9 mituri ale copilariei de care orice parinte trebuie sa stie

/ / Modificat: 2014-04-18
9 mituri ale copilariei de care orice parinte trebuie sa stie

Pediatrii au realizat un top al miturilor legate de sanatatea micutului in perioada copilariei. Ei sustin ca fac aceste precizari pe baza faptului ca primesc foarte multe intrebari de la mamici pe astfel de subiecte. Sunt ingrijorati de faptul ca parintii chiar cred si aplica pe copilul lor astfel de idei preconcepute. Este timpul sa demontam cele mai vehiculate prejudecati ale copilariei!

Daca este imbracat subtire raceste sau face gripa

Acesta este un neadevar. Racelile si gripele sunt cauzate de patrunderea in organismul micutului a unor virusi si bacterii, nu de felul in care este imbracat sau daca transpira sau nu.

Mai exista o opinie gresita conform careia daca micutul nu poarta fes sau caciula, raceste sau face infectii ale urechilor. Acest lucru nu are nicio legatura, caciulitele servesc altor scopuri (ajuta copilul sa pastreze temperatura ambientala a organismului, ii protejeaza de ultraviolete etc.)

Plansul excesiv determina aparitia febrei

Micutii se simt foarte rau atunci cand debuteaza starea febrila (din cauza unei raceli sau altei afectiuni) si incep sa planga. Pentru ca febra sa poata fi masurata cu termometrul trebuie sa treaca cateva ore. In acest timp, copiii plang adesea pentru ca le este rau si din cauza altor simptome, cel mai probabil. Atunci cand parintii masoara temepratura ei observa doar ca este ridicata si vine dupa mult plans. Din aceasta cauza au tendinta sa dea vina pe plans pentru starea febrila. Pediatrii sustin ca acest lucru nu este adevarat.

Laptele/Mancarea cauzeaza flegma la bebelusi

Flegma sau mucusul este cauzat de iritarea cailor aeriene de catre germeni, factori poluanti, fum, corpuri straine. Mancarea si laptele nu au fost niciodata asociate, din punct de vedere stiintific, cu productia in exces a acestui mucus. Exceptie fac doar persoanele alergice.

Multa vreme s-a considerat ca printre alimentele care pot provoca flegma se numara, pe langa lapte, casul, portocalele, orezul, bananele si chiar daca este greu de crezut, si apa!

Cel mai mare pericol este acela ca parintii iau de-a buna aceasta neintelegere si priveaza adesea copiii de unele alimente extrem de importante pentru crestere.

Zaharul (dulciurile) cauzeaza hiperactivitate

Daca ar fi atat de simplu atunci cel mai bun tratament pentru copiii care sufera de hiperactivitate ar fi eliminarea zaharului din dieta in loc de medicatie. Insa acest lucru nu a fost niciodata demonstrat stiintific, iar reducerea zaharului din alimentatie nua oferit rezultate importante in acest scop.

Injectiile sunt mai eficiente decat capsulele

Desi injectiile actioneaza mai repede, pastilele sunt la fel de eficiente. Injectiile sunt introduse direct in sange si au efect mai rapid, dar acest lucru nu inseamna ca sunt mai bune decat capsulele. Diferenta o face doar timpul de actiune a medicamentului!

Daca inghiti guma de mestecat, se lipeste de intestine sau dureaza 7 ani sa fie digerata

Este unul dintre cele mai vehiculate mituri despre afectiunile digestive. Majoritatea componentelor gumei de mestecat sunt digerabile si se topesc in gura. Ceea ce ramane din ea si trece in stomac va fi la fel de digerata ca orice aliment. Nu este adevarat ca lipeste intestinele sau ca dureaza ani de zile sa se digere. Cum ajunge in stomac ea este pasata mai departe in intestine si apoi eliminata prin evacuarile intestinale.

Daca iau tonice, copiii cresc mai mult in inaltime sau greutate

Tonicele sunt cele care contin complexul de vitamina B, fier si calciu. Ele ajuta la prevenirea deficientelor nutritionale, acolo unde este cazul. Insa inaltimea si greutatea depind si de alti factori ca cei genetici, de obiceiuri alimentare, sport si nu de pastile miraculoase. In plus, administrarea lor aleatorie, fara aviz sau recomandare medicala poate pune sanatatea copilului in pericol.

Daca bea prea multa apa face broaste in burta

Broastele nu vor aparea niciodata in burtica copilului de la apa si nu este bine ca acesta sa fie "amenintat" astfel. Parintii se risca ca micutii sa diminueze excesiv de mult cantitatea zilnica de apa pe care o beau, de frica raioaselor broaste. In acest fel poate aparea deshidratarea, extrem de periculoasa. Cel mult, un copil poate face intoxicatie de la apa!

Frectia cu alcool scade febra

Nu numai ca exista riscul alcoolismului fetal al copil, cauzat de vaporii de alcool care patrund prin caile respiratorii, dar este foarte posibil sa agraveze mai rau starea. Alcoolul se evapora atat de repede incat poate da nastere frisoanelor, care transmit un semnal catre creier sa creasca si mai mult temperatura corporala.

Taguri Mituri copilarie Ingrijire copii

Articole recomandate

Citeste si despre