Probabilitatea ca un copil care are un animal de companie sa sufere de obezitate sau alergii pare sa fie mai mica decat la cei care sunt tinuti departe de animale.
Si asta nu din motive psihologice, ci datorita unor microbi pe care ii transmit cainii si pisicile copiilor.
Ruminococcus si Oscillospira sunt doua microorganisme depistate la copiii care au animale de companie in timpul realizarii unui studiu de catre experta in epidemiologie pediatrica Anita Kozyrskyj, de la Universitatea Alberta din Canada.
Pe parcursul studiului au fost analizati 746 de copii mici, dintre care 70% traiau cu caini, iar restul cu pisici. Curios este ca acest efect benefic al microbilor incepe inca din viata uterina.
Flora intestinala a copiilor care traiesc cu animale in preajma se modifica intr-atat incat se diminueaza riscul de alergii, dar si cel de a deveni obezi.
Nou nascutii care au in preajma animale cu par au, la varsta de 3 luni, un numar mare de colonii de Ruminococcus şi Oscillospora, bacterii considerate benefice pentru sanatate.
Beneficiile apropierii de animale de companie sunt mai mari pentru copiii nascuti prin cezariana, despre care se stie ca au o colonizare intestinala diferita fata de cea a celor veniti pe lume prin nastere naturala.
Pe langa acesti microbi folositori, a avea un animal de companie comporta si alte beneficii.
Un alt studiu realizat in urma cu cativa ani arata ca riscul de a dezvolta astm este mult mai mic la copiii care au animale de companie, decat la ceilalti. Explicatia este si aici simpla: "murdaria" ajuta sistemul imunitar sa dezvolte rezistenta la agentii patogeni si microorganismele care dau batai de cap, in timp ce igiena excesiva il slabeste.
In lipsa acestor agenti patogeni contra carora sa lupte, sistemul imunitar incepe sa lupte contra unor lucruri impotriva carora nu ar trebui sa lupte: un aliment, un element ambiental sau chiar impotriva unor celule din propriul corp (bolile autoimune).
Cainii mentin sanatatea cardiovasculara a posesorilor, in timp ce pisicile o slabesc, potrivit unui studiu condus de Erika Friedmann la Universitatea din Maryland. Motivul: detinatorii de caini suporta mai bine stresul cotidian, sunt mai relaxati, au un mai mare respect de sine si sunt mai putin inclinati catre depresie. Explicatia poate sta in faptul ca atunci cand ai un catel este inevitabil sa iesi din casa, sa faci plimbari cat de scurte, in timp ce a avea o pisica incurajeaza un stil de viata sedentar.
Cand ai un animal de companie inveti sa oferi si sa primesti dragoste, ai un prieten loial si un sprijin chiar si atunci cand esti bolnav.
Un studiu arata ca acei copii care convietuiesc cu un caine sunt mai sanatosi: au cu 30% mai putine infectii respiratorii si cu 50% mai putine infectii ale urechii. Copiii care cresc in aceeasi casa cu un caine au nevoie de mai putine antibiotice in primul an de viata decat cei care nu au avut contact cu animale.
Acelasi studiu, realizat pe parcursul unui an, pe 400 de nou nascuti, arata ca pisicile nu sunt chiar atat de "eficiente" in diminuarea predispozitiei la infectii respiratorii si alergii.