Anxietatea de separare nu este prezenta doar la copii. Si adultii pot suferi de anxietate de separare, ceea ce poate fi foarte grav. Desi este normal ca oricine sa simta singuratatea si nelinistea de a fi departe de cei dragi, anxietatea de separare poate pune presiune pe relatii atunci cand provoaca suferinta si se simte scapata de sub control. De asemenea, poate duce la o teama extrema ca se vor intampla lucruri rele persoanelor importante din viata cuiva. Acesta este momentul in care poate necesita atentie. Urmareste informatiile de mai jos pentru a intelege caracteristicile, cauzele si modul de a face fata anxietatii de separare.
Ce este anxietatea de separare?
Anxietatea de separare reprezinta momentul in care te simti nervos cand esti separat de o persoana iubita, cum ar fi o persoana foarte draga sau un partener. Anxietatea de separare la bebelusi incepe de obicei la aproximativ opt luni. Pana la varsta de doi ani, copiii mici incep sa inteleaga ca parintii lor se vor intoarce. Daca anxietatea de separare continua si la varsta adulta, o persoana va fi diagnosticata cu tulburare de anxietate de separare la adulti.
Cum poate fi prevenita anxietatea de separare? Nu exista nicio modalitate cunoscuta de a preveni tulburarea de anxietate de separare. Cu toate acestea, exista modalitati de a face fata acesteia.
Cauzele anxietatii de separare
Anxietatea de separare ii afecteaza in special pe cei care prezinta un stil de atasament nesigur. Si exista o serie de cauze posibile pentru aceasta:
-
Factori ereditari
Exista o corelatie intre parintii care sufera de anxietate si nivelurile mai ridicate de anxietate de separare la copii.
-
Factori de mediu
Unii factori de mediu pot juca, de asemenea, un rol, cum ar fi pierderea parintilor, casele foarte haotice sau stresante sau abandonul.
-
Tulburari anxioase
Diagnosticarea unei alte tulburari anxioase, cum ar fi anxietatea generalizata sau anxietatea sociala, poate fi, de asemenea, un factor de risc.
Simptome si caracteristici ale anxietatii de separare
Anxietatea de separare se manifesta in mai multe moduri si este important sa le cunosti.
Simptome comportamentale si cognitive
Anxietatea de separare poate provoca modificari semnificative ale dispozitiei, precum si un impact asupra concentrarii si luarii deciziilor.
Simptome fizice
La unele persoane, anxietatea de separare poate provoca simptome precum batai rapide ale inimii sau un sentiment general de anxietate.
Probleme functionale
Anxietatea de separare poate cauza, de asemenea, probleme functionale, cum ar fi evitarea parasirii locuintei, dificultati la locul de munca sau chiar recurgerea la substante pentru a face fata.
Parinti extrem de stricti
Unele cercetari au aratat ca parintii extrem de stricti si exigenti pot avea si ei probleme de anxietate de separare. Uneori denumita anxietate de separare inversa, parintii pot fi atat de ingrijorati ca copilul lor ii va parasi incat incearca sa controleze viata acestuia cat mai mult posibil.
Blocati in relatii
Un alt mod in care anxietatea de separare se poate manifesta este modul in care adultii isi trateaza relatiile. Fie ca este vorba de relatii romantice sau de prietenie, multi vor mentine relatia chiar si atunci cand aceasta este extrem de nesanatoasa, de teama de a ramane singuri.
Gelozia extrema
Adultii cu anxietate de separare pot prezenta semne de gelozie in relatiile lor. De exemplu, acest lucru s-ar putea manifesta prin sentimente irationale cu privire la fidelitatea partenerului.
Confruntarea cu anxietatea de separare
Desi nu poti preveni anxietatea de separare, poti adopta unele strategii care te pot ajuta sa faci fata acesteia.
-
Recunoaste semnele
Este important sa recunosti semnele anxietatii de separare. Se poate face acest lucru discutand cu membri de incredere ai familiei, prieteni, un partener sau chiar profesionisti in domeniul sanatatii mintale.
-
Admite si accepta
Un mecanism de confruntare util este admiterea si acceptarea faptului ca anxietatea de separare este o teama profunda de a renunta la cei dragi.
-
Crede in propriile capacitati
Anxietatea de separare este temporara si poate fi atenuata prin a fi constient de propriile capacitati. Daca esti departe de o persoana draga, ramai ocupat si aminteste-ti ca reintalnirea va fi foarte speciala.
-
Organizeaza-ti mediul inconjurator
Dezordinea iti poate afecta viata de zi cu zi. Indepartarea dezordinii din mediul inconjurator poate avea un impact pozitiv asupra starii generale de spirit si poate reduce anxietatea.
-
Incearca yoga si meditatia
Rutinele de mindfulness, precum yoga si meditatia, te pot ajuta sa combati anxietatea de separare.
-
Tine un jurnal
Jurnalul este o parte importanta a terapiilor de sanatate mintala pentru a reduce anxietatea, depresia si stresul. Poti face o incercare!
-
Activitatea fizica regulata
Stresul este o parte majora a anxietatii de separare la adulti. Efectuarea a 10-15 minute de activitate fizica in fiecare zi poate avea un impact pozitiv asupra starii generale de spirit si poate reduce ingrijorarile.
-
Mergi la terapie
Impreuna cu o comunicare sporita cu partenerii si alti membri ai familiei, terapia este o optiune utila.
-
Grupuri de sprijin
Grupurile de sprijin pot fi de ajutor deoarece ofera individului un sprijin social suplimentar dincolo de cercul sau apropiat.
https://www.starsinsider.com/lifestyle/551328/separation-anxiety-what-it-really-is-and-how-to-cope