Experienta cresterii unui copil este unica si diferita pentru fiecare familie in parte. In timp ce unor parinti li se pare extrem de dificila etapa in care copiii sunt bebelusi, altii spun ca au avut parte de cele mai grele experiente cand micutii aveau 1 sau 2 ani. Care este insa cea mai grea etapa din punctul de vedere al majoritatii mamelor?
Cresterea copiilor este un proces complex inca de la inceput, insa uneori devine si mai complicat. Majoritatea mamelor sunt de acord ca etapa intre 1 si 3 ani poate fi cea mai provocatoare. In aceasta perioada, micutii incep sa-si arate primele semne de independenta si sa isi manifeste personalitatea.
Copiii care abia invata sa mearga sunt numiti toddleri. Termenul este folosit pentru copiii cu varsta intre 1 si 2 ani. Aceasta este o etapa importanta din viata, deoarece copilul invata si creste in moduri variate. Fiecare moment poate deveni unul semnificativ pentru toti cei implicati.
In aceasta etapa, copilul invata sa mearga, sa vorbeasca si sa rezolve mici probleme. Tot aici isi dezvolta capacitatea de a interactiona cu cei din jur.
De ce exista o varsta mai dificila?
Odata cu inceputul independentei, copiii incep sa exploreze constant si sa incerce sa faca lucruri pe cont propriu. Pentru mame, acest lucru inseamna supraveghere permanenta, alergat dupa copii si retragerea obiectelor periculoase din mainile lor.
Aceasta etapa este marcata de schimbari in crestere. Starea de spirit a copilului poate fi variabila, aparand adesea stari de frustrare si comportamente nervoase. Este varsta la care incep sa se manifeste asa-zisele tantrumuri.
La aceasta varsta, copiii nu au inca abilitatile de comunicare necesare pentru a-si exprima sentimentele sau pentru a intelege anumite notiuni complexe, oricat le-am explica.
Dupa varsta de 2 ani, copiii incep sa manifeste un interes mai mare pentru invatare. La 3 ani, sunt deja prescolari, avand controlul necesar pentru a folosi toaleta, abilitati de comunicare dezvoltate si continua sa-si doreasca sa exploreze lumea din jurul lor.
Majoritatea mamelor considera, asadar, ca perioada de la 1 la 2 ani este cea mai dificila si mai solicitanta, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional.
Social, copiii manifesta rebeliune si le este greu sa imparta jucariile sau sa coopereze cu alti copii.
Sunt posesivi si incearca sa faca lucruri independent, ignorand uneori regulile impuse. Emotional, creste teama, iar schimbarile bruste de dispozitie sunt frecvente. Practicarea rutinei este foarte importanta pentru ei.
Dupaa 2 ani, din punct de vedere social, copiii incep sa devina mai independenti si sa imite comportamentul adultilor. Vor sa ajute la treburile casnice si sa fie utili. Emotional, pot face lucruri opuse celor cerute, fiind egocentrici. Incep sa se simta mai increzatori, dar au inca nevoie de siguranta. Intelectual, pot urma instructiuni simple, memoreaza cantece scurte si incep sa gandeasca inainte de a actiona.
Sursa: https://eresmama.com/la-edad-mas-dificil-los-ninos-segun-las-madres/
Sursa foto: freepik