Matematica este una dintre materiile care dau batai de cap copiilor inca de la gradinita si pana tarziu in scoala. In mod ciudat sau nu, copiii mici sunt entuziasmati de universal matematic, doar ca interesul scade pe masura ce cresc si apar inmultiri, impartiri, fractii care nu mai sunt atat de dragute ca numaratul merelor din fructiera. Cum ajuti copilul mic sa se apropie mai mult de una dintre cele mai grele discipline?
Activitati pentru copilul de 3 ani pentru deprinderea aptitudinilor matematice
Specialistii sustin ca poti folosi cateva trucuri si metode utile prin care sa apropii mai mult copilul de matematica inca de cand are 3 ani. Orice activitate care ajuta copilul sa priceapa si sa inteleaga ce sunt cifrele, cum arata, cat de mari sunt, care este locul lor in viata de zi cu zi, este utila atata timp cat este potrivita varstei lui.
Copiii incep sa inteleaga ideea de numar si cifra in jurul varstei de 3 ani. Specialistii sugereaza parintilor sa ii ajute pe copii sa ii apropie mai mult de lumea numerelor si sa ii ajute le perceapa mai bine pana cand implinesc 7 ani. Unele dintre activitatile usoare de matematica pentru educatia timpurie includ
-
constructia blocurilor cu ajutorul diverselor piese, cuburi, centralizarea si potrivirea unor cuburi, kituri pentru realizarea unor obiecte; acestea il ajuta pentru la dezvoltarea rationamentului spatial, fundamental pentru intelegerea matematicii;
-
puzzle-uri mecanice, cuburi Rubik si orice alte jucarii care implica mutarea, rotirea sau potrivirea de obiecte;
-
explorarea matematica a unor lucruri interesante cum sunt numararea obiectelor din casa sau din mediul inconjurator;
-
accentuarea pasajelor din povesti sau a poeziilor care implica numere in lectura zilnica (si stimularea copilului pentru a numara sau a face diverse calcule matematice) de ex. Capra cu 3 iezi, Soacra cu 3 nurori si alte povesti care folosesc numere si pe care le poti folosi ca support didactic;
-
invatarea formelor si numerelor cu ajutorul imaginilor (materiale printate, fotografii, tablouri etc.).
Punerea accentului pe aceste mici tehnici de invatare a copilului despre cateva lucruri din impresionanta lume a cifrelor construieste fundatia pentru un copil care iubeste matematica si care o cultiva cu place. In acest fel, copiii nu vor avea probleme in a se descurca la scoala si vor fi pasionati si dornici sa descopere si mai multe despre aceasta materie.
Implica matematica in activitatile uzuale!
Majoritatea parintilor se plang ca nu au suficient timp pentru a-l dedica unor astfel de activitati cu copiii. Insa tot ce ai nevoie este sa te uiti in jurul tau si sa profiti de unele situatii si contexte in care te afli cu copilul tau pentru a-l ajuta sa se apropie mai mult de matematica sis a-i descopere tainele:
-
De exemplu cand sunteti la bucatarie il poti pune sa te ajute sa iti dea 3 oua, 5 cartofi, sa numere 5 linguri de faina etc.
-
Te poti folosi de drumul spre gradinita pentru a te distra cu micutul punandu-l sa citeasca numerele de la masini, sa numere masini, grupuri de oameni.
-
Il poti pune sa numere nastureii de la o bluzita in timp ce il imbraci, sa numere creioanele colorate pe care i le dai pentru a desena.
Orice activitate cu micutul tau se poate transforma intr-o lectie educativa si inca intr-una distractiva cu putina creativitate si imaginatie. Nu este nevoie sa ii impui lectiiede matematicam, important e sa ii insufli placerea pentru ea si cum altfel decat integrand cifrele si operatiile matematice in cele mai haioase jocuri si activitati pentru ei.