Teama de olita la copii

/ / Modificat: 2017-08-11
Teama de olita la copii

Teama de olita este una dintre cele mai comune frici cu care se confrunta copiii mici si care dau batai de cap parintilor. Pentru multi copii, experienta trecerii de la scutec la olita si, mai tarziu, la toaleta, poate fi terifianta.

Iata cum il ajuti pe copil sa o depaseasca!

De ce se tem copiii de olita?

Invatarea copilului la olita este una dintre cele mai importante etape ale dezvoltarii lui la varste mici. Este semnul ca micutul tau creste si devine independent. Invata sa isi controleze organismul, dar si sa manipuleze obiectele din jur.

Aceste reusite pot sa il inspaimante pe copil, care, deodata constata nu mai depinde de tine pentru a fi schimbat de scutecel, are o oarecare responsabilitate pentru a anunta cand face pe el, depune eforturi mari sa invete cum sa se tina si sa nu se scape in pantaloni etc. Sunt presiuni care-l streseaza pe micut.

In plus, mai exista o serie de temeri care se dezvolta la copilul mic atunci cand invata sa faca la olita:

  • frica de a cadea de pe olita;
  • frica de olita capatata in urma unui vis in care a fost "inghitit" de un monstru din ea;
  • teama provenita dintr-o sperietura trasa in urma unui sunet puternic sau a unei loviri accidentale in momentul in care se afla pe olita;
  • a vazut imagini in filme/desene/reclame in care un personaj-copil era traumatizat sau bruscat in timp ce se afla pe olita etc.

La varsta de 2 ani diferenta dintre realitate si fantezie nu prea exista. Dimpotriva, ea capata proportii mari in comportamentul si gandirea copilului. Daca acesta isi imagineaza ca se poate intampla o catastrofa in timp ce sta pe olita, cu siguranta nu se va mai apropia de ea.

Cum ajuti copilul sa depaseasca frica de olita?

Micutul tau are nevoie sa se "reimprieteneasca" cu olita si sa nu o mai vada ca pe un personaj negativ, care vrea sa ii faca rau.

Poate ca nu iti poate spune cu exactitate ce anume il sperie la ea, dar poti intui din experienta lui cu ea si din situatiile zilnice prin care treci cu el. Numai stiind cauza, poti lua masurile necesare, astfel:

  • daca micutul ta a fost zgariat sau lovit cumva in timp ce se afla pe olita, atunci este cazul sa o schimbi, deoarece micutul nu se va mai apropia de ea si o va vedea ca pe un factor declansator al unei traume;
  • da-i un nume dragut olitei; poate ca micutul a prins o aversiune fata de cuvantul olita si se sperie cand il aude; gaseste-i o porecla simpatica;
  • in cazul in care se plange ca este un monstru in olita si ca ii va face rau, ia-l de manuta, cu multa rabdare si arata-i interiorul olitei, spunandu-i ca nu este nimic acolo si ca va fi in siguranta; eventual, poti incerca sa creezi un mic ritual de indepartare a monstruletului, pentru a-l convinge pe copil ca nu mai este nimic care i-ar putea face rau in timp ce sta pe ea.

La fel ca si in cazul celorlalte tipuri de temeri, copilul trebuie ajutat cu rabdare si cu multe explicatii sa inteleaga in primul rand de unde provine teama si cum o poate depasi. Degeaba ii spui tu ca "nu este nimic acolo", daca el crede cu toata fiinta lui ca vede un monstrulet. Trebuie sa fie convins ca nimic din olita nu ii poate face rau.

Munca pentru a convinge copilul sa stea pe olita consta in comunicare si gasirea metodelor potrivite si pe intelesul lui de a depasi teama. Tu, ca parinte, esti cel mai "important" instrument in acest sens, deoarece beneficiezi de avantajul ca micutul tau are incredere in tine si in ceea ce ii spui.

Taguri Invatare olita copii Trecere scutec olita Temeri copii Frica copii

Articole recomandate

Citeste si despre