Plimbarea zilnica a copilului in aer liber este obligatorie la 1-2 ani pentru o crestere armonioasa, dar si pentru o sanatate de fier. Intr-o epoca in care copiii petrec din ce in ce mai mult timp in fata televizorului sau calculatorului si renunta la orice forma de miscare fizica, este crucial sa ii deschizi apetitul copilului, de mic, pentru activitati si plimbari in aer liber.
Plimbarea zilnica a copilului de 1 - 2 ani este absolut necesara. In orasele mari, unde copiii traiesc in apartamente, este o obligatie elementara si zilnica de a scoate copilul "la aer".
Odata ce copilul tau a facut primii pasi, poti introduce in rutina zilnica o scurta plimbare in parc sau intr-o alta zona sigura pentru copii, pentru a se bucura de aer si de exercitiile fizice. Acum este si varsta propice pentru un copil de a se indragosti de natura.
Este ideal ca aceste plimbari sa se faca in gradini si parcuri. Copilul este incantat cand este dus de mana sau purtat pe umeri. Terenurile de joc, arborii, florile, variatia peisajului sunt elemente stimulante pentru copil. Prezenta animalelor constituie o bucurie permanenta.
Iarna, plimbarile se vor face in gradina cea mai apropiata, unde sunt spatii amenajate pentru copii. Primavara, in zilele de sarbatoare, cu vreme favorabila, copilul va fi dus intr-un loc mai indepartat, de preferat o padure neaglomerata, unde se poate bucura din plin de natura, sau la gradina zoologica pentru a vedea "pe viu" animalele.
Exercitiul fizic il va face mai puternic si mai increzator in fortele proprii
Incurajeaza in fiecare zi copilul sa mearga un pic mai mult. Caruciorul poate sta la indemana atunci cand copilul oboseste, dar nu face din el un obicei de cate ori vrei sa-ti duci copilul din punctul A in punctul B, pentru ca nu va avea ocazia sa-si tonifice muschii picioarelor.
Pe masura ce creste in forta si are mai multa incredere, mersul se va transforma in alergat, ceea ce inseamna ca si parintii pot incepe sa alerge cand au ocazia. Toata familia va beneficia astfel de exercitiul fizic. Un alt mare plus este ca la sfarsitul plimbarii micutul tau va ajunge acasa si va dormi mai bine si mai profund decat de obicei.
Majoritatea parcurilor au aparate speciale de joaca pentru copii care fac exercitiile fizice sa fie si distractive in acelasi timp. Cu putin noroc, copilul tau isi va face si prieteni in parc. Luati cu voi si o minge pentru ca micutul tau sa invete sa arunce, sa prinda si sa dea cu piciorul in ea.
In afara de parcuri, exista o multime de cursuri de sport pentru copiii mici unde pot invata sa inoate, sa faca gimnastica, sa practice un sport etc. Asa vei descoperi si daca are un talent real in materie de sport; tine minte ca aproape toti marii sportivi au inceput de mici!
Importanta plimbarilor zilnice pentru cresterea si sanatatea copilului
Sa scoti copilul afara, la aer, este una dintre dintre cele mai importante activitati din rutina zilnica a celui mic. Nu este deloc o sarcina grea pentru tine, ca parinte, deoarece copilul este, prin natura, o fire activa si energica. In plus, toti copiii adora sa stea la aer si sa exploreze fiecare coltisor al naturii.
In cazul in care stati la casa, iti este mai usor sa scoti copilul afara si sa te joci cu el, deoarece ai curte si ii permite sa faca miscare si sa o exploreze dintr-un capat in altul. Insa in cazul in care stai in apartament de bloc, este si mai important sa scoti copilul afara zilnic, pentru a evita riscul ca micutul sa devina sedentar.
Miscarea fizica si activitatile in aer liber contribuie la o crestere frumoasa si o dezvoltare armonioasa a copilului, dar si la prevenirea obezitatii si a bolilor de inima. In plus, ajuta la relaxarea copilului si la incarcarea organismului cu energie suficienta pentru o zi intreaga. Atunci cand copilul se plimba in aer liber, face miscare fizica, indiferent ca practica sporturi sau, pur si simplu, se plimba si atat.
Cat timp trebuie sa se plimbe copilul de 1-2 ani zilnic?
Timpul zilnic pe care trebuie sa il petreaca copilul la plimbare, in aer liber, depinde de varsta pe care o are, de conditiile meteo, dar si de starea lui de sanatate. Specialistii recomanda, la aceasta varsta, in jur de o ora si jumatate de miscare fizica pe zi (jumatate de ora fiind exercitii structurate, iar o ora, exercitii nestructurate).
In cadrul exercitiilor fizice structurate intra sportul organizat si jocurile care necesita efort fizic. Toate jocurile cu mingea, tenisul, badmingtonul, plimbarile cu rolele si bicicleta sau leapsa reprezinta moduri in care copilul face exercitii fizice structurate. Din categoria exercitiilor fizice nestructurate fac parte acele activitati care-l determina pe micut sa faca miscare, dar nu neaparat intr-un mod organizat. Alergarile aleatorii prin spatiile de joaca, plimbarile prin parc si catararile sunt exemple de astfel de activitati.
Cand nu are voie copilul sa se plimbe?
Atunci cand exista conditii meteo nefavorabile (ger, viscol, canicula etc.) sau cand este foarte bolnavior, copilul nu are voie sa iasa afara. In acest caz, plimbarile sunt sistate. Se asteapta revenirea vremii sau recuperarea copilului, apoi se reia programul normal de miscare fizica in aer liber.
Insa nu inseamna ca nu poate face miscare fizica si in casa. Dansul, cursa cu obstacole sau mima sunt doar cateva idei de jocuri si activitati care ajuta copilul sa consume calorii si energie, chiar si cand este nevoit sa stea in casa.
Tu cati timp scoti copilul afara la aer, zilnic? Ce ii place copilului sa faca cand iese afara? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!