Greutatea si inaltimea copilului de la nastere pana la 8 ani
Afla care este greutatea si inaltimea ideala a copilului tau in functie de varsta. Copilul tau ce greutate are? Dar inaltime? Descopera care este media acestor valori pentru varsta sa!
Copiii au in general ritmuri diferite de crestere. Unii se dezvolta mai repede, altii mai incet, dar asta nu inseamna ca unii sunt mai putin sanatosi decat ceilalti. Imediat dupa nastere, este normal ca bebelusul sa piarda putin din greutate, iar mai departe, este foarte posibil ca un copil care a fost alaptat sa ia in greutate mai bine decat un copil hranit cu biberonul.
In primul an de viata bebelusii au un ritm ametitor de crestere atat in greutate, cat si in lungime. Dupa un an, rata de crestere incepe sa se apropie din ce in ce mai mult de cea a unui adult.
Este o foarte mica diferenta intre cresterea unui baietel si cea a unei fetite in copilarie. Fetele tind sa se dezvolte mai rapid doar pana la varsta adolescentei.
Grafic de crestere a copilului
Consulta tabelul de mai jos pentru a vedea care sunt limitele considerate normale pentru greutatea si inaltimea copilului la diferite varste.
ATENTIE: Datele sunt pur informative! Doar opinia avizata a unui medic iti poate spune cu siguranta daca copilul tau se incadreaza in limitele normale sau nu.
Cresterea si dezvoltarea copiilor: opiniile specialistilor si sfaturi pentru parinti
Alegerile pe care le facem atunci cand mancam au impact asupra intregului organism. Deoarece alimentatia corespunzatoare este esentiala pentru orice persoana, cu atat mai mult va fi cea pentru un copil.
Astfel, parintii trebuie sa cantareasca deciziile nutritionale pentru cei mici si sa tina cont si de sfatul medicilor intrucat acestia recomanda intotdeauna ce este mai bun si mai sanatos pentru cel mic.
De altfel, fiecare organism este diferit si de aceea parerea medicului este cea care conteaza. Acesta monitorizeaza periodic starea de sanatate a copilului si stilul acestuia de viata. In acest fel, impreuna cu parintele, acesta poate stabili ce anume trebuie sa consume cel mic.
Astazi, produsele care sunt disponibile in magazine sunt adesea pline de E-uri si substante chimice astfel incat parintele ajunge sa se intrebe ce anume ii poate cumpara copilului de mancare.
Mai mult, mancarea gatita este preparata din produse modificate genetic. De aceea, este bine sa se puna accent pe sanatate si informatie corecta. Daca un parinte va fi educat in acest fel, va forma la randul sau copilul, il va forma astfel incat acesta va fi atent la selectia pe care o face in ceea ce priveste alimentatia.
Totusi, aceasta atentia nu va fi una exagerata. Atata timp cat copilul este constient de problemele societatii, va trebui sa stie ce sa aleaga pentru binele si sanatatea sa.
Cum ne hranim copilul si cum il ferim de o alimentatie nesanatoasa?
Pentru a primi zilnic aportul necesar de proteine, calciu si alte minerale si nutrienti, parintele ii poate face copilului o selectie de fructe, legume, cereale si proteine pe care o va administra in fiecare zi.
Orice mama sau tata trebuie insa sa fie atent la ce anume interzice din punct de vedere al alimentatiei si ce nu, intrucat copilul simte si in functie si de caracterul acestuia, isi va dori mai mult sa consume ce ii este interzis.
Totusi, parintii trebuie sa respecte si sa retina cateva aspecte care pot face diferenta in alimentatia copilului:
1. Documentarea in ceea ce priveste alimentele disponibile pe piata. Nu trebuie sa ne ghidam intotdeauna dupa practicile traditionale intrucat traim in alte timpuri si trebuie sa tinem pasul cu acestea. Produsele din ziua de azi nu mai sunt aceleasi cu cele din trecut. Multe dintre ele contin substante poate chiar daunatoare pentru cei mici, toxice, sau care pot crea intolerante.
2. Fructoza poate dezvolta obezitatea la copii. De aceea, este bine ca fructele sa fie administrate doar ca gustari.
3. Carnea nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor, insa orice parinte trebuie sa fie atent la aceasta. Pe piata exista asa-numitele produse bio. Desi sunt mai scumpe, ele nu contin substante chimice, nu au fost modificate genetic si au bineinteles, certificat organic.
4. Asa cum apa nu ar trebui sa lipseasca nici la un adult, si pentru cei mici aceasta ar trebui sa fie primordiala.
5. Prepararea mancarii gatite din alimente simple cum sunt: ouale, painea, carnea, laptele si pestele.
6. Evitarea produsele de patiserie si a mezelurilor.
7. Laptele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor. Cu cat acesta are mai multa grasime, cu atat acesta este mai sanatos. Acest lucru este valabil si pentru iaurt.
Excesul de fructe, carne sau orice alt aliment poate avea efecte negative asupra unui organism. Totusi este important ca orice parinte sa cunoasca beneficiile fiecarui produs in parte si sa-l incadreze undeva in masa copilului.
Spre exemplu, fructele si legumele sunt destul de bogate in vitamine, dar si in minerale. Ele sunt bune pentru intarirea sistemului imunitar si pot fi incluse zilnic in mesele copiilor. Nu insistati in schimb pe un singur fruct. Este bine ca cel mic sa aiba parte de o diversificare in ceea ce priveste fructele si legumele.
Stiai ca proteinele se gasesc si in alte alimente decat carnea?
Metoda traditionala este folosita adesea in ziua de azi, multi parinti optand pentru carne in ceea ce priveste alimentele bogate in proteine. Totusi, daca ne documentam putem afla ca aceste proteine se gasesc si in alte produse alimentare.
Nucile si semintele spre exemplu contin proteine si ajuta la dezvoltarea copilului. De altfel, carnea de pasare si pestele contin si ele proteine si se pot gati usor si rapid pentru copii. In vederea refacerii tesuturilor si a muschilor, ouale, produsele lactate, fasolea si legumele pot fi si ele administrate pentru cei mici.
Rolul calciului in alimentatia copilului
Calciul contribuie la o dezvoltare frumoasa si sanatoasa in viata unui copil. El trebuie luat din alimentele care sunt bogate in vitamina A, B si D. Totodata, calciul este important pentru sistemul osos si pentru dinti. De asemenea, acesta contribuie la miscarile musculare si la intregul organism. Se poate gasi in conservele de peste, legume, oua, nuci, fructe uscate, tofu, legume si cereale integrale.
Bebelusii pana in 6 luni trebuie sa aiba intre 210 si 310 mg de calciu pe zi, in functie de modalitatea de hranire a copilului ( la san sau cu lapte praf). Bebelusii cu varsta cuprinsa intre 7 si 12 luni trebuie sa aiba 270 mg de calciu. Copiii cu varsta cuprinsa intre 1 – 3 ani au nevoie de 500 mg de calciu, cei care se afla intre 4 – 8 ani au nevoie de 700 mg, iar copiii de 9 – 11 ani au nevoie de 1000 de mg. In schimb, adolescentii trebuie sa aiba parte de 1300 mg de calciu pe zi.
Cate mese trebuie sa aiba un copil pe zi?
Este ideal ca orice copil sa aiba un program echilibrat. De aceea, parintii ar trebui sa isi educe copiii atunci cand sunt mici, intrucat cu cat acestia vor creste, cu atat vor intampina obstacole in alimentatie sau vor avea un program flexibil chiar si pentru mese.
Pentru a evita aceasta dezordine, mamicile pot asigura o ordine a meselor. Micul dejun reprezinta una din mesele principale pe care orice parinte ar trebui sa o ofere celui mic. Cu siguranta pranzul este cea de-a doua masa principala.
Acesta trebuie sa fie unul consistent, care sa include proteine si carbohidrati. Ultima masa principala este cina.
Pe langa aceste trei mese principale, copilul trebuie sa aiba parte si de cateva gustari. Aceste gustari trebuie sa fie servite intre mesele principale. Astfel, o banana poate reprezenta o gustare oferita copilului tau.
Cum se calculeaza indicele de masa corporala?
Cu scopul de a determina starea de sanatate pe care o are un copil, se poate identifica indicele de masa corporala. Desi acesta se foloseste adesea pentru masurarea populatiei, el se poate calcula foarte simplu. Acesta indica daca o persoana are greutatea corespunzatoare pentru inaltimea sa.
Pentru a se calcula indicele de masa corporala (IMC), trebuie sa se imparta greutatea la patratul inaltimii. Pentru a verifica situatia copilului, orice parinte poate consulta diagrama standardizata in care apar varsta si sexul. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista 4 categorii in care se pot incadra acestia:
1. Subponderal – indice de masa corporala de 5%
2. Greutate normala – indice de masa corporala intre 5% si 95%
3. Supraponderal – indice de masa corporala intre 95% si 98%
4. Obez – indice de masa corporala de peste 98%
Cu toate acestea, la copii acesta poate varia destul de usor intrucat acestia se afla in perioada de crestere si dezvoltare. In cazul in care copilul face sport acesta va avea un indice de masa coporala mai mare, desi acesta nu este supraponderal. Totusi, acest indice este un indicator bun, iar in situatiile in care apar semne de ingrijorare, orice parinte ar trebui sa se prezinte la medicul de familie pentru sugestii si alte investigatii.
Echilibrul este cheia unei vieti sanatoase
Portiile celui mic trebuie sa fie echilibrate. De multe ori mamicile se ingrijoreaza de ce micutii nu iau in greutate, insa acest lucru este variabil, in functie de fiecare copil si de ritmul acestuia de crestere.
De aceea, unii vor lua rapid in greutate, spre deosebire de cei care vor avea un ritm de crestere mai lent. De retinut este faptul ca media de crestere pe luna trebuie sa fie intre 200 si 250 de grame, iar cantitatea minima de calorii intre 1 si 3 ani este de 100 kcal/kg corp/zi.
Cresterea si dezvoltarea fizica a copiilor: ce este normal si ce nu
Atunci cand te uiti la orice grup de oameni, copii sau adulti, vei observa ca dimensiunile lor difera. Unii sunt mai inalti, altii mai scunzi, unii mai bine facuti si alti mai slabuti si mai in forma. Cu atatea forme si marimi la dispozitie, cum ai putea sa iti dai seama daca micutul tau se dezvolta normal? Care sunt semnele care ti-ar putea indica existenta unei probleme si in ce conditii ar trebui sa te ingrijoreze inaltimea sau greutatea copilului tau?
Cresterea copilului tau poate fi urmarita conform graficelor realizate de catre medicii pediatri inca din momentul in care acesta se naste. Masuratorile privind inaltimea, greutatea sau circumferinta capului sau sunt realizate inca de la nastere.
Medicii urmaresc cresterea copiilor de-a lungul anilor, iar graficele generalizate reflecta astfel de informatii ce pot fi luate drept repere pentru a compara copii de aceeasi varsta si sex, precum si pentru a urmari daca fiul sau fiica ta se dezvolta normal.
Un copil care se incadreaza sub sau deasupra acestor limite nu este neaparat mai sanatos sau mai putin sanatos decat altii, ci doar ca ar putea avea o conformatie diferita.
Cele mai multe grafice de crestere pot fi insa folosite pentru a detecta anumite probleme de dezvoltare. De exemplu, atunci cand copilul tau creste disproportional, este indicat sa il tii sub supraveghere medicala pentru a putea depista din timp eventualele probleme de sanatate.
In timp ce mostenirea genetica joaca un rol important in ceea ce priveste inaltimea copilului tau, sunt si alti factori care pot avea un impact destul de puternic asupra cresterii acestuia, printre care se numara: sexul, nutritia, hormonii, activitatea fizica, mediul in care creste si starea generala de sanatate.
Ritmul de crestere al copiilor
Daca valorile de crestere ti-au fost deja prezentate, trebuie sa stii cate ceva si despre ritmul de crestere al copiilor. In ceea ce priveste inaltimea, in primul an de viata copiii castiga aproximativ 25 cm. In cel de-al doilea an de viata, inaltimea creste cu inca aproximativ 13 cm. In cel de-al treilea an de viata, copiii mai cresc cu cca 9 cm. Astfel, pana la varsta de 4 ani, cei mai multi dintre copii ajung sa isi dubleze inaltimea de la nastere.
Dupa aceasta varsta si pana la pubertate, copiii pot castiga in inaltime aproximativ 5 cm pe an. In perioada pubertatii, hormonii pot provoca momente de crestere rapida, precum si momente de stagnare, iar acestea difera de la caz la caz, in functie de particularitatile genetice si contextuale ale fiecarui copil in parte.
In ceea ce priveste greutatea, trebuie sa stii ca dupa primele doua saptamani de viata, copilul tau va lua in greutate intre 0,7 si 0,9 kg in fiecare luna, pana la varsta de 3 luni, cand aceasta crestere se va stabiliza in jurul valorii de 500 g pe luna.
La varsta de 5 luni, cei mai multi dintre copii isi dubleaza greutatea pe care au avut-o la nastere. Dupa varsta de 2 ani, copiii castiga intre 1,8 si 2,3 kg in fiecare an, pana la varsta de 8 ani. Dupa aceasta, intre 8 si 10 ani, copiii castiga in jur de 4,5 kg in fiecare an.
Cand sa fii ingrijorata?
Deoarece graficele sunt doar orientative, iar copilul tau poate avea un ritm sau chiar o conformatie diferita de cea a majoritatii, diferentele nu sunt intotdeauna un motiv de ingrijorare. Cu toate astea, ele trebuie observate de catre un medic specialist, care va urmari si alte simptome specifice anumitor probleme de sanatate.
Printre aceste simptome se pot numara modificarea brusca a tiparului de crestere, discordantele dintre cresterea in inaltime si luarea in greutate, diferentele mari fata de valorile graficelor de crestere.
Astfel de semne trebuie urmarite pentru depistarea anumitor carente nutritive, afectiuni sau nereguli hormonale ale copilului tau, respectiv pentru solutionarea acestora cu ajutorul tratamentelor specifice.
Sfaturile nutritionistilor
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai cunoscuti nutritionisti din Romania. Autoare a volumelor "Traiesc, deci ma abtin" si "Sanatatea are gust", aceasta considera ca educarea populatiei in ceea ce priveste nutritia este primordiala, nu atat pentru nevoia de a slabi, cat pentru aceea de a trai sanatos si de mentinere a mesei corporale in parametri optimi.
Desi lucrarile sale se adreseaza in special adultilor, exista si sfaturi pe care aceasta le ofera in ceea ce priveste nutritia copiilor. De altfel, educatia noastra alimentara ii influenteaza intr-o foarte mare masura si pe copiii nostri, asadar este foarte important sa fim noi insine un exemplu pentru acestia.
Printre greselile majore pe care le fac parintii este sa nu acorde importanta cuvenita alimentatiei. Indiferent daca este vorba despre alegerea unor alimente de calitate indoielnica, despre citirea superficiala a etichetelor acestora sau despre lipsa de informare privind provenienta lor si metodele de procesare sau despre nerespectarea unui program strict al meselor si despre consumul unor preparate rapide, dar adesea nocive, parintii pot face numeroase greseli care ii afecteaza pe copii atat punctual, prin consumul imediat, cat si pe termen lung, prin capatarea unei educatii precare in acest sens.
Iata, asadar, cateva sfaturi si recomandari ale nutritionistului Mihaela Bilic in ceea ce priveste alimentatia copiilor!
Perseverenta este foarte importanta
Un studiu al Institutului de Nutritie din Elvetia a scos la iveala faptul ca aproape toti bebelusii refuza alimentele noi, cu precadere legumele, atunci cand le sunt oferite pentru intaia oara. Cercetarea a urmarit diversificarea alimentara a unui esantion de copii din Franta si Germania si prima observatie a cercetatorilor a fost aceea ca, in timp ce parintii din Germania se limitau la o oferta limitata de morcovi si cartofi, cei din Franta au abordat o gama mai larga de legume.
Initial, cei mai multi dintre copii au refuzat sa consume alimentele si le-au scuipat. Aceasta reactie poate fi tradusa de catre psihologi, mai ales in cazul legumelor verzi cum sunt varza sau broccoli, printr-o nevoie de a se proteja de otravuri si, implicit, printr-un instinct de supravietuire si de conservare.
Cercetatorii le recomanda insa parintilor sa insiste in astfel de situatii, insa intr-un mod treptat, care sa nu-i determine pe cei mici sa refuze pentru totdeauna anumite alimente.
Asadar, daca fiul sau fiica ta va scuipa un aliment nou din meniu, este important sa mai incerci sa i-l oferi de inca doua ori in timpul aceleiasi mese.
Dupa 3 refuzuri consecutive, vei amana urmatoarele incercari pentru urmatoarele mese, timp de 10 zile. In urma studiului, 98% dintre copii au acceptat alimentele dupa cele 11 zile de tentative ale parintilor.
Carnea de porc nu este nociva, insa carnea procesata este, indiferent de provenienta
Foarte multi parinti evita sa le ofere copiilor carne de porc, pe care o inlocuiesc cu cea de pasare sau cu cea de vita, tocmai pentru ca prima si-a castigat renumele in ceea ce priveste cantitatea mare de grasimi pe care o contine.
Contrar miturilor, muschiul slab de porc nu are efecte nocive asupra sanatatii si poate fi oferit fara griji si copiilor.
Pe de alta parte, este important ca mezelurile sa fie evitate, indiferent de provenienta pe care o au. Acestea sunt obtinute prin procesarea unor resturi de carne de calitate indoielnica amestecate cu sare, amidon si de cele mai multe ori si conservanti.
Fructele trebuie oferite ca desert
Fructele contin fructoza si glucoza, componente care pot da dependenta si care pot fi cauza principala a obezitatii. Transformate in suc, acestea sunt absorbite foarte repede de catre organism, iar efectul este acela de crestere rapida a glicemiei, urmata de o scadere la fel de rapida.
De aceea, sucul de fructe nu trebuie oferit copiilor in cantitati mai mari de 125 ml. Acestea pot fi insa consumate ca desert si sunt mai sanatoase decat alte alimente indulcite eventual artificial.
O alta metoda grozava de servire este prepararea in casa a inghetatelor din fructe pasate; copiii se dau in vant dupa acest desert care pastreaza aproape in totalitate vitaminele si proprietatile benefice ale fructelor.
Lactatele sunt importante
Copiii au nevoie zilnic de 3 portii de produse lactate pe zi din surse diferite: laptele, iaurtul si branza pe care le oferim copiilor trebuie sa fie integrale, deoarece organismul acestora are nevoie de grasimea pe care o contin aceste produse.
Un studiu realizat in Japonia arata ca populatia feminina care consuma zilnic 3 portii de lapte in perioada adolescentei castiga 1 cm in inaltime in fiecare an, facand abstractie de mostenirea genetica.
In plus, laptele poate fi folosit si pentru prepararea in casa a unor deserturi sanatoase, in special pentru copiii care refuza fructele, asa cum sunt clatitele, orezul sau grisul cu lapte.
O alta varianta prin care iti poti convinge copilul sa consume lactate si fructe in acelasi timp este amestecarea iaurtelor cu bucati de fructe proaspete; acest preparat se va servi tot ca desert si in cantitati limitate, din cauza fructelor din componenta sa.
Tu cat de des iti cantaresti si iti masori copilul? Ai fost vreodata nevoita sa il supui la investigatii suplimentare si analize din cauza problemelor de crestere?Asteptam parerile tale in sectiunea de mai jos!
Pe aceeasi tema:
Greutatea copilului mic
Cum calculezi ce inaltime va avea copilul tau?
Ce trebuie sa stii despre greutatea copilului?