Saritul si alergatul incep sa prinda contur in dezvoltarea copilului de la varste foarte mici, adesea intre 1 si 3 anisori. Daca pana acum erai curioasa cand si cum face bebe primii pasi, de acum atentia si curiozitatea ta se indreapta spre alergat si sarit. Descopera cand este pregatit sa se aventureze in topaiala si cum il poti incuraja!
Saritul si alergatul, cum se dezvolta?
Odata facut hopul peste etapa de bebelus, micutul tau face progrese remarcabile in ceea ce priveste mobilitatea si dezvoltarea motrica. De la realizarea primilor pasi pana la cataratul pe tot ce apuca si la alergarea prin casa sau saritul in sus de bucurie nu este distanta mare.
Micutul tau trebuie sa treaca mai intai prin etapa cataratului, pe la un an si jumatate, in care abia il vei struni si desprinde de mobilierul de prin casa, canapele si scaune, pe care va incerca mereu sa le escaladeze. Acest lucru dovedeste ca a prins putere si flexibilitate si ca este tot mai sigur pe propriile picioare.
Prin apropiere de 2 anisori, micutul tau se va aventura in experienta saritului si alergatului. Insa pentru el nu este chiar atat de usor sa isi desprinda, simultan, ambele picioare de la pamant si practic sa "zboare" in aer, chiar si pentru mai putin de o secunda.
Pana la 3 anisori, cei mai multi copii zburda prin casa, devenind tot mai experti in sarit si alergat.
Metode de a incuraja copilul sa sara si sa alerge
Atat alergatul, cat si saritul, presupun practica si repetie, dar si multe incurajari din partea ta. Exista mai multe metode prin care stimulezi dezvoltarea motrica a micutului si toate sunt amuzante si distractive, atat pentru tine, cat si pentru cel mic.
Saritul in pat
Primele experiente de sarit ale micutului tau trebuie sa aiba loc in pat. Alege unul dintre paturile din casa care are o saltea suficient de moale, cat sa-i permita micutului sa topaie in el. In acest fel, chiar daca nu-si poate mentine echilibrul si cade, nu se va rani.
Tine-l de manute si incurajeaza-l sa sara. Razi cu el si bucura-te de experienta, pentru ca micutul sa isid ea seama ca activitatea este distractiva. Eventual, te poti urca si tu langa el, deoarece va incerca sa te imite si se va initia mai usor in acest exercitiu.
Saritul pe perne
Daca patutul nu ii surade micutului sau nu este suficient de comod pentru el, opteaza pentru alta varianta.
Ia cateva perne mari si pune-le pe podea. Vei crea spatiul adecvat pentru a exersa cu el saritul. Iar micutul tau se va simti confortabil, deoarece nu va avea parte de sarituri prea inalte, care l-ar putea speria.
Mingea de fitness
Acea minge mare, cu ajutorul careia se executa o multime de exercitii fitness, este extrem de utila pentru a-l obisnui pe micut cu ideea dezlipirii ambelor picioare de pe podea, o experienta care ii sperie pe copii prima oara.
Cumpara 2 astfel de mingii sau mergi cu micutul la o sala de fitness unde au astfel de accesorii si distrati-va impreuna stand cu burtica pe mingii si cu picioarele la inaltime sau rotindu-va partial cu mingea, impingand in picioare.
Va veti amuza copios, iar copilul va intelege ca nu se intampla nimic rau atunci cand nu stai cu picioarele lipite de pamant.
Trambulina
Nu ii lua copilului de la inceput o trambulina. Este important ca inainte de a se aventura in experienta trambulinei sa stie deja cum se sare, ce se simte in acel timp si chiar sa alerge. In acest fel, va capata suficienta forta in picioare pentru a face fata si a se distra topaind in ea.
Sursa foto: freepik