Atunci cand un copil incepe sa mearga dupa ce a facut primii pasi, exista diverse indoieli care pot aparea in randul parintilor, de la ingrijorarea ca ii ia ceva mai mult timp decat se astepta pana la a sti daca mersul sau este adecvat.
In aceasta ultima privinta, unii parinti observa ca, odata ce a inceput sa mearga, copiii lor tind sa se miste fara sa puna calcaiul pe pamant, mergand doar pe varfuri. Si, desi in principiu pot considera ca acest lucru face parte din procesul de imbunatatire a mersului lor, daca observa ca acest tip de mers continua, sunt adesea ingrijorati.
Ce inseamna cand un copil merge pe varfuri si cand ar trebui sa te ingrijorezi daca o face? Iata ce spun pediatrii
Primul lucru de stiut este ca mersul pe varfuri nu este o problema in majoritatea cazurilor. Prin urmare, este un obicei caracteristic al copiilor care abia incep sa mearga. Desi nu este o etapa evolutiva prin care trec toti copiii, unii copii o fac.
Conform informatiilor Asociatiei Spaniole de Pediatrie (AEP), aceasta forma de mers este frecventa in mod tranzitoriu, pana la varsta de 2 sau 3 ani de viata, iar majoritatea inceteaza sa o mai faca pe masura ce cresc.
Cel mai adesea este vorba de ceea ce se numeste „mersul pe varf idiopatic”, care nu este asociat cu nicio tulburare neurologica si se rezolva fara tratament in majoritatea cazurilor, disparand in jurul varstei de 8 ani.
Ar putea fi un simptom al altceva?
AEP subliniaza ca, desi la multi copii nu poate fi gasita nicio cauza si este doar idiopatica, mersul pe varfuri poate fi observat si in anumite boli, cum ar fi:
-
Paralizia cerebrala
-
distrofiile musculare
-
tulburari de neurodezvoltare, cum ar fi la copiii cu tulburari din spectrul autist
-
scurtarea sau contractura calcaiului lui Ahile.
Prin urmare, daca observi ca cel mic continua sa faca acest lucru dupa varsta de trei ani, daca face acest lucru cu un singur picior sau daca obisnuia sa mearga normal (sprijinind ambele picioare complet pe sol) si brusc incepe sa faca acest lucru, este recomandabil sa consulti pediatrul, care va examina mobilitatea piciorului.
Sursa: bebesymas.com
Sursa foto: freepik