Copilul se trezeste peste noapte si vine in camera ta. Cum il dezobisnuiesti?

/ / Modificat: 2024-05-13
Copilul se trezeste peste noapte si vine in camera ta. Cum il dezobisnuiesti?

Trezirile si vizitele nocturne ale copilului in camera parintilor sunt frecvente la varste mici, intreruperile de somn fiind cauzate cel mai adesea de temeri (de intuneric, monstri etc.), de anxietatea pe care o resimte cel mic atunci cand se vede singur in camera, dar si de alte motive frecvente la varsta prescolara.

Cauzele vizitelor nocturne ale copilului in dormitorul parintilor

Inainte de a te resemna cu gandul ca o sa-ti primesti copilul in pat, sa doarma cu tine in fiecare noapte, este important sa stii ca, desi la varste mici aceste treziri si vizite nocturne sunt normale, ele pot deveni o obisnuinta de care cu greu il poti dezvata mai tarziu.

Pentru a-l obisnui sa doarma singur toata noaptea si sa renunte la vizitele facute in camera voastra este recomandat sa identifici motivele care-l determina sa recurga la acest gest. Printre principalele cauze care intrerup somnul odihnitor al copilului sau care nu il lasa sa adoarma de la bun inceput, se numara teama de intuneric sau monstri, fiind urmate indeaproape de cosmaruri sau terori nocturne, aparute pe un fond emotional tensionat.

Schimbarile in programul de somn sau in rutina de dinainte de culcare, tranzitiile prin care trece atunci cand schimbati domiciliul, gradinita ori scoala pot spori anxietatea si il pot face sa viseze urat ori sa aiba probleme cu somnul.

Cum dezobisnuiesti copilul de aceste vizite nocturne?

Jodi Mindell, autorul cartii "Sleeping through the Night: How Infants, Toddlers and Their Parents Can get a Good Night's Sleep", vine in ajutorul parintilor care se confrunta cu vizitele inopinate ale copilului in dormitor, in mijlocul noptii, oferindu-le cateva sfaturi pertinente.

Scapa la timp de stimulentele de somn ale copilului!

Inainte de varsta prescolara, copilul are nevoie de cateva "ajutoare" pentru a adormi si a se odihni pe timpul noptii. Suzeta este unul dintre principalele stimulente, sustine Mindell, dar care ar putea crea probleme, daca nu este dezobisnuit la timp de ea, inainte de prescolaritate. In momentul in care copilul se trezeste peste noapte si nu-si gaseste suzeta sau animalul de companie, devenit obiect de confort, se sperie si devine anxios, de aceea, cauta cea mai scurta cale catre dormitorul vostru.

Obisnuieste-l de mic sa adoarma singur in camera, fara a fi dependent de prezenta ta, spune Mindell. Daca este obisnuit sa-ti vada chipul inainte de a se culca, de fiecare data cand se va trezi peste noapte se va astepta sa fii acolo. Daca nu esti, se va speria si te va cauta rapid in dormitorul conjugal.

Ajuta-l sa invinga temerile si fricile!

Avand in vedere ca teama de intuneric sau de monstri de sub pat reprezinta principalele cauze pentru care se trezeste speriat noaptea si vine peste voi in camera, Mindell te sfatuieste sa-i creezi confortul necesar in camera, astfel incat aceste emotii sa nu devina impedimente in calea somnului.

Formeaza o rutina din verificarea patului si dulapului de monstri inainte de culcare, inchiderea geamurilor si din aprinderea unei veioze mici, care sa ilumineze slab camera toata noaptea.  

Sugereaza-i cand este momentul potrivit pentru a parasi camera!

Copilul mic nu are notiunea timpului formata foarte bine si nu stie inca sa citeasca ceasul, dar il poti ajuta sa inteleaga cand are voie sa va viziteze in camera, in functie de lumina de afara. Ii poti repeta frecvent ca trebuie sa se dea jos din pat si sa iasa din camera atunci cand vede ca afara este lumina.

Ai grija sa-i mentionezi ca regula nu este valabila atunci cand se simte rau sau are un cosmar, momente in care este bine sa te trezeasca in timpul noptii.  

Recompenseaza-l cand reuseste sa stea in camera lui toata noaptea!

Exista o diferenta majora intre a mitui copilul si a-l recompensa pentru comportamentele pozitive, sustine Mindell. In plus, in timp ce mita este anuntata inainte, ca stimulent pentru realizarea unei actiuni, recompensa intervine la sfarsitul ei, fara un anunt prealabil si are rolul de a implementa obiceiurile bune in comportamentul lui.

Te-ai confruntat cu situatia in care copilul te viziteaza noaptea, in dormitor? De ce se trezeste noaptea? Cum ai reusit sa il dezobisnuiesti? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Probleme somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre