Abilitati pe care fetele le dezvolta mai repede decat baietii

/ / Modificat: 2013-03-11
Abilitati pe care fetele le dezvolta mai repede decat baietii

Fetitele se dezvolta diferit de baietei si sunt mai rapide in dobandirea unor abilitati esentiale pentru viitor. Potrivit specialistilor, fetele au un mic avans fata de baieti in unele achizitii din crestere si dezvoltare. Se pare ca incep sa faca primii pasi mai devreme decat baieteii si vorbesc mai repede decat acestia. Iata si alte aptitudini esentiale la care fetitele sunt fruntase in raport cu sexul opus si cum se configureaza acestea in dezvoltarea lor!

Desi baietii inregistreaza si ei cateva "recorduri personale" in dezvoltarea unor abilitati, exista cateva aptitudini sau achizitii la care fetitele sunt fruntase, in special in ceea ce priveste dezvoltarea sociala, motrica sau a vorbirii. Specialistii sustin ca avansul pe care-l au fetitele nu se pastreaza pe termen lung, baieteii recuperand rapid terenul in fata lor ajungand in scurt timp la acelasi nivel de dezvoltare. Asadar, daca esti mamica de fetita, iata cateva dintre abilitatile cu care micuta ta te-ar putea suprinde mai devreme decat te-ai astepta in mod normal. Fii pregatita sa savurezi momentul si sa te bucuri de reusitele ei, dar si sa o incurajezi sa si le dezvolte mai mult!  

Vorbirea

Una dintre principalele abilitati care se dezvolta mai repede la fetite este vorbirea. Se pare ca acestea vorbesc mai repede, in jurul varstei de 12 luni, spre deosebire de baietei, care o fac pe la 13 sau 14 luni. Pana la varsta de 16 luni, o fetita poate sa pronunte chiar si 100 de cuvinte, spre deosebire de baieti, care abia daca inglobeaza si reproduc in jur de 30 de cuvinte.

Fetitele absorb mai usor si mai rapid cuvinte noi in vocabular si sunt capabile sa le asocieze cu obiecte mai devreme decat baietii. Si in comunicarea nonverbala fetitele au un avans, reusind sa foloseasca gesturi, ca datul din manute (in semn de "la revedere") sau aratatul cu degetul, mult mai devreme decat baieteii. In plus, se pare ca fetele inteleg mai devreme cuvinte si notiuni decat reusesc sa o faca baietii. Astfel, s-ar putea sa fie mai receptive la anumite indicatii si informatii care li se transmit decat un baietel. Si pe masura ce creste, poti constata ca fetitele, in general, sunt mai guralive decat baieteii.  

Socializarea

Potrivit specialistilor, fetele isi dezvolta mai repede abilitatile sociale decat baieteii. Ele "citesc" si interpreteaza mai rapid si mai usor emotiile de pe chipul celorlalti. Datorita faptului ca sunt mult mai comunicative si ca folosesc mai repede limbajul pentru a-si exprima emotii, ganduri si trairi, fetitele sunt mai prietenoase si empatizeaza mai usor cu starile celor din jur.

Aceste abilitati le ajuta sa se adapteze mai repede si mai bine in grupuri si comunitati in care ajung si sa devina mai repede independente decat baieteii. Potrivit unora dintre specialisti, fetitele prefera chipurile oamenilor in locul telefoanelor mobile sau altor gadgeturi si devin din ce in ce mai sociabile, pe masura ce cresc!

Specialistii in cresterea si dezvoltarea copiilor sustin ca fetitele sunt mai sociabile decat baieteii inca de la 3 saptamani, cand incep sa zambeasca prima oara si sa mentina contactul vizual cu parintii, mult mai devreme decat baietii.  

Perspicacitatea si indemanarea

Si abilitatile motorii fine, care tin de indemanare si perspicacitate, apar la varste mai fragede la fetite. Daca aveai impresia ca baieteii ar fi castigat "batalia" dezvoltarii motricitatii fine, prin prisma faptului ca se joaca mai des cu unelte, lego-uri, jocuri de construit sau ca dezmembreaza si asambleaza masinute, roboti sau tancuri - te inseli! Se pare ca fetitele sunt cele care reusesc de timpuriu sa manipuleze obiecte si chiar sa foloseasca primele tacamurile de mancat.

Se pare ca reusesc si sa scrie mai repede decat baieteii, deoarece sunt apte sa tina de timpuriu un pix sau un creion in manute si sa il manipuleze. Datorita faptului ca isi dezvolta mai repede abilitatile motorii fine, fetitele sunt mai predispuse catre arte (scris, pictat, olarit etc.) decat baieteii.

Olita

Specialistii au constatat ca fetitele scapa mai repede de scutece decat baietii si ca sunt capabile sa inceapa de timpuriu training-ul de invatare la olita. In timp ce majoritatea fetitelor incepe procesul de invatare la olita in jurul varstei de 22-30 de luni, baietilor le trebuie cel putin inca trei luni sau un an dupa aceasta varsta pentru a dezvolta abilitatile necesare pentru a sta pe olita si a-si face nevoile in ea.

Imitarea

Se pare ca fetitele sunt maestre in imitarea gesturilor si reactiilor persoanelor din jur, inca de la nastere. Conform specialistilor, la nici trei ore de la momentul nasterii, fetitele pot imita miscari ale degetelor, iar pe masura ce cresc, isi dezvolta si mai mult aceasta abilitate. La varsta de 2-3 ani, fetitele sunt adevarate maestre in imitarea tuturor comportamentelor, dar si cuvintelor, celor din jur.

Chiar daca nu intra in categoria achizitiilor sau abilitatilor, exista cateva calitati pe care le mai intrunesc fetitele si pe care merita sa le stii. Pe langa faptul ca sunt mai sociabile si guralive din fire, ele sunt si mai cumintele, ferindu-se de probleme si conflicte.

Fetitele sunt considerate ascultatoare mai bune. De aceea, reusesc sa lege mai usor prietenii. Ele sunt mai grijulii cu ele insele, dar si cu lucrurile sau jucariile lor. Sunt considerate colectionare si au tendinta de a strange sau aduna aproape orice. Desi baieteii par sa fie mai activi si energici din fire, nici fetitele nu se lasa mai prejos, chiar daca dispun, genetic, de mai putina forta fizica decat acestia.

Copilul tau este fetita sau baietel? Ce achizitii ai observat ca a inregistrat mai devreme decat este normal in dezvoltarea lui? Spune-ne ce ai observat in dezvoltarea lui si daca aceste diferente intre sexe ti se par sau nu semnificative, in sectiunea de comentarii de mai jos! 

Taguri Diferente sexe Abilitati fetite baieti

Articole recomandate

Citeste si despre