucățică de jucărie, pentru ca un accident să se producă. Chiar și baloanele de cauciuc pot fi periculoase, deoarece, dacă explodează și copilul respiră bucăți, un fragment poate ajunge în bronhii și obstrucționa respirația.

Bebelușii prezintă cel mai mare risc de sufocare, deoarece sistemul lor respirator este încă foarte imatur, astfel încât o singură gură de aer poate fi fatală, mai ales dacă suferă de reflux gastro-esofagian. În aceste cazuri, asfixia datorată obstrucției mecanice și înecului este adesea principala cauză de deces la copiii cu vârsta sub un an.

Cu toate acestea, atunci când vine vorba de sufocare, mulți părinți se gândesc la obiecte străine și nu sunt conștienți de faptul că unele dintre alimentele cu care își hrănesc zilnic copiii pot provoca, de asemenea, sufocarea. Strugurii sunt unul dintre acele alimente cu care trebuie să fii foarte atent. De fapt, este al treilea cel mai frecvent aliment, după dulciuri și hot dog, care provoacă sufocarea copiilor.

Risc de sufocare și sufocare din cauza strugurilor

Un studiu publicat în revista Archives of Disease in Childhood a constatat că strugurii sunt una dintre cele mai mortale cauze de sufocare în copilărie. Potrivit cifrelor cercetării, doi dintre cei trei copii care s-au prezentat la departamentul de urgență al Spitalului pentru copii Royal Aberdeen din Scoția cu obstrucția căilor respiratorii din cauza consumului de struguri au murit.

Experții explică faptul că rata mare de mortalitate este legată de caracteristicile fructului. Strugurii tind să fie mai mari decât căile respiratorii ale unui copil mic și au o suprafață moale, flexibilă, care tinde să preseze căile respiratorii, formând un fel de sigiliu. 

La aceasta se adaugă faptul că copiii mici nu au toți dinții pentru a mesteca în mod corespunzător, în timp ce reflexul de înghițire și căile respiratorii sunt subdezvoltate. Din acest motiv, specialiștii recomandă să se taie întotdeauna strugurii în bucăți mici și să se îndepărteze semințele înainte de a-i da copiilor, pentru a evita orice accident.

Alte trei alimente care pot fi periculoase pentru copii

Alune

Alunele sunt unul dintre cele mai periculoase alimente pentru copii. Acestea sunt responsabile pentru 60-80% din cazurile de sufocare la copiii cu vârsta sub 14 ani din Spania. În general, riscul crește dacă copilul mănâncă alune întregi, deoarece întregul miez poate fi sufocat sau un fragment se poate rupe și poate obstrucționa căile respiratorii.

Hot dog

Asociația Spaniolă de Pediatrie recomandă evitarea consumului de hot dog la copiii cu vârsta sub 3 ani și reducerea consumului la copiii cu vârsta de până la 5 ani si întotdeauna sub supravegherea unui adult. Acest lucru se datorează faptului că hot-dogii sunt unul dintre alimentele care provoacă cele mai multe cazuri de sufocare la copii datorită formei lor circulare și diametrului, care se potrivește perfect cu dimensiunea traheei copiilor mici, mai ales dacă sunt tăiați în felii.

Dulciuri

Dulciurile, în special cele mai tari, sunt responsabile pentru aproximativ 15,5% din cazurile de sufocare la copiii cu vârsta sub 14 ani. Dimensiunile lor mici, precum și textura lor tare sau spongioasă, cresc riscul ca acestea să se rătăcească în căile respiratorii și să formeze un fel de sigiliu care împiedică respirația. Prin urmare, experții recomandă ca copiilor sub 5 ani să nu li se dea dulciuri și, dacă li se dau, acestea trebuie să fie întotdeauna sub supravegherea unui adult.

Taguri Sufocare copii

Articole recomandate

Citeste si despre