Sfaturi oferite de psiholog Cristiana Haica, expert Pampers
Pentru sfaturi legate de dezvoltarea si ingrijirea celor mici, expertii Pampers te asteapta pe pagina de Facebook Lumea Mamicilor, la sectiunea "Intreaba expertii".
Majoritatea copiilor sunt pregatiti pentru trecerea la olita sau toaleta la varste cuprinse intre 18 luni si 3 ani.
Contrar parerii multora dintre noi, deprinderile de igiena personala trebuie educate la copil treptat si de la varste foarte mici, dar nu inainte ca acesta sa fie pregatit fizic si psihoemotional, orice graba putand avea efecte nefavorabile pe termen lung.
Cand este copilul pregatit sa renunte la scutec?
Micutul este pregatit sa renunte la scutec daca:
- este capabil sa urmeze instructiuni simple;
- nu ii place cand are scutecul murdar si cere sa fie schimbat;
- cere singur sa mearga la toaleta sau cere chilotei de copil mare;
- scutecul este uscat timp de 2 ore consecutiv intre urinari sau iese afara la ore relativ fixe.
Daca cel mic inca nu vorbeste (mai ales baietii), ne dam seama ca urmeaza sa iasa afara dupa expresia fetei, pozitia corpului sau dupa sunetele pe care le scoate inainte sa se intample (inseamna ca el stie ca urmeaza sa faca).
Care este varsta potrivita pentru a face trecerea la olita?
Pe masura ce micutul se apropie de 2 ani, majoritatea parintilor incep sa isi puna problema olitei. Unii mai devreme, altii mai tarziu. Dar care este varsta potrivita? Ei bine, nu varsta conteaza, ci maturizarea copilului din punct de vedere fiziologic, fizic si psihologic. Pana la a ajunge sa foloseasca olita, vezica copilului trebuie sa se fi maturizat pentru acest mare pas, adica sa fie capabila sa contina cantitati mai mari de lichid intre doua eliminari. Putem spune ca este timpul de olita atunci cand intervalul dintre urinari este de 2 ore si mai mult.
La fel de importanta este si abilitatea copilului de a recunoaste senzatia nevoii fiziologice pentru ca daca el nu isi da seama ca ii vine, pregatirea pentru a face la olita este inutila. Unii copii arata aceste semne in jurul varstei de 2 ani, dar majoritatea la 3 ani. Aceasta este maturizarea fiziologica.
Maturizarea fizica presupune abilitatea de a merge (la si de la baie), de a-si ridica sau da jos chilotelul, a se aseza si ridica de pe olita/toaleta independent. Unii copii nici nu merg la un an, cum sa vrem sa faca la olita?
Ultima componenta a maturizarii, probabil cea mai importanta este maturizarea psihologica – dorinta de a face la olita. Daca copilul nu este deranjat de scutecul murdar, daca nu este interesat sau nu vrea sa stea pe olita, efortul este inutil! Puteti sa il obligati sa stea pe oala, dar nu il puteti obliga sa o si foloseasca.
Dupa ce observati aparitia acestor semne ale maturizarii copilului, mai asteptati in medie 3 luni pentru a incepe antrenametul, astfel incat obiceiurile sa se instaleze temeinic. Pregatiti-l pentru antrenament lasandu-l sa observe cum folosesc altii toaleta, vorbiti despre faptul ca va face si el curand acolo precum copiii mari. Nu grabiti antrenamentul pentru ca este unul dintre cei mai importanti pasi facuti de copil si merita asteptarea.
Laudati mereu copilasul, chiar si atunci cand nu reuseste sa faca la olita sau toaleta
Daca cel mic a inceput sa spuna ca a facut in scutec, laudati-l ca v-a anuntat si incurajati-l sa va spuna mai devreme data viitoare. Cand il vedeti ca da semne ca ar fi pe punctul de a face ceva, intreabati-l daca nu ar vrea sa mearga sa faca la olita sau toaleta si duceti-l de manuta acolo, aratandu-i cum se foloseste obiectul respectiv. Daca nu face imediat, mai tineti-l acolo 1-2 minute si nu insistati sa faca. Inseamna ca nu e pregatit si manifesta rezistenta. Pana data viitoare, daca a facut in scutec, goliti continutul in olita ca si cum ar fi folosit-o si aratati-i cum ati fi procedat daca el ar fi facut in ea.
Nu uitati ca cel mai important in acest antrenament este sa il "intarim", adica sa laudam consistent copilasul de fiecare data cand reuseste si sa ignoram momentele in care esueaza. Pana la urma, nu suntem contra cronometru, important este sa reusim.Pe cat posibil, cautati regularitatea eliminarilor si notati-o – veti observa la cat timp dupa trezire uda scutecul, la cat timp dupa masa etc.
Cel mai usor de observat este de fapt "iesitul afara" – ocazie cu care se elimina si "treaba mica", asa ca, notand timp de 2-3 saptamani cam la ce ore si la ce interval face, am putea deja in a patra saptamana sa punem copilul la olita si sa si reuseasca, macar o data la doua zile. Este important ca atunci cand reuseste sa laudam evenimentul, dar sa nu avem pretentia sa se repete de acum mereu. Pana la deprindere mai e mult. Dar se cheama ca deja am facut un pas important.
Cand ne propunem sa il invatam sa faca la olita, in perioada aceea nu vom mai invata si alte lucruri noi, vom consolida actiuni pe care le-am invatat pana atunci.
Atentie!
- Copilul nu trebuie fortat sa faca la olita/toaleta doar pentru ca toti copiii prietenelor sau bunicii pretind ca e deja mare pentru a mai face in scutec. Fiecare copil are varsta lui cand este gata.
- Nu certati copilul daca, deja inceput antrenamentul pentru olita, micutul mai face si pe el. Antrenamentul dureaza luni de zile.
- Cel mic trebuie sa fie pregatit din punct de vedere fiziologic si psihologic pentru a incepe antrenamentul la olita. Asadar, nu asezati copilul pe olita inainte ca el sa fie suficient de matur pentru acest lucru. Unii pot avea succes temporar, dar pretul succesului e mare.
- Nu incepeti pregatirea pentru olita in perioade stresante pentru voi sau copil (zugravit, mutat, musafiri, un nou bebe in familie).
Pana la acomodarea celui mic cu olita sau toaleta, este foarte important ca scutecul folosit sa nu incomodeze, sa ii ofere celui mic libertate de miscare si protectie in acelasi timp.
Pampers Premium Care, cel mai subtire scutec super-absorbant de la Pampers, asigura protectie pana la 12 ore impotriva umezelii, datorita tehnologiei superioare Dry Max. Aceasta retine umezeala in interior, departe de pielea bebelusului, care ramane astfel uscata si sanatoasa.
Cu ajutorul tehnologiei Dry Max, scutecul Pampers Premium Care realizeaza o distribuire optima a gelului super absorbant din interiorul scutecului, astfel incat acesta este cu 20 % mai subtire si mai confortabil, pielea fragila a micutului simtindu-se astfel cel mai bine.
In plus, materialul moale ca bumbacul este placut la atingere, in timp ce stratul exterior lasa pielea sa respire. Lotiunea speciala din interior realizata din Aloe Vera este disponibila pentru toate marimile si are un efect hidratant si protector. Noul Pampers Premium Care este scutecul care dispune de un sistem flexibil de prindere, care ii ofera micutului libertate deplina de miscare si protectie de 5 stele impotriva umezelii.