Beneficiile muzicii in dezvoltarea copiilor

/ / Modificat: 2013-11-14
Beneficiile muzicii in dezvoltarea copiilor

Pe 12 noiembrie 2013, Scoala de Arta "Ariodante" in parteneriat cu Biblioteca Metropolitana Bucuresti a organizat evenimentul "Tu iti ajuti copilul sa descopere lumea prin sunete?", dedicat dezvoltarii armonioase a copiilor prin intermediul artei. Speakerii evenimentului - Iuliana Sgircitu, Dana Toma, Ana Nicolescu si Irina-Gabriela Besciu - au discutat impreuna cu invitatii despre impactul artei asupra copiilor si le-au dat sfaturi despre cum isi pot dezvolta copiii urechea muzicala. 

Iuliana Sgircitu, gazda evenimentului, profesor de pian si manager general al Scolii de Arta "ArioDante" a explicat care sunt beneficiile studierii muzicii de catre copii, cel mai cunoscut fiind dezvoltarea urechii muzicale. Majoritatea iubitorilor de muzica spun ca nu au ureche muzicala, lucru ce este total eronat: o persoana care declara ca nu are ureche muzicala inseamna ca nu aude acelasi lucru pe noi ceialalti il auzim.

"Problema ar trebui privita dintr-un alt punct de vedere, am putea spune ca nu toti ne nastem cu darul de a intona corect ceea ce urechea noastra interna aude, dar acest lucru poate fi educat daca exista scheletul pe care muzica se sprijina - si anume - ritmul!", declara gazda evenimentului.

Muzica ajuta la o mai buna coordonare a miscarilor membrelor, concomitent cu vazul si controlul auditiv. Un alt efect de mare importanta este dezvoltara unei concentrari pe termen lung si fara intreruperi.

Pentru cei mici, muzica este unul dintre domeniile care implementeaza notiuni matematice elementare precum adunarea, scaderea, inmultirea si impartirea. Apoi, de la un anumit nivel se introduc elemente simple de fizica si acustica. Tot muzica stimuleaza autocunoasterea, autocontrolul sau stapanirea de sine si se numara printre putinele domenii care dezvolta in mod echilibrat ambele emisfere ale creierul.

Dana Toma a prezentat din experienta ei cu copiii si din studiile aprofundate, care sunt beneficiile pentru copii daca asculta, de la cateva luni, o limba straina si mai ales, muzica. Ea le-a sfatuit pe invitate sa iti expuna copiii la muzica cel putin cinci minte pe zi si a prezentat un studiu din care a reiesit ca cei care practica muzica de la o varsta fragda au mai multe conexiuni intre cele doua emisfere cerebrale decat cei care nu studiaza muzica. 

Ana Nicolescu sau Mamica Urbana a descris ce efecte are muzica asupra Mariucai, care merge la Learn with Music de la varsta de 6 luni. "Acum, dupa 2 ani, mi se pare ca ea e muzicala, tine ritmul pe diferite melodii (nu doar cele de la ora de muzica), are atentie distributiva, raspunde cu gesturi la cerinte gen: turn off the light, come here, let’s go, touch your nose, turn around, kiss me, hug me etc, pentru ca orele de muzica si melodiile sunt in limba engleza. Prefera instrumentele muzicale adevarate: xilofon, chitara, pian si nu jucariile care imita aceste instrumente. Este atenta cand aude la televizor sau la radio muzica simfonica, iar pianul o linisteste. Isi manifesta preferinta pentru anumite stiluri muzicale, in special pentru muzica etnica, muzica cu un ritm apasat, sacadat, acompaniat de tamburina sau clopotei. Cam acestea sunt lucrurile frumoase si muzicale, de care sunt tare mandra si de care este raspunzatoare Daisy cu al sau concept Learn with Music", a declarat Ana  Nicolescu.

Scoala de Arta "Ariodante" a luat nastere din dorinta de a sprijini tinerele talente, dar si pentru a sustine initiativa tuturor celor care vor sa descopere limbajul culorilor si al notelor muzicale. Astfel, Ariodante pune la dispozitie, atat copiilor, cat si adultilor, o serie de cursuri de muzica (pian, chitara, vioara sau canto, arta plastica) sau cursuri de pictura, precum si ateliere de istoria sau teoria muzicii.

Plecand de la premisa ca artele ne unesc si ne aduc pe toti laolalta, indiferent de varsta sau preocupari, ArioDante a creat un mediu placut, primitor si prietenos unde isi desfasoara activitatea profesori tineri, specializati, absolventi ai UNMB si UNAB. Am reunit aici tineri artisti care formeaza o echipa dinamica, pasionata si creativa, astfel incat procesul de invatare si asimilare a informatiilor sa fie placut si eficient.

Articole recomandate

Citeste si despre