Ce le face pe fete sa fie fete si pe baieti sa fie baieti?

/ / Modificat: 2012-12-18
Ce le face pe fete sa fie fete si pe baieti sa fie baieti?

Factori care influenteaza diferentele comportamentale la fetite si baietei

Diferentele dintre fetite si baietei apar nu numai al nivel fizic si fiziologic, ci si comportamental si cognitiv. Desi multi specialisti considera ca hormonii si anatomia stau la baza motivului pentru care baietii se comporta atat de masculin, iar fetitele atat de specific lor, exista si influente sociale care ii deosebesc inca de la nastere.

Asteptari diferite inca de la nastere (sau dinainte)

Comunicarea cu bebelusul fata si cel baiat si felul in care sunt tratati difera inca de la nastere cand parintii afla sexul copilului. In functie de sexul cu care s-a nascut, copilul va fi tratat diferit. Este posibil sa te fi auzit sau sa ii fi surpins pe altii spunand despre o bebelusa ca este "dulce" si "simpatica", pe cand despre un baietel ca e "fortos" si "viguros". Specialistii in dezvoltarea copiilor sustin ca parintii au tendinta sa vorbeasca mai suav si dragalas cu fetitele, pe cand cu baietii adopta un tratament mai diferit, sunt usor mai duri si mai autoritari inca de cand sunt in fasa.

Jucariile, povestile, desenele animate etc.

De la culori, pana la jucarii si povesti pentru copii exista o separatie categorica intre cele destinate fetitelor si cele pentru baietei. Fetitele vor fi inconjurate de culoarea roz, papusi, povesti cu Ilene Cosanzene si Cenuserese, iar baieteii vor fi intotdeauna asociati cu nuanta bleu, masinute sau Spiderman ori Robocop.

Copiii receptioneaza aceste tratamente diferite si specialistii au descoperit ca fetitele mai mici de 1 an si jumatate reusesc sa asocieze masinutele cu baietii si papusile cu fetitele.

Imbracamintea

Intotdeaua fetitele au fost imbracate ca niste mici printese, in rochite si fundite, iar baieteii in costumase sport, treninguri sau echipamente sportive. Chiar si ei invata aceste particularitati ale hainelor categorisite pe sexe, iar pana la varsta de 2-3 ani, ei pot face diferenta intre hainute de baiat si de fata.

Stereotipurile

Copiilor nu le trebuie foarte mult timp ca sa se lase prada discriminarilor de natura sexuala si sunt usor influentabili. De la canale media, prejudecati, povesti si pana la desene animate sau filmulete, toate sunt surse care ajuta la formarea stereotipurilor in viata copilului.

Parintii nu trebuie sa le interzica neaparat accesul la asemenea surse. Ar insemna o izolare a copilului de o mare parte din viata sociala. Insa este indicat sa previzualizeze ei emisiunile sau desenele ori sa citeasca in prealabil povestile si sa stabileasca reguli apropiatilor cand vine vorba de sterotipuri in preajma copilului.

Imitarea celor din jur

Copiii absorb si imita tot ceea ce vad la cei din jur. Si cum parintii sunt cei care petrec cel mai mult timp cu ei, acestia ar trebui sa fie exemple si sa se comporte asa cum ar vrea ei ca micutul lor sa o faca. Retine ca micutul "ia notite", chiar daca o face in mintea lui!

Depinde de tine ce fel de credinte vrei sa ii insufli si cum vrei sa ii influentezi opiniile si judecatile cu privire la diferentele dintre sexe si particularitatile lor. Daca vrei ca micutul tau sa stie ca si barbatii gatesc, iar femeile sunt capabile sa repare lucruri prin casa, atunci demonstreaza-i asta. Este important sa ii insufli in timp credinta ca atat femeile, cat si barbatii pot face o multime de lucruri care ar parea potrivite unui singur sex, reducand astfel din stereotipiile existente si abolind sexismul.

Taguri Diferente sexe Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre