Este normal pentru un copil sa-si suga degetul?

/ / Modificat: 2020-10-29
Este normal pentru un copil sa-si suga degetul?

Copilul incepe sa isi suga prima oara degetul mare in burtica mamei, acest comportament fiind considerat o nevoie innascuta si normala. Dupa nastere, suptul degetului se dezvolta ca forma de aparare si se poate transforma intr-un obicei nociv in dezvoltarea lui. Este important sa iei masuri rapide si sa dezveti copilul de acest obicei urat inainte de a fi prea tarziu si de a-i afecta sanatatea!'

La ce varsta devine suptul degetului o problema

Suptul degetului este un comportament firesc la nou-nascuti, bebelusi si copii mici. In primele luni de viata, este un instinct natural. Este un comportament inconstient care apare ca raspuns la nevoia de protectie si confort. In aceste etape ale copilariei, instinctul sau nevoia de supt este fireasca si se si vizeaza si alte parti ale corpului sau obiecte.

Bebelusul sau copilul mic are tendinta de a-si suge uneori tot pumnul, piciorul ori suzeta. Se considera ca, pana la 4 ani, suptul degetului nu pune probleme in dezvoltarea copilului. Insa cei care obisnuiesc sa-si suga degetul peste aceasta varsta pot dezvolta probleme serioase cu dantura sau vorbirea. Suptul degetului este un comportament care, la majoritatea copiilor, dispare de la sine pe la varsta de 3-4 ani.

De ce suge copilul degetul?

Bebelusul suge degetelul din instinct, insa dupa varsta de 6 luni, nevoia de a mai face acest lucru scade semnificativ. Principalul motiv pentru care bebe continua sa aiba acest comportament este pentru a se calma atunci cand este anxios sau iritat, pentru ca:

  • ii este foame;
  • ii este frica;
  • ii este somn;
  • este plictisit;
  • il doare ceva;
  • se simte singur etc.

Suptul degetului este si o forma de aparare, adica modul in care copilul reuseste sa treaca sau sa faca fata unor evenimente care ii produc teama sau pe care nu le intelege. Este un instinct de autoaparare, imprumutat inca din perioada intrauterina, cand isi sugea degetelul in burtica.

Ce probleme pot aparea din cauza suptului prelungit al degetului?

Suptul prelungit al degetului poate interfera cu dezvoltarea danturii si a vorbirii copilului. Riscul aparitiei acestor probleme depinde de varsta lui si de frecventa cu care are loc acest comportament. In momentul in care copilul isi suge degetul, exista riscul aparitiei malocluziei (alinierii incorecte a dintilor). In plus, suptul are tendinta de a impinge dintii in exterior si de a deforma cerul gurii. Aceste probleme apar din cauza presiunii puternice exercitate asupra maxilarului. Malocluzia are tendinta de a se corecta de la sine, in momentul in care cel mic inceteaza sa-si mai suga degetul. Insa in cazuri rare, exista riscul ca problema dentara sa necesite tratament ortodontic. Suptul prelungit al degetului afecteaza si vorbirea.

Copilul poate intampina probleme in pronuntia anumitor sunete si poate vorbi peltic sau cu limba in exterior. Alte repercusiuni ale acestui gest al copilului apar si la nivelul respiratiei sau al aspectului degetului. Daca suge degetul frecvent, exista riscul ca degetul mare sa se deformeze un pic. Acesta se poate alungi si poate capata un aspect mai turtit. In plus, se pare ca micutii care au obiceiul de a-si suge degetul pe termen lung respira mai mult pe gura decat pe nas.

Cum dezveti copilul de obiceiul de a suge degetul?

Desi, in general, specialistii te sfatuiesc sa astepti pana dupa varsta de 4 ani pentru a lua masuri impotriva obiceiului copilului de a-si suge degetul, exista situatii in care aceasta interventie ar trebui sa aiba loc mai devreme:

  • daca manifesta si alte ticuri sau comportamente neobisnuite (de exemplu, se trage de par) intre 12 si 24 de luni;
  • daca frecventa cu care isi suge degetul creste, in loc sa scada, in apropiere de 3-4 ani;
  • daca sesizezi probleme severe cu pronuntia sunetelor, care crezi ca ar putea fi cauzate de supt.

Daca inainte de varsta de 4 ani, dezobisnuirea copilului de suptul degetelului este lasata la latitudinea medicului, dupa aceasta varsta, parintii sunt sfatuiti sa inceapa "antrenamentul intens de dezvatare", pentru a fi prevenite eventualele complicatii. Dezvatarea de acest obicei urat se face acasa, prin cateva trucuri la indemana oricarui parinte. Principalele metode de a-l ajuta sa treaca peste acest tic deranjant constau in comunicarea cu el, stabilirea unor reguli clare si in distragerea atentiei.

Vorbeste-i despre acest obicei nociv si stabileste reguli!

Inainte de a trece la alte masuri de dezobisnuire a copilului de suptul degetelului, vorbeste-i, pe intelesul lui, despre consecintele negative pe care le are asupra sanatatii lui. Ajuta-l sa inteleaga de ce pana acum putea sa isi suga degetelul si, brusc, acum nu mai are voie sa faca acest gest. Apoi, stabileste o regula cu privire la acest obicei, pe care sa i-o amintesti constant.

"Marcheaza" teritoriul cu manusi!

Daca deja ai vorbit cu micutul tau despre cat e de nociv obiceiul de a-si suge degetul si uita mereu regula, ofera-i o mana de ajutor. Pentru a evita sa mai duca degetelul la gurita, pune-i o manusa sau bandajeaza-i degetul mare. Astfel, de cate ori va fi tentat sa-l suga, va avea o "piedica" care ii va aminti ca nu are voie. Mai poti incerca si varianta in care sa ii bagi degetelul in apa sarata sau sa il dai cu piper pe el, astfel incat atunci cand il baga in gura, sa il scoata imediat din cauza gustului si nici sa nu mai vrea vreodata sa il bage in gurita.

Distrage-i atentia de la degetel!

O alta metoda care te ajuta sa convingi prichindelul sa renunte la acest obicei este ca de fiecare data cand il vezi ca este tentat sa faca acest lucru, sa ii distragi rapid atentia cu un joculet distractiv sau cu o alta activitate. Functioneaza mai bine decat daca ii dai peste manuta, asa cum fac, din pacate, multi parinti.

Creeaza un sistem de recompense!

Realizeaza un sistem de recompense impreuna cu prichindelul. De exemplu, foloseste abtibildurile pentru a-l premia atunci cand reuseste sa se abtina de la a-si baga degetul in gura sau pentru zilele care trec fara a face acest gest urat. Atunci cand se implineste un numar prestabilit de zile in care reuseste sa se abtina de la acest obicei, premiaza-l cu un cadou frumos.

Copilul tau la ce varsta a renuntat sa isi mai suga degetelul si cum l-ai convins? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Suptul degetului copii Dezvat supt deget copii Suptul degetului

Articole recomandate

Citeste si despre