Rebeliunea de la varsta de doi ani. De ce se comporta copilul asa?

/ / Modificat: 2025-01-23
Rebeliunea de la varsta de doi ani. De ce se comporta copilul asa?

 

Intre doi si trei ani, copiii intra intr-o etapa de negativism, de a se vedea pe ei insisi ca fiind competenti si autonomi, capabili sa faca fata singuri situatiilor.

Este varsta la care incep sa tipe si sa protesteze mai mult, sa nu mai asculte ce li se spune, ceea ce ii face pe parintii, sa devina stresati si sa se intrebe: "ce se intampla cu micutul nostru?". Nu ar trebui sa te ingrijorezi prea mult! Este rebeliunea de la varsta de doi ani, un comportament normal de confirmare a sinelui. 

In aceste situatii, incearca sa fii flexibil cu micutul tau si sa intelegi caracteristicile acestei etape de dezvoltare. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa-ti lasi copilul sa faca doar/tot ce vrea. Tu trebuie sa stabilesti limitele si orientarile educationale.

Ajuta-ti copilul sa faca ceea ce are de facut, explicandu-i de ce trebuie sa faca lucrul respectiv si ce se intampla daca nu il facea. Atunci cand reuseste sa parcurga o etapa sau sa finalizeze un anumit lucru, lauda-l. Incearca sa nu ii intrerupi brusc activitatile placute, in special in aceasta perioada de rebeliune. De exemplu, daca se joaca fericit in baie, in loc sa-l scoti direct, spune-i: "timpul de baie se termina", "mai ai putin timp", “mai poti sta doar 5 minute”. 

Tantrumurile devin uneori anevoioase pentru copil. Nu trebuie sa il pedepsesti sau sa spui fraze precum "esti rau", "daca te porti asa nu te mai iubesc", "esti prost", "te prostesti". Nu vei face decat sa duci la scaderea increderii in sine a copilului si il inveti sa-si reprime propriile sentimente. In schimb, ramai calma si spune-i ca intelegi ca se simte frustrat si asigura-l ca esti acolo pentru el, sa il sustii.

Dupa varsta de doi ani, copiii sunt capabili sa gandeasca si sa isi aminteasca mai bine informatiile si fac mai bine legatura intre ceea ce fac si ceea ce li s-a spus sa faca. Si, desi parintii le regleaza comportamentul, poti incepe sa-I ajuti sa-si regleze singur starile emotionale, dar si sa le inteleaga. 

Iata cateva indrumari pentru a ajuta copilul sa depaseasca usor etapa de tantrum:

  • Evita pedepsele.
  • Repeta ceea ce astepti ca el sa faca.
  • Prezinta-i diferite posibilitati de actiune: "Vrei o banana sau un mar?
  • Cand ii ceri copilului sa faca ceva, sugereaza-i o alta activitate, care ii place, si pe care o pot face apoi (de exemplu: hai sa strangem jucariile si apoi sa mergem la plimbare).
  • Intareste comportamentul pozitiv (verbal, cu un sarut, o mangaiere, o imbratisare).

 FOTO: freepik.com

Taguri Comportament copil 2 ani

Articole recomandate

Citeste si despre