Ai observat ca micutul tau a inceput sa mearga pe varfuri de ceva timp? Este indicat sa urmaresti cu atentie acest tip de mers pentru a depista daca este doar un obicei sau ascunde o problema medicala.
De multe ori se intampla ca mersul pe varfuri sa fie ignorat pana in momentul in care problemele se agraveaza. Acest lucru se intampla deoarece parintii considera, in mod gresit, ca micutul merge intentionat asa si nu incearca sa corecteze acest fapt.
In primele luni in care invata sa mearga, bebelusii au obiceiul de a merge pe varfuri, deoarece nu stiu inca sa aseze picioarele pe sol. Acest tip de mers dispare insa spontan, dupa cateva luni, cand copilul invata sa mearga corect.
Insa daca acest lucru persista pana la varsta de doi sau trei ani, ori apare dupa o anumita perioada in care copilul a mers normal, inseamna ca este vorba despre o problema si trebuie sa mergi cu cel mic la medic. Nedepistate la timp, si netratate, aceste probleme vor duce la deformarea picioarelor si chiar a coloanei vertebrale.
Posibile cauze ale mersului pe varfuri la copii
Daca bebelusul nu invata sa mearga normal pana la varsta de 2 ani, cand ar trebui sa calce pe toata talpa, este important sa mergi la medic. Cauzele mersului pe varfuri pot fi multiple:
- Contractura muschilor gastrocnemius. Copilul poate suferi de un sindrom care duce la retragerea muschilor gastrocnemius. Acesti muschi se afla in partea din spate a picioarelor, iar daca acest stil de mers este mentinut mult timp de catre copil, muschii se retrag.
- Retractie congenitala a tendonului lui Ahile. Este o afectiune rara, insa exista copii care merg pe varfuri din cauza ca acest tendon este mult prea scurt si nu le permite sa faca miscarile normale.
- Boli neuromusculare. Pot fi congenitale sau se pot dezvolta in timpul copilariei. Unele boli neuromusculare sunt insotite de o scurtare a muschilor din spatele picioarelor.
Cum previi aparitia mersului pe varfuri la copii
Mersul pe varfuri poate fi prevenit daca bebelusul este lasat sa mearga singur, fara a fi tinut de maini de catre parinti. Cand este tinut de maini, tendinta de a merge pe varfuri este mult mai mare si mersul i se poate deforma.
Observa atent mersul copilului. Cand acesta incepe sa mearga pe varfuri invata-l sa calce pe intreaga talpa. Corectarea mersului din timp, te poate scuti de multe probleme.
Cand trebuie sa mergi la medic
Daca mersul copilului nu se modifica este important sa consulti medicul. Ideal este sa faci acest lucru inca de la primele semne ca micutul nu calca pe talpa. Acesta trebuie controlat de medic pentru ca o problema minora sa nu devina una majora, care va fi mai dificil de tratat.
Continuarea mersului pe varfuri va duce la limitarea miscarilor piciorului in viitor. Aceste disfunctii ale mersului ii vor provoca micutului crampe, afectarea echilibrului, dureri nocturne si dificultati in utilizarea incaltamintei.
Tratament
Tratamentul mersului pe varfuri difera foarte mult in functie de cauza problemei. Daca medicul nu constata modificari neurologice sau traumatice structurale, tratamentul va fi unul axat pe evitarea retragerii musculare si imbunatatirea posturii coloanei vertebrale. De cele mai multe ori tratamentul consta in fizioterapie si kinetoterapie astfel incat sa se redea mobilitatea piciorului si copilul sa poata merge in mod normal.
In schimb, in cazul unei traume sau a unei modificari neurologice, medicul pediatru te va indruma catre un specialist.
Sursa foto: pexels.com