Solutii pentru copiii care lovesc, musca si trag de par

/ / Modificat: 2016-08-02
Solutii pentru copiii care lovesc, musca si trag de par

Copiii care lovesc, musca si trag de par sunt adesea catalogati drept obraznici sau lipsiti de "cei 7 ani de acasa", insa orice comportament, indiferent ca este bun sau rau, are o semnificatie importanta in dezvoltarea lui emotionala, sustine psihologul Cristina Calarasanu. Aceste comportamente sunt "ambalajele" unor stari emotionale negative - teama, anxietate, spaima, furie etc. - care mai intai trebuie identificate, confirmate si intelese, inainte de a fi luate orice alte masuri disciplinare, sustine psihologul.

Valideaza-i sentimentele, nu si actiunile

Comportamentele negative prin care copilul tipa, musca, loveste sau te trage de par reprezinta un limbaj prin care isi manifesta emotiile pe care nu stie sa le exprime verbal, sustine Cristina Calarasanu, psiholog specializat in Terapie familiala psihanalitica.

Poate parea obraznic, dar in spatele gesturilor lui violente sunt trairi si sentimente care il sperie si il fac sa reactioneze prin astfel de gesturi. Poate fi vorba de teama, furie, frustrare, anxietate etc. Din acest motiv, prima masura pe care trebuie sa o iei cand copilul se comporta astfel este sa traduci comportamentele in cuvinte si sa-i validezi sentimentele, aratandu-i astfel ca il intelegi.

In functie de context, spune-i ca stii ca este speriat, suparat, furios, frustrat etc., dar ca nu are voie, sub nicio forma, sa ii raneasca pe ceilalti sau pe sine insusi, sustine psihologul.

Asigura-l ca este in siguranta

De cele mai multe ori, copilul mic apeleaza la muscaturi si violenta atunci cand anumite situatii il sperie. In loc sa recurgi la pedepse si la tipete pentru a-l potoli, mai important este sa incerci sa il calmezi si sa-l asiguri ca este in siguranta si ca nu i se intampla nimic, recomanda psihologul.

Confirma-i si faptul ca stii ca este speriat, dar ca esti acolo pentru el si ca nimic rau nu i se poate intampla. Abia dupa ce se calmeaza, in bratele tale protectoare, poarta o discutie cu el si aminteste-i ca il vei intelege mai bine daca iti spune in cuvinte ce il nemultumeste sau ce simte si accentuaza faptul ca actiunile violente nu sunt tolerate la voi in casa.

Nu-i raspunde cu aceeasi moneda

Nu face aceeasi greseala pe care o fac multi parinti: de a merge pe ideea "cui pe cui se scoate" atunci cand incearca sa-si dezvete copilul de obiceiul a-i mai musca, lovi sau a-i trage de par. Copilul mic nu are abilitatea mentala sau maturitatea emotionala de a empatiza cu ceilalti.

Asadar, daca il intrebi "tie ti-ar placea sa fii tras de par?", nu vei obtine niciun raspuns de la copil si cu atat mai putin il vei face sa renunte la acest comportament. Nu incerca nici sa il musti si tu, la randul tau, pentru a-l face sa simta pe propria-i piele efectele comportamentului lui, intrucat nu vei face decat sa-l ranesti, fara ca cel mic sa primeasca lectia disciplinara pe care incerci sa i-o transmiti.

Invata-l cum sa se comporte corespunzator

In functie de contextul in care copilul loveste, musca, tipa, strica lucruri sau te trage de par si de cauzele care duc la aceste rabufniri comportamentale, este recomandat ca, de fiecare data dupa ce copilul se linisteste, sa il inveti cum trebuie sa se comporte atunci cand simte ca este speriat, frustrat sau furios.

Identificati impreuna trairile lui, apoi incercati sa gasiti solutii pentru a iesi din situatiile care l-au dus la un astfel de comportament. Cu toate acestea, nu negocia cu el comportamentele lui negative. Nu exista loc de negocieri cand vine vorba de agresivitate.

Insa, de exemplu, daca se simte frustrat si furios ca nu i-ai cumparat o jucarie cand ati fost in oras, ii poti oferi metode prin care o poate capata, in cele din urma: sa stranga bani, sa te ajute la curatenie o perioada de timp etc.

Foloseste-te de carti

Cartile cu povesti moralizatoare sunt un instrument disciplinar eficient, intrucat vorbesc pe limba lui si il ajuta sa inteleaga mai bine mesajul pe care incerci sa i-l transmiti: ca agresivitatea este inacceptabila.

Alege carti cu povesti care ridica problema violentei si a agresivitatii pe intelesul lui si din care cel mic sa invete cat mai multe lectii importante de viata.

Acorda-i atentia necesara

Un alt motiv pentru care copilul poate musca sau lovi este pentru a atrage atentia asupra lui. De multe ori, acest comportament apare atunci cand se naste un fratior ori adoptati un animal de companie si acordati mai multa atentie acestuia decat lui.  

Apeleaza la disciplina pozitiva si renunta la "NU"

Cuvantul NU este cosmarul oricarui copil, iar daca ai tendinta de a-i spune mereu "nu mai musca", "nu mai lovi", "nu ma mai trage de par", copilul NU te va asculta si se va purta si mai urat, sustine psihologul Eileen Kennedy-Moore.

Renunta la termenul "NU" din vocabularul tau si adopta tehnici de disciplinare pozitiva, in care ii explici efectele gestului lui negativ si modurile corecte de a se exprima.

De exemplu, in loc sa ii spui "NU mai musca", incearca varianta "de fiecare data cand ma musti, ma ranesti. Cu siguranta ai un motiv pentru care recurgi la acest gest si mi-ar placea sa il aud, sa aflu ce te deranjeaza, pentru a rezolva impreuna problema si a fi amandoi fericiti."  

Invata-l sa-si controleze impulsurile

Gestul de a lovi sau a musca apare din cauza incapacitatii de a-si controla impulsurile, o abilitate care trebuie inradacinata in comportamentul lui inca de mic, daca vrei sa functioneze mai tarziu. Foloseste tehnici usoare si la indemana pentru a-l invata sa se calmeze inainte de a izbucni intr-un comportament violent.

Invata-l ca inainte de a musca, lovi, sparge sau a trage de par pe cineva pentru ca se simte furios, frustrat sau enervat, sa inchida ochii si sa numere in gand pana la zece. Invata-l si tehnici de respiratie pentru relaxare si aplicati-le impreuna ori de cate ori se iveste ocazia.

Tu ai trecut prin faza muscaturilor, loviturilor si a altor comportamente agresive ale copilului? Cum le-ai facut fata si cum ai reusit sa il dezveti de ele? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Muscaturi copii Comportamente copii Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre