5 lucruri pe care copilul tau (toddler) vrea sa le stii

/ / Modificat: 2017-06-21
5 lucruri pe care copilul tau (toddler) vrea sa le stii

Daca copilul tau ar putea vorbi mai mult, ti-ar spune cinci lucruri interesante de tinut minte. Sunt simple, dar au un substrat adanc. Aceste sfaturi nu numai ca te vor ajuta sa-si cunosti mai bine copilul, dar iti vor suda relatia cu el. Primii doi ani de viata pot fi cu adevarat magici, daca tii cont de urmatoarele ponturi pentru parinti!

1. "Sunt ceea ce spui tu ca sunt!"

Copilul mic nu are un concept de sine bine definit. El se vede asa cum il vezi tu. Daca ii spui ca e obraznic sau rau, asa se va percepe si el. Daca il vezi bun si minunat, asta va gandi si el despre sine. Si se va stradui sa se comporte in acord cu acel concept de sine, insuflat de tine. Asta fac si adultii, pana la urma.

Daca vrei ca micutul tau sa aiba un concept de sine sanatos, spune-i ca e bun, bland si grijuliu. Cand tu il consideri o persoana minunata, el isi va dori sa se comporte ca atare.

2. "Am nevoi!"

Atunci cand copilul mic face nazuri inainte de somn sau refuza sa mearga la toaleta, preferand sa-si faca nevoile in scutec, fii sigura ca nu si-a propus in sinea lui sa te scoate din sarite. Cortexul prefrontal anterior este subdezvoltat, asa ca existenta unui plan malefic pica din start, ca explicatie. Incearca sa te pui in pielea copilului tau: somnul nu este cea mai distractiva activitate. Ar prefera sa te joci cu el. In plus, se simte cat se poate de confortabil cu scutecul pe el.

Ai putea crede ca micutul tau este obraznic, doar pentru nu vede consecintele comportamentului sau si nu-si controleaza impulsurile. In realitate, el nu este inca capabil de anticipare si auto-reglare emotionala. Tot ceea ce face este sa-si satisfaca nevoile, pentru ca atata poate.

Singura arie cerebrala complet dezvoltata la copii mai mici de doi ani este trunchiul cerebral sau creierul inferior, responsabil cu activitatea motorie si reflexele primare. Prin urmare, daca vrei ca micutul sa coopereze cand vine ora de somn, transforma totul intr-o rutina placuta: toaletare urmata de un masaj bland si un cantecel de leagan.

3. "Si creierul meu e mic!"

Stii partea aceea a creierului responsabila cu gandirea logica, formarea de strategii, planificarea, anticiparea, cantarirea posibilelor consecinte de comportament si controlul impulsurilor? Se numeste cortexul prefrontal, iar la copiii atat de mici este imatura. Nu incepe sa se dezvolte decat dupa varsta de 4 ani si se maturizeaza abia cand copilul tau implineste 20 de ani.

In primii ani de viata, copilul mic este incapabil sa te manipuleze atunci cand plange sau cand are emotii puternice. Manipularea necesita strategii de formare si planificare. Cand are un tantrum sau se comporta agresiv, copilul se lupta cu el insusi si are nevoie de ajutorul tau.

Poti sa-ti ajuti copilul sa-si dezvolte cortexul prefrontal aratandu-i cum ti-l folosesti tu pe al tau. Micutului tau ii place sa te imite, doar esti modelul lui numarul 1 in viata. Mai tarziu, cand va fi un pic mai mare, va trebuie sa-l inveti cum sa se linisteasca singur, cum sa simt empatie, cum sa-si rezolve problemele si sa gandesca singur.

4. "Fii cu mine!"

Aparent, copiii mici transmit mesaje mixte. Ba vor sa fie independenti, ba vor sa-i iei in brate. In realitate, conexiunea cu parintele este cea mai importanta. Cu alte cuvinte, ei trebuie sa stie ca ii veghezi mereu, chiar si atunci cand le dai libertatea sa exploreze singuri lumea din jur.

Legatura parinte-copil afecteaza nu doar comportamentul celui mic, ci si stima de sine. Copiii care se simt in siguranta langa parinti si care dezvolta o puternica legatura afectiva cu acestia dovedesc o mai mare incredere de sine, pe masura ce cresc. Ei tind sa fie mai independenti, sa aiba performante mai bune la scoala, sa construiasca relatii sociale de succes si sa sufere mai putin de depresie si anxietate. Cu alte cuvinte, legatura parinte-copil reprezinta un standard pentru relatiile viitoare.

5. "Nimeni nu e perfect"

Copilul tau nu are nevoie sa fii un parinte perfect. Vrea doar sa fii iubitor si conectat. El te iubeste pana la luna si inapoi si nu cere decat sa-l vezi ca pe un om mic, ale carui nevoi conteaza. Hraneste-l, indruma-l si iubeste-l neconditionat. Nici el nu este perfect si are nevoie sa stie ca tu esti singura persoana care vede binele din el, chiar si atunci cand nu se descurca intr-o situatie.

Copilul tau te poate invata multe, la randul sau. Bucurati-va impreuna de zilele obisnuite si extraordinare din primii ani ai copilariei. Nu va ramane copil pentru totdeauna si vei ajunge sa tanjesti dupa aceasta perioada.

Taguri Toddler Crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre