Dezvoltarea bebelusului intre 1-2 ani
Se spune ca nu uiti niciodata primul an de viata al micutului tau si ca atunci se intampla cele mai multe evenimente memorabile. Nici la doi anisori nu este mai prejos, o multime de lucruri esentiale in dezvoltarea bebelusului fiind regasite in jurul acestei varste. Afla la ce sa te astepti de la varsta de doi ani a copilului tau!
Merge singur!
In mod normal, copilul invata sa mearga undeva in jurul varstei de 1 an. In majoritatea cazurilor, bebelusul incepe sa meaarga singur, fara niciun sprijin si pe distante mai mari, in medie la 14 luni. Varstele cele mai des intalnite la copii pentru a merge se incadreaza intre 9-17 luni.
Nu uita ca, desi invata sa mearga cu mult inainte de un anisor, o face ajutat de catre o persoana, neputand sa-si mentina echilibrul singur pentru a face mai multi pasi singurel.
Alearga!
Cam la sase luni dupa ce este capabil sa mearga singur pe distante lungi, deja o sa il vezi cum incepe sa alerge. Ba chiar iti vei pune problema daca vei putea tine pasul cu el, atat de zburdalnic va fi!
Se catara
Este una dintre abilitatile pe care le dezvolta copiii si de care parintii sunt aproape ingroziti! Va incepe sa se catere pe mobila, sa se dea jos din patut si sa urce scarile singurel. Trebuie sa fii foarte atenta la aceasta noua indeletnicire naturala a copilului pentru ca micutul sa nu se raneasca.
Varsta de la care copiii incep sa faca acest lucru este variata si nu poate fi specificata o anumita perioada, dar cu siguranta vei constata ca acest lucru se va intampla in cel de-al doilea an de viata al puiutului tau.
Loveste mingea cu piciorul!
Micul fotbalist incepe sa se formeze si sa se antreneze in al doilea an de viata. Poate parea foarte simplu sa dai cu piciorul in minge, dar pentru copii necesita o multime de abilitati dezvoltate! Copilul trebuie sa dispuna atat de o coordonare fizica precisa pentru a lovi mingea, dar trebuie sa dobandeasca si abilitatea psihica de a intelege raportul cauza-efect. Acest lucru se intampla candva in timpul celui de-al doilea an de viata!
Trebuie sa ai mare grija, pentru ca odata ce bebelusul descopera ca mingea poate sari, va avea tendinta sa arunce si cu alte lucruri pentru a vedea daca au acelasi efect.
Mazgaleste!
In timpul celui de-al doilea an de viata, copii incep sa dobandeasca mai mult control asupra musculaturii mainilor si degetelor deopotriva. Acesta abilitate ii permite copilului tau sa tina in mana creioanele si sa inceapa sa faca primele mazgalituri sau sa manance singur cu lingurita.
Nu este cazul sa te interesezi daca va fi sau nu un mic Picasso, dar cu siguranta pentru tine primele linii ale lui pe hartie vor fi de nepretuit.
Vorbeste!
La doi anisori multi copii trec de etapa balbaitului, iar intre 15-18 luni ai putea avea surpriza de a auzi chiar primul cuvant pronuntat corect. Intre 18-24 de luni multi copii evolueaza putand pronunta mici expresii compuse din doua cuvintele. Iar la aniversarea de doi anisori poti constata chiar ca se aventureaza in legarea anumitor propozitii simple.
Se joaca cu prietenii
Inainte de a aniversa doi anisori vei observa o preferinta si o orientare a copilului catre alti copii, precum si manifestarea dorintei de se juca cu ei. Dar acest lucru nu inseamna ca vor imparti lucrurile cu care se joaca. Aceasta este o alta poveste!
Se implica in jocuri de rol
Intre 18 si 24 de luni, schimbarile care au loc la nivel cerebral ii determina pe copii sa practice diverse jocuri de rol si sa imite ceea ce vad si practica ceilalti. De exemplu, la aceasta varsta se pot juca "hranind" un ursulet sau vorbind la telefon cu cineva. Copilul tau poate plimba singur caruciorul in care se afla o papusa avand aceeasi grija ca in cazul in care acolo s-ar afla un copil.
Aceste joculete sunt esentiale in dezvoltarea imaginatiei, creativitatii, ii ajuta sa empatizeze cu ceilalti si ii pregatesc pe cei mici sa invete sa se descurce cu problemele pentru a le rezolva.