Somnul copilului trebuie sa se desfasoare intr-un mediu care sa favorizeze odihna si relaxarea. Camera in care sta copilul trebuie sa respecte conditiile necesare pentru ca micutul sa poata adormi usor si fara probleme. Trebuie ca incaperea sa fie intunecata suficient, sa fie liniste si sa aiba o temperatura constanta.
Copiilor le e frica de intuneric asa ca nu uita de lumina de veghe! Probabil ca ti se intampla des ca cel mic sa refuze sa mearga la culcare. Mai exista situatii si in care dupa ce il bagi la somn acesta vine fuga in camera ta si iti spune ca nu ii este somn. Te-ai gandit vreodata ca poate nu i-ai asigurat conditiile propice pentru a dormi?
Intuneric
Chiar daca cel mic doarme ziua sau noaptea este important ca incaperea sa fie destul de intunecata. Daca este zi, atunci trage draperiile inainte de a-l culca pe cel mic sau pune niste paturi la geam pentru a crea o atmosfera de seara. Intunericul incurajeaza secretia de melatonina care este considerata hormonul de somn. Lumina are tendinta de a-l suprima. De aceea este important sa faci cat mai intuneric in camera.
Liniste
Alege o camera pentru copil care sa nu fie apropiata de surse zgomotoase. De exemplu, nu este o idee buna sa il pui sa doarma intr-o camera apropiata de bucatarie sau de camera de zi. Zgomotele sunt puternice si pot intrerupe somnul copilului sau il impiedica sa doarma.
Nu este indicat nici sa il lasi sa doarma in camera ta sau de zi in timp ce tu vorbesti la telefon sau te uiti la televizor. Specialistii sustin ca linistea este importanta pentru somnul odihnitor al micutilor. Cel putin pana adorm. Nu este recomandat nici sa il obisnuiesti sa doarma intr-o liniste deplina. Va deveni sensibil la cel mai mic zgomot din jur si acest lucru nu este indicat. Insa trebuie sa adoarma in liniste.
Temperatura potrivita
Daca in camera in care doarme copilul este prea frig sau prea cald, acesta nu se va odihni corespunzator. El este mai sensibil la temperaturi extreme decat un adult. Cea mai potrivita temperatura pentru camera copilului atunci cand doarme este intre 18 si 22 de garde Celsius.
Nu exagera nici cu imbracatul copilului. Nu pune prea multe straturi de haine pe el pentru ca ii va fi cald, va transpira si nu va putea dormi. Este suficient sa il adormi intr-o pereche de pijamalute cu maneca lunga si pantaloni lungi. Asigura-te ca materialul este natural. Cel mai recomandat material pentru pijamalutele copilului este bumbacul.
Daca nu reusesti sa mentii aceasta temperatura si in camera este foarte cald, lasa-l sa doarma cat mai dezbracat. In zilele toride de vara poti lasa copilul sa doarma doar in chilotei sau pampers. Te poti folosi de propriul tau nivel de confort pentru a-ti da seama cam cum trebuie sa il imbraci noaptea. Daca tu ai trecut la maieu si pantaloni scurti atunci cand dormi, atunci si el trebuie imbracat la fel.
Pat/Patut
Patutul copilului influenteaza foarte mult calitatea somnului. El trebuie sa se simta cat mai confortabil in el. Salteaua trebuie sa fie ferma, iar asternuturile bine intinse pe ea. Nu trebuie sa faca mici cute, pentru ca in urma miscarilor repetate din timpul somnului copilul poate strange asternutul ghemotoc si devine astfel inconfortabil. Acesta se poate trezi usor si va adormi foarte greu la loc.
Specialistii sfatuiesc sa nu folosesti perna, daca l-ai obisnuit fara. Oricum, bebelusii nu au voie sa doarma pe pernute din cauza riscului de a se sufoca. Abia cand face trecerea la patul de copii mici el poate dormi pe o perna. Dar aceasta nu este obligatorie. Este mai sanatos ca cel mic sa fie obisnuiti fara.
Frica de intuneric este normala in randul copiilor mici. Si trebuie sa tii cont de asta atunci cand vine seara. Daca ii este frica ca de sub pat va iesi un mosntru sau ca din sifonier va aparea o vrajitoare, atunci nu ii poti scoate cu nimic asta din cap. Aceasta frica dispare cu timpul si cu ajutor din partea ta.
Pana atunci este indicat sa lasi o luminita aprinsa in camera in care doarme. Aceasta ii scade nivelul de anxietate si il ajuta sa doarma simtindu-se in siguranta. Daca este nevoie poti sa lasi si usa intredeschisa. Unii copii se simt mai protejati si linistiti daca vad ca au usa usor deschisa la camera.