Dezvoltarea copilului tau este normala? Cum poti sti acest lucru

/ / Modificat: 2022-05-02
Dezvoltarea copilului tau este normala? Cum poti sti acest lucru

Un nou-nascut are multe de invatat. In primii 2-3 ani de viata, acesta dobandeste noi abilitati motorii, senzoriale, lingvistice si emotionale. Cu toate acestea, fiecare copil este unic si apre propriul ritm de dezvoltare. Unii sunt capabili sa stea singuri in sezut la 6 luni, latii la 9 sau chiar 10 luni. Unii merg singuri de la varsta de un an, altii de la doi ani, iar lista poate continua.

Din aceste motive, este normal ca unii parinti sa se intrebe adesea daca micutii lor sunt bine, daca se dezvolta normal sau daca au o problema deoarece nu reusesc sa faca ceea ce fac alti bebelusi de aceeasi varsta.

Ce este normal in dezvoltarea unui bebelus?

Primul lucru pe care parintii trebuie sa il constientizeze este ca micutii au etape diferite de dezvoltare.

Nu toti copiii se dezvolta in acelasi timp, la fel cum acelasi copil nu se dezvolta in acelasi mod in toate domeniile. Astfel, vor fi unii care vor arata o mare abilitate in dezvoltarea motricitatii grosiere si mai putin in dezvoltarea limbajului sau a motricitatii fine si viceversa.

De asemenea, nu dobandesc o aptitudine de la o zi la alta. Fiecare etapa de dezvoltare este un proces progresiv, de durata si nu exista o varsta exacta la care toti copiii dobandesc o anumita aptitudine. Dar exista un interval de normalitate (care este foarte larg) in care se incadreaza majoritatea copiilor. Iata care sunt acestea:

- Zambetul social. Fiintele umane zambesc de la nastere, dar zambetul nou-nascutilor este mai degraba un gest reflex. Intre 4 si 6 saptamani incep sa zambeasca ca raspuns la stimulii exteriori.

- Controlul capului. Nou-nascutii nu sunt capabili sa isi tina capul. In jurul a 2-3 luni dobandesc un tonus muscular suficient de dezvoltat si capacitatea de a-si putea sustine singuri capul.

- Prinderea obiectelor. Intre patru si sase luni bebelusii isi unesc mainile si pot apuca obiecte. In jurul varstei de sase luni, le pun in gura (acesta este modul lor de a explora). Mai tarziu, in jurul varstei de 7-8 luni, pot sa le arunce sau sa le treaca dintr-o mana in alta.

- Statul in sezut. Intre sase si opt luni, bebelusii sunt capabili sa stea singuri in sezut daca sunt pusi in aceasta pozitie.

- Statul in picioare. Intre 9 si 12 luni, majoritatea bebelusilor sunt capabili sa se ridice in picioare cu sprijin (tinandu-se de ceva, de o canapea, de o masa, de parinti etc.).

- Mers fara sprijin. Intre 12 si 18 luni, majoritatea copiilor sunt capabili sa mearga fara sprijin.

- Dezvoltarea limbajului. La doua luni incep sa bolboroseasca, la patru luni incep sa se balangane si sa scoata sunete noi. De la 6 luni incep sa rosteasca cateva silabe "da", "ba", "la", "pa". In jurul varstei de noua luni pot rosti bisilabele nereferentiale (de exemplu, pa-pa, ma-ma, ta-ta fara a se referi la mama sau la tatal lor), iar in jurul varstei de un an incep sa rosteasca unele cuvinte cu sens (mama, tata, papa). De asemenea, la aceasta varsta inteleg comenzi simple si isi identifica numele. Pana la varsta de doi ani, au un vocabular de 20-50 de cuvinte si pot face propozitii de doua sau trei cuvinte cu verb.

Unele dintre aceste comportamente nu sunt aceleasi la toti copiii, fara ca acest lucru sa fie considerat o tulburare. De exemplu, unii copii invata sa mearga fara sa se fi tarat in prealabil. Altii stau in fund sau se tarasc pe un genunchi si pe piciorul opus. Si acest lucru este normal.

Nici nu trebuie sa ne ingrijoram daca incep sa mearga pe varfuri.

Balbaiala fiziologica poate aparea si intre doua si patru ani, dar dispare cu timpul.

Cand trebuie sa iti faci griji

Desi fiecare copil are ritmul sau propriu, exista unele situatii care ne pot alerta ca ceva nu este in regula. In acest caz copilul are nevoie de o evaluare medicala.

Dintre acestea, putem distinge trei grupe: esecul in dobandirea reperelor corespunzatoare varstei, persistenta reflexelor arhaice la o varsta la care ar fi trebuit sa dispara si aparitia unor comportamente considerate anormale la orice varsta.

Semnele care iti arata ca ceva nu este in regula cu micutul tau:

- Niciun zambet social sau urmarire cu privirea la varsta de trei luni.

- Nu isi poate tine singur capul la varsta de patru luni

- Nu poate sta in sezut, fara sprijin, la noua luni

- Nu merge fara sprijin la 18 luni

- Nu vocalizeaza la 3 luni si nu pronunta bisilabe pana la 12 luni

- Nu rosteste niciun cuvant la 16 luni

In aceste cazuri este important sa te adresezi pediatrului. Dupa o evaluare acesta iti va spune daca micutul are sau nu o prblema si poate recomanda investigatii suplimentare sau consultarea unui specialist, in functie de problema pe care o are micutul.

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre