Educatia copilului mic (1-2 ani)

/ / Modificat: 2012-12-30
Educatia copilului mic (1-2 ani)

Incepand cu varsta de 1 an, copilul tau incepe sa devina foarte activ si din ce in ce mai independent in actiunile pe care le intreprinde. Este la varsta la care este capabil sa se recunoasca in oglinda, sa imite comportamentul celor din jur si sa isi manifeste din plin curiozitatea. Face progrese remarcabile din punct de vedere fizic, intelectual si emotional. Iata pe ce trebuie sa pui accentul in educatia copilului de 1-2 ani!

Nici nu implineste bine un anisor, ca bebelusul tau incepe sa isi scoata "dintii" independentei si sa vrea sa faca cat mai multe lucruri de unul singur, iar daca te opui, nu va reactiona foarte bine. Dorinta lui de a explora cat mai mult imprejurimile il va determina sa aiba comportamente care nu iti vor fi tocmai pe plac. Pe masura ce va incepe sa mearga mai bine, va fi tentat sa traga de tot din jur, indiferent daca are sau nu voie, si sa planga atunci cand ii interzici ceva.

Educatia copilului de 1-2 ani poate fi destul de solicitanta, mai ales pentru parintii neexperimentati, care s-ar putea confrunta cu o multime de dileme si confuzii in modul in care trebuie sa il creasca si sa-l educe.

Iata cateva dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci in educatia copilului de pana in doi anisori!

Impune reguli si limite in comportamentul lui!

Chiar daca este inca foarte mic si pare incapabil sa inteleaga instructiuni sau ceea ce vorbesti cu el, micutul tau este receptiv la auzul vocii tale, iar daca ii repeti constant anumite lucruri, va intelege ce vrei de la el si se va comporta ca atare.

Nu lasa copilul sa aiba un comportament neadecvat, doar pentru ca "e si el mic si nu intelege", o scuza de care se folosesc foarte multi parinti. Fii ferma atunci cand greseste si ia masuri imediat, in acel moment, nu dupa aceea, pentru ca micutul sa inteleaga mai usor ce a gresit.

Fii perseverenta si rabdatoare in a-ti disciplina copilul, inca de dinainte de a incepe sa spuna primele cuvinte. Corecteaza-l de fiecare data cand greseste, folosind un ton calm, dar ferm si fara a-l certa sau a folosi pedepse fizice.

Invata-l bunele maniere si regulile de comportament!

Nu este suficient doar sa il corectezi sau sa il faci atent atunci cand greseste si se poarta necorespunzator. Copilul are nevoie de ajutorul tau pentru a-i trasa principalele reguli de comportament si a-l invata care

Asadar, inca din primul an de viata, si cu atat mai mult de la implinirea a 2 ani, este esential sa incepi sa ii explici si ajuti sa invete bunele maniere. De pe la un an, copilul incepe sa vorbeasca si sa inteleaga ce i se spune, iar spre doi anisori, este deja capabil sa urmeze instructiuni simple.

Comunica cu el tot timpul!

Dezvoltarea limbajului si a vorbirii este unul dintre principalele obiective pe care trebuie sa le ai in vedere in educatia copilului de 1-2 anisori.

Pana la varsta de un an, majoritatea bebelusilor spun deja primele cuvinte, iar odata cu trecerea primului an de viata, isi imbogatesc vocabularul si sunt capabili sa isi exprime verbal nevoile si dorintele de baza: "apa", "papa", "caca" etc.

Este important sa comunici cu el zilnic si sa il incurajezi sa vorbeasca, stimulandu-l sa iti ceara ce are nevoie, punandu-i intrebari, si nu doar sa il lasi sa arate cu degetelul sau sa planga pentru a te atentiona ca ii este foame, sete sau ca trebuie schimbat.

Cu cat vorbesti mai des cu el, cu atat isi dezvolta mai mult limbajul si vorbirea si este apt sa le foloseasca pentru a exprima nevoi si dorinte.

Invata-l sa isi exprime sentimentele si emotiile, nu se doar prin comportamente negative, agresivitate, violenta, tipete, plansete. Abia la varsta prescolara, este capabil sa isi exprime multe dintre aceste stari, insa este important ca educatia lui in acest sens sa inceapa de timpuriu.

Permite-i sa exploreze mediul inconjurator si sa testeze experiente noi!

Experienta nemijlocita este unul dintre cele mai bune instrumente de invatare pentru cel mic, inca de la varste mici. Permite-i copilului tau de 1-2 ani sa se "dea cu capul" de lucruri si experiente noi, din care sa invete mai usor cum trebuie sa se poarte.

De exemplu, la aceasta varsta, copilul va fi dornic sa se catere pe mobila sau masa, sa puna mana pe cuptorul incins sau sa traga fata de masa. Creeaza diverse contexte, in care sa lasi copilul sa incerce sa faca ce isi propune, pentru a-si da singur seama ca nu este indicat sa mai repete respectiva experienta. Stai langa el si lasa-l sa incerce sa se catere. Cu siguranta ca nu va reusi sau se va lovi de ceva din jur pana sa-si atinga obiectivul pe care si-l propune.

Joaca-te cat mai mult cu el!

Joaca este una dintre metodele nemijlocite prin care copilul invata cum sa se comporte adecvat si sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea.

Este foarte important ca joaca sa fie initiata inca din primele zile de viata ale copilului, cu tipuri de jocuri adecvate varstei lui (zdranganitori, jucarii luminoase etc.).

Categoriile de jocuri pentru 1-2 ani sunt foarte variate si utile in dezvoltarea lui. De la cele de impins sau tras, de constructie, cu mingea si baloanele, de sortare sau cu papusi si masinute, copilul tau are numai de beneficiat de pe urma acestor jocuri. Este important sa optezi intotdeauna pentru jucarii adecvate varstei lui, pentru a contribui la educatia si dezvoltarea lui.

Jocurile au un rol important si in dezvoltarea imaginatiei si creativitatii copilului, esentiale pentru dezvoltarea lui cognitiva sau intelectuala.

Cu ajutorul jocurilor, copilul are ocazia sa invete, pe intelesul lui, modele de comportament pozitive si bune maniere, pe care la aceasta varsta nu le poate intelege la nivel teoretic.

Citeste-i cat mai des!

Permite-i copilului sa se apropie de carti si de lumea povestilor inca de dinainte de implinirea varstei de 1 an.

Citeste-i zilnic povesti, iar dupa ce trece de varsta de 1 an, ajuta-l sa se apropie si mai mult de lumea cartilor, incurajandu-l sa se joace cu ele, sa le manipuleze si sa se familiarizeze cu ele.

Cititul zilnic si cultivarea pasiunii pentru carte incepe de la varste mici si contribuie din plin la dezvoltarea limbajului, vorbirii, dar si a imaginatiei si creativitatii copilului.

Care crezi ca sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci in educatia copilului de 1-2 anisori? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Educatie copii Educatie copii mici

Articole recomandate

Citeste si despre