Cand esti pentru prima oara mama si nu ai experienta cu bebelusii, imbracarea micutului este una dintre cele mai mari provocari. Te uiti la el cat este de fragil si ai mari emotii cand trebuie sa il schimbi.
Rabdare, atentie si curaj! Bebelusii nu se "strica" asa, cu una cu doua. E o chestiune de strategie si exercitiu. Pentru a te ajuta, iti oferim un ghid pentru imbracarea bebelusului rapid si fara lacrimi.
Unii copii se lasa usor imbracati si stau foarte linistiti, dar altora aceasta operatiune li se pare momentul perfect pentru a se agita si a plange. Cand nu ai experienta, de la primele suspine pana la panica nu e decat un pas, dar asta nu face decat sa il agite si mai tare pe bebelus.
Ce trebuie sa stii: cu cat micutul se simte mai comod si mai in siguranta, cu atat procedura va fi mai simpla.
Ce trebuie sa faci
Pregateste scutecul, servetelele, hainutele si aseaza-le asfel incat sa le ai la indemana. Cu cat te organizezi mai bine, cu atat lucrurile vor decurge mai repede. Bebelusul nu trebuie sa simta disconfortul frigului si clar nu vrei sa fie nevoie sa il lasi nesupravegheat cat timp tu cauti un body sau un costumas.
Schimba copilul intr-o camera cu o temperatura adecvata pentru ca bebelusului sa nu-i fie prea frig. Nici prea cald nu e bine sa fie, pentru ca daca incepe sa se agite se va incinge si mai tare si la orice disconfort micutul face un singur lucru: plange.
Schimba-l pe cel mic pe o suprafata sigura, cum ar fi masa de infasat sau patul.
- Nu-l lasa nicio clipa singur si nesupravegheat.
- Cea mai mare atentie trebuie sa o acorzi manevrarii capsorului. Sustine-l cu grija cand ii tragi body-ul sau bluzita peste cap si ai grija sa nu fie prea stramte la gat (in mod normal acestea fie au capse pentru ajustare, fie sunt croite astfel incat sa se largeasca in mod convenabil),
- Sufleca manecile bluzitelor si prinde-i tu manuta din interior pentru ca imbracarea sa fie mai usoara. La fel poti proceda si cu pantalonasii. Cand il dezbraci, scoate intai manecile si apoi trage bluzita peste cap, asigurandu-te ca nu se agata nici de barbie, nici de urechi.
- Copiilor nu le place sa fie incaltati pana nu incep sa mearga, dar pentru a le fi cald la picioare le poti pune botosei.
- NU il imbraca in hainute prevazute cu elemente periculoase pentru bebelus, cum ar fi cordoane sau sireturi, nasturi sau fundite pe care sa le poata rupe si baga in gura, riscand astfel sa le inghita, sau in nas.
- Imbraca-l cu haine comode, nici prea fixe, nici prea largi, in care sa se simta confortabil. Evident, nu uita ca bumbacul este cel mai bun material pentru ei.
- Nu uita sa-i vorbesti, sa-i canti sau sa-l alinti in timp ce il imbraci. Faptul ca iti aude vocea pe el il linisteste si va transforma imbracatul intr-o experienta placuta. Puteti juca si jocuri gen “unde e manuta”, “unde e piciorusul”. Niciodata nu e prea devreme pentru ele.
- Nu il imbraca prea gros sau prea subtire. El va plange oricum daca are un disconfort, dar de ce sa ajungem la asta? Daca tu esti imbracata lejer, bebelusul nu are de ce sa aiba prea multe straturi de haine sau daca tie ti-e rece, e clar ca pe el nu il poti tine imbracat doar cu un body peste scutec.
La temperaturi sub 24 de grade se potrivesc doua straturi de haine si o paturica sau un sac de dormit la culcare. Daca temperatura este peste 24 de grade, poti sa-l imbraci fara probleme cu un singur strat de haine.
Bebelusul e bine sa aiba un strat de haine in plus fata de cate porti tu pentru a se simti confortabil in acelasi mediu.
Daca exista rabdare si relaxare, momentul schimbarii hainutelor va fi unul placut pentru amandoi, fara lacrimi, tipete si suspine pentru bebelus, fara nervi, agitatie si transpiratie pentru tine, mami! Nici nu o sa-ti dai seama cand devii experta in arta imbracarii bebelusului.