Igiena orala a copiilor joaca un rol fundamental in dezvoltarea lor, iar ingrijirea corespunzatoare a dintilor si gingiilor inca din copilarie poate asigura o dantura sanatoasa pe termen lung. De la alegerea produselor potrivite pana la tehnicile de invatare, spalatul pe dinti devine un aspect important al educatiei orale, care necesita multa rabdare si imaginatie din partea parintilor.
Unul dintre cele mai mari obstacole cu care se confrunta parintii este refuzul copiilor de a se spala pe dinti. De la “Nu vreau” si “Nu pot”, pana la “Nu stiu” sau “Nu imi trebuie”, spalatul pe dinti poate deveni o batalie zilnica. Totusi, sunt cateva obiceiuri care, aplicate constant, pot mentine un echilibru in igiena orala a celor mici.
Primii pasi catre un zambet sanatos
Atunci cand sunt mici, dintii copiilor sunt relativ usor de ingrijit. “Chiar daca pare greu de crezut, primii pasi catre un zambet sanatos se formeaza inca dinaintea eruptiei dentare a bebelusului.” Cu un tifon curat si putina apa, parintii pot indeparta eficient resturile alimentare din cavitatea bucala a micutilor.
Odata ce dintii incep sa creasca si alimentatia devine mai variata, spalatul cu apa si tifon nu mai este suficient. Este important ca, incepand cu aparitia primului dinte, sa se introduca o periuta de dinti degetar sau una mica, adecvata varstei copilului.
Importanta igienizarii dintilor de lapte
Pana la varsta de 2 ani erup primii dinti ai copiilor. Acestia sunt esentiali pentru dezvoltarea dentitiei permanente, care va aparea in jurul varstei de 7 ani. Cu cat acesti dinti sunt mai mult neglijati, cu atat riscul afectiunilor dentare este mai mare. Cariile dentare, inclusiv caria de biberon, sunt comune si in randul prescolarilor, iar demineralizarea sau problemele gingivale nu sunt mai putin frecvente.
Din fericire, toate aceste probleme pot fi evitate prin igienizarea corespunzatoare a dintilor inca din primii ani de viata.
Spalatul pe dinti nu trebuie sa fie o corvoada. “Pentru a face din spalatul pe dinti un obicei placut, este necesar sa constientizam importanta practicarii lui.” Mai mult decat atat, este esential ca intreaga familie sa adopte o rutina. Este recomandat ca spalatul pe dinti sa fie efectuat de doua ori pe zi, timp de 2 minute, iar acest obicei sa devina parte integranta din viata de zi cu zi.
Pentru a face procesul mai atractiv, parintii pot incerca cateva trucuri: permiterea copilului sa aleaga produsele (de exemplu, pasta de dinti cu dinozauri sau lei), diversificarea locului de spalat pe dinti (in baie, in cada sau langa fereastra) sau chiar transformarea acestuia intr-un joc. “Dansul periutei, in fata oglinzii, e chiar revigorant.
Produse potrivite pentru copii
Este important ca parintii sa aleaga o periuta de dinti cu peri moi si un maner ergonomic, care sa ajute copilul sa adopte o pozitie corecta in timpul periajului. De asemenea, pasta de dinti trebuie sa fie adecvata varstei, fara un continut prea mare de fluor. Pasta de dinti Vitis Kids este un exemplu de produs recomandat, avand ingrediente naturale, fara zahar, gluten sau lactoza, si un gust placut de cirese, care ajuta la remineralizarea smaltului dentar si protejeaza impotriva cariilor .
Consultul stomatologic – o prioritate
In ciuda tuturor masurilor preventive pe care le pot lua parintii, este important de retinut ca sfaturile unui specialist sunt esentiale pentru sanatatea orala a copiilor. Vizita periodica la cabinetul medicului stomatolog ajuta prevenirea afectiunilor dentare si duce la formarea unor obiceiuri sanatoase.
In concluzie, igiena orala a celor mici este un proces care poate deveni simplu si placut, atata timp cat parintii sunt implicati activ si aleg produse adecvate varstei copilului. Un zambet sanatos incepe de la o rutina corecta si constanta!