Daca, indiferent de motiv, ai decis sa faci trecerea de la alaptare la biberon, este important sa faci tranzitia terptat, indiferent de varsta copilului. Nu uita ca, acesta este inca mic si ar putea fi dificil pentru el sa renunte la ceva care il linisteste, care ii place si de care are nevoie.
De asemenea, daca faci schimbarea fara graba, copilul tau se va obisnui cu noul aliment, iar organismul tau se va adapta si el mai bine, reducand treptat productia de lapte.
Amana schimbarea daca bebelusul tau este bolnav sau in convalescenta, deoarece aceasta este perioada in care are cea mai mare nevoie de lapte matern, de apropiere si de senzatia de liniste si calm pe care suptul la san i-o ofera. In plus, perioadele in care copilul este bolnav si in care au loc schimbari in viata lui, sunt mult prea emotionante si are nevoie de calm pentru a putea face intarcarea cat mai usoara.
Poti incepeti prin a inlocui hranirea de dupa-amiaza tarziu cu un biberon. Bebelusul este obisnuit sa primeasca mai putin lapte de la san in acel moment. In plus, incearca sa gasesti un alt loc in care sa-i oferi biberonul bebelusului, un loc pe care sa nu-l asocieze cu alaptarea. Pana cand bebelusul nu accepta biberonul, nu inlocui biberonul cu o alta masa, de exemplu una solida.
Este mai bine ca alaptarea de dimineata si cea de seara sa fie ultimele inlocuite, ba chiar ai putea sa le pastrezi daca motivul intarcarii este ca nu esti acasa.
Nu uitati ca sanul nu este doar o sursa de hrana. Copilul se simte, de asemenea, iubit, in siguranta si confortabil in timpul alaptarii, asa ca nu va fi usor sa treceti de la san la biberon. Nu-i refuza hranirea la san daca o cere, dar incerca sa anticipezi cererea sa.
Trebuie sa fii contienta de faptul ca multi bebelusi dispretuiesc biberonul deoarece, pentru a bea laptele, trebuie sa suga intr-un mod diferit, precum si pentru ca gustul este diferit. Poate fi de mare ajutor daca tatal este cel care i-l ofera.
FOTO: freepik.com