Lucruri surprinzatoare pe care le fac copiii mici

/ / Modificat: 2011-02-22
Lucruri surprinzatoare pe care le fac copiii mici

Copiii mici sunt ca niste furtuni comportamentale. Sunt in perioada explorarii si dobandirii autonomiei, ceea ce ii face sa se poarte in cele mai ciudate si uneori socante moduri. Parintii devin de-a dreptul disperati si nu mai stiu ce sa faca decat sa ramana surprinsi la modul lor de manifestare. Invata sa dezlegi misterul comportamentului lor pentru a-l ajuta!

La ce sa te astepti de la comportamentul copiilor mici?

La absolut orice, va spune majoritatea parintilor! Copiii actioneaza la aceasta varsta din curiozitate si din dorinta de a cunaoaste cat mai mai multe lucruri, asa ca pe langa scobitul in nas, muscat si alte comportamente obisnuite te poti astepta sa:

  • incerce sa se bage in masina de spalat;

  • sa umble cu manutele in toaleta;

  • sa se catere pe mobila;

  • sa se urce in chiuveta de la bucatarie sau baie;

  • sa se joace cu aspiratorul si sa-si "absoarba" hainutele sau pampers-ul de pe el;

  • sa se murdareasca din cap pana in picioare cu fardurile tale;

  • sa se ciupeasca de sfarcuri in public;

  • sa-si mangaie zona genitala in public;

  • sa manance din farfuriuta catelului sau sa vrea sa bea apa ca el;

  • sa isi urmareasca sora/fratele sau alti copii si sa ii linga pur si simplu.

Copilul fac astfel de lucruri din dorinta de a atrage atentia, de curiozitate sau pentru ca te vede pe tine facandu-le. Solutia este sa incerci sa ii indrepti atentia catre comportamente pozitive.

Autostimularea sau masturbarea 

Este una dintre cele mai jenante si totodata ciudate lucruri pe care parintii le observa la comportamentul micutului. Parintii trebuie sa inteleaga ca atingerea zonelor genitale este parte din dezvoltarea sa, este o metoda de explorare sexuala care-l ajuta la cunoasterea propriului corp si din descoperirea identitatii sexuale. Atata timp ca o face cu moderatie si nu devine un obicei agasant, nu trebuie sa iti faci griji. Felul in care reactionezi cand il vezi are un impact profund asupra dezvoltarii lui ulterioare.

Ce trebuie sa stii despre acest comportament la copii?

Copiii mici se poarta adesea la fel ca niste oameni primtivi: musca, zgarie, lovesc, se scobesc in nas, isi pun mancare in par, se murdaresc pe toata fata cand papa. Specialistii sustin ca la aceasta varsta ei folosesc predominant partea dreapta a creierului, care este cea a impulsivitatii, emotiilor si a nonverbalitatii. Partea stanga este cea autocontrolului. Asadar, de aceea ei se comporta astfel atunci cand sunt furiosi, suparati, nemultumiti. Este o parte normala din dezvoltarea copilului, pe care parintii au rolul de a o controla.

De asemenea, psihologii sustin ca acestia sunt ca niste cercetatori stiintifici care testeaza pe pielea lor tot felul de lucruri in cautarea raspunsului potrivit Copiii mici vor sa guste, miroasa, sa atinga, sa vada si sa experimenteze proprietatile mai multor tipuri de lucruri si obiecte care-l inconjoara. Acesta este felul lor in care invata si descopera lumea.

Tu, ca parinte trebuie sa cizelezi copilul si sa il tranformi din "omuletul pesterilor", primitiv intr-o persoana civilizata. Pana la varsta de 4 ani, un copil trebuie sa stie sa spuna "multumesc" si "te rog", sa isi astepte randul si sa isi stapaneasca impulsurile. Iata cateva strategii prin care sa il ajuti:

  • fii clara, dar empatizeaza cu el (fii categorica in a-i impune reguli, dar nu fara a te gandi la sentimentele lui);

  • comunica cu el (vorbeste-i mereu si explica-i de ce este bine sau nu sa faca unele lucruri – nu de ce nu are voie si e interzis);

  • complimenteaza-l cand se poarta frumos (si incurajeaza-l sa o faca in continuare).

Taguri Comportament copii Masturbare copii Copil care musca Copii imitare adulti Curiozitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre