Vrei ca micutul tau sa renunte la suzeta? Cum il poti ajuta in stil Montessori

/ / Modificat: 2024-11-28
Vrei ca micutul tau sa renunte la suzeta? Cum il poti ajuta in stil Montessori

Suzeta are atat avantaje, cat si dezavantaje. Pe de o parte, ajuta la calmarea bebelusilor si ii ajuta sa doarma. Pe de alta parte, poate provoca carii dentare. Daca crezi ca, copilul tau este pregatit sa o lase deoparte si vrei sa il ajuti sa o faca in cel mai respectuos mod posibil, atunci ai putea incerca sa indepartezi suzeta in stil Montessori.

Precis ai auzit de aceasta celebra metoda pedagogica de dezvoltare a copilului. Dar stiai ca poti adapta unele dintre principiile sale (cum ar fi libera alegere si interesul) pentru a convinge copilul sa renunte la papusa? Mai jos, vei gasi cateva sfaturi pentru ca tu sa o poti face acasa tinand cont de metoda Montessori si sa spui adio suzetei. 

Despre ce este vorba in metoda Montessori?

Se spune ca inainte de a alerga trebuie sa mergi, iar primul lucru pe care trebuie sa il stii este despre ce este vorba in metoda Montessori. Scopul acesteia este de a-i ajuta pe copii sa atinga o dezvoltare holistica , lucrand asupra aspectelor lor fizice, emotionale, sociale si cognitive, de la nastere pana la varsta adulta. Ea a fost dezvoltata de medicul italian Maria Montessori, de unde si numele metodei, care a devenit populara in intreaga lume, fiind posibil sa se gaseasca scoli Montessori in majoritatea tarilor. Potrivit Fundatiei argentiniene Maria Montessori, urmatoarele principii generale sunt utilizate si promovate in aceste scoli:

  • Ordinea
  • Interes
  • Miscarea
  • Gandire
  • Libertatea de alegere
  • Recompensa interna
  • Interactiunea cu profesorul
  • Invatarea din context si de la altii

Cum sa elimini suzeta in metoda Montessori?

Trebuie sa stii ca aceasta metoda nu stabileste pasi specifici ca atare pentru renuntarea la suzeta. Cu toate acestea, la fel cum metodologia sa scolara poate fi adaptata la domiciliu, este, de asemenea, posibil sa se transfere principiile sale pentru a elimina suzeta in modul Montessori. Mai jos, vei vedea cateva dintre aceste fundamente si principiile implicate in fiecare dintre ele pentru a indeparta suzeta fara traume:

1. Observa-ti copilul

Fiecare copil are propriul sau timing si este diferit de ceilalti. Potrivit Asociatiei Americane de Pediatrie, copiii inceteaza adesea sa mai foloseasca suzeta singuri. Exista anumite semne care iti vor spune cand este pregatit sa faca acest pas in viata lui. De exemplu, daca o foloseste mai putin in timpul zilei sau daca o foloseste doar pentru scurt timp si este distras de altceva. Daca observi aceste semne la micutul tau, il poti incuraja sa renunte la ea punand in practica sfaturile detaliate in pasii urmatori. Tine cont de faptul ca, prin aceasta observatie, vei aplica principiul Montessori al interactiunii cu profesorul (in acest caz, profesorul ai fi tu), deoarece rolul tau este sa iti sprijini si sa iti insotesti copilul pe tot parcursul procesului.

2. Vorbeste mult cu copilul despre acest aspect

Comunicarea este esentiala pentru indepartarea papusii in stilul Montessori.  In mod ideal, ar trebui sa ai o conversatie deschisa cu copilul tau, anuntandu-l ca este timpul sa renunte la suzeta. Daca copilul este nervos sau refuza, intreaba-l de ce nu vrea sa renunte la suzeta si raspunde indoielilor sale folosind un ton empatic si fara a-l certa, deoarece acest lucru nu va face decat sa il faca si mai reticent in a renunta la ea. Prin aceasta actiune vei incuraja principiul gandirii la copilul tau, deoarece ii motivezi rationamentul cu privire la suzeta si la ceea ce simte in legatura cu aceasta.

3. Limiteaza utilizarea acesteia

Urmatorul pas este sa limitezi utilizarea suzetei. Ideea este ca nu ar trebui sa o foloseasca in timpul zilei si, in prima etapa, sa o foloseasca doar la culcare.  Sunt sanse ca copilul tau sa te intrebe despre suzeta la un moment dat in timpul zilei, caz in care poti raspunde intr-un mod creativ, cum ar fi „suzeta este in tara viselor si revine doar la culcare”.

Acum, daca copilul plange dupa ea, o alternativa este sa ii oferi confort printr-o imbratisare. Cu aceste doua actiuni vei aplica principiile interesului si, respectiv, interactiunii. Un alt punct important este sa pastrezi suzeta intr-un loc in care copilul sa nu o poata vedea, deoarece astfel vei evita eventualele crize de furie si tentatii.

4. Ofera alternative

Libertatea de alegere este un principiu-cheie in aceasta metoda, astfel incat, pentru a elimina suzeta in stilul Montessori, este important sa implici copilul si sa-l faci sa se simta stapan pe situatie. Cum faci acest lucru? Oferindu-i optiuni de inlocuitori pentru suzeta, astfel incat sa poata alege si sa-si exercite libertatea.

Unele alternative bune sunt cartile cu papusi, animalele de plus, paturile sau jucariile moi de baie pe care le poate strange. Ofera-i posibilitatile si lasa-l sa aleaga cu care vrea sa se joace. Potrivit unui articol din Actualidades Investigativas en Educacion, metodologia Montessori sugereaza amplasarea unor rafturi deschise in spatiul de joaca al copilului tau, astfel incat acesta sa poata pune singur jucariile deoparte atunci cand a terminat. Asadar, atunci cand ii oferi optiunile, reaminteste-i sa le puna la loc cand a terminat de jucat. Daca este prima data, fa-o tu mai intai, pentru ca el sa te priveasca si sa te imite.

5. Scoate suzeta

Daca copilul s-a adaptat in mod pozitiv la a nu avea o suzeta in timpul zilei, este timpul sa treci la nivelul urmator si sa o elimini complet. Pentru a face acest lucru, poti recurge la ideea mini-povestii creative, spunand ceva de genul „suzeta trebuie sa dispara pentru a te putea intoarce in taramul magic al suzetelor cu familia sa”.

De asemenea, ai putea completa aceasta poveste prin intarirea motivatieisale intrinseci. De exemplu, aminteste-i ce treaba buna a facut pana acum si ca ar fi o actiune foarte generoasa din partea sa sa lase suzeta „libera” sa mearga acasa.

Rabdarea: cheia renuntarii la suzeta

Fie ca este vorba de indepartarea suzetei Montessori sau de orice alta metoda, cheia este sa fii rabdatoare si empatica cu micutul tau. Aminteste-ti ca suzeta ofera un sentiment de calm si confort, asa ca va avea nevoie sa fii alaturi de el, indrumandu-l sa gaseasca alte modalitati de a se consola si trezindu-i interesul pentru alte activitati. De asemenea, nu pune presiune pe el. Ia situatia la pas, pentru ca, chiar daca vrei sa renunte la suzeta intr-o zi, micutul tau are propriul lui ritm. Daca te certi cu el, ceea ce vei obtine este ca se va agata mai mult de suzeta si nu asta iti doresti, nu-i asa? Cu sprijin, calm si indrumarea ta, isi va atinge scopul si va spune adio suzetei pentru totdeauna.

Sursa: eresmama.com

Sursa foto: freepik

 

Taguri Suzeta copii Renuntarea la suzeta

Articole recomandate

Citeste si despre