Rutina de somn la copii

/ / Modificat: 2012-12-12
Rutina de somn la copii

Rutina de somn este esentiala pentru odihna, relaxarea si bunastarea copilului tau in timpul noptii, dar are un impact puternic si asupra comportamentului si tonusului lui de peste zi. Este un proces complex, format din mai multe ritualuri pe care copilul le parcurge in fiecare seara, inainte de culcare. Acestea il ajuta sa aiba un somn linistit si odihnit pe timpul noptii. Iata cum formezi rutina de somn la copiii mici (1-3 ani) si prescolari (3-6 ani)!

Importanta rutinei de somn la copii mici

Somnul copilului este extrem de important pentru buna lui crestere si dezvoltare. Cu toate acestea, este unul dintre lucrurile care dau cele mai multe batai de cap parintilor, inca din prima zi de nastere si pana in copilaria tarzie.

Rutina de somn trebuie initiata inca din primele saptamani de viata ale copilului. In acest fel, se obisnuieste mai rapid cu ea si, in timp, invata sa adoarma singurel, zilnic, la aceeasi ora. Pe masura ce creste, rutina sufera mai multe modificari, adaptate nivelului de dezvoltare a copilului de la fiecare varsta.

De exemplu, masajul este unul dintre ritualurile esentiale in rutina de somn a unui bebelus. La varsta de 2-3 ani sau chiar mai tarziu, locul masajului este luat de activitati specifice varstei lui: joaca, lectura, cantat, vizionarea unui desen animat etc. Culcarea la aceeasi ora este importanta pentru promovarea unui somn rapid si linistit al copilului. In plus, se pare ca previne si aparitia tulburarilor sau problemelor de somn.

Rutina de somn la copii mici (1-3 ani)

Incepand cu implinirea varstei de un anisor, ritualul de somn al copilului incepe sa sufere cateva modificari. Prima care se schimba este ora de culcare. Un copil mic, cu varsta intre 1 si 3 ani, nu ar trebui sa adoarma niciodata mai tarziu de ora 20:00. Specialistii iti recomanda sa incepi sa pregatesti copilul pentru somn inca de la 18:30 - 19:00, pentru ca in jur de ora 20:00, deja Mos Ene sa-si faca datoria si sa il ademeneasca in cele mai frumoase vise.

Pana la 1 an, rutina este formata din baita, masaj, lectura, joaca, mediu ambiant potrivit si asigurarea hranei pe timpul noptii. Insa dupa 1 an, copilul tau creste si se dezvolta cu rapiditate. Este indicat sa adaugi si alte activitati sau ritualuri in rutina de somn, adaptate varstei lui.

Rutina copilului mic imprumuta o mare parte dintre activitatile si pasii inclusi in ritualul pentru bebelusi. Poti pastra baita (care va include si toaleta de seara - periajul dentar, pieptanatul, spalarea pe manute etc.), joaca de dinainte de culcare, lectura de seara, precum si asigurarea unui mediu propice pentru somn in camera. Insa pana la varsta de 3 anisori, ritualul ar trebui sa includa si alte elemente noi, care sunt in concordanta cu promovarea unui somn rapid si linistit:

Conversatia de dinainte de culcare

La 3 anisori, copilul stie deja sa vorbeasca binisor. Are un vocabular destul de bogat si este capabil sa formuleze propozitii simple. Odata dezvoltata abilitatea de a vorbi, poti initia un nou element in rutina de somn a copilului: conversatia de dinainte de culcare. Rezervati-va 5-10 minutele in fiecare seara, pentru a discuta diverse subiecte legate de el. Intreaba-l despre gradi, despre anumite evenimente de peste zi sau care vor avea loc in perioada imediat urmatoare.

Unii copii pot fi stresati sau anxiosi daca a doua zi au un eveniment care pune presiune asupra lor: schimba grupa de la gradinita, au o serbare, merg la doctor etc. Este important sa discuti despre aceste aspecte cu cel mic si sa-l linistesti, pentru ca temerile si anxietatea sa nu devina inamici ai somnului.

Cantecelul de dinainte de somn

Daca vrei sa mai diversifici rutina copilului, incearca sa adaugi, printre activitatile obisnuite, si fredonarea unui cantecel, eventual care are ca tematica chiar somnul. In fiecare seara, inainte de culcare, creati-va obiceiul de a fredona impreuna un cantecel haios si simpatic, care sa binedispuna copilul.

Pastrarea unei lumini aprinse in camera

De pe la un anisor incolo, teama de intuneric incepe sa fie din ce in ce mai pronuntata in comportamentul si dezvoltarea copilului. Este momentul in care introduci un element de noutate in rutina lui de somn: o veioza sau o jucarie luminoasa, pe care sa o lasi aprinsa pe tot parcursul noptii.  

Sarutul de noapte buna

Sarutul de noapte buna este un obicei pe care parintii il folosesc in special cu bebelusii. Specialistii sustin insa ca poti pastra acest ritual in rutina de somn chiar si pana pe la varsta de 2-3 ani. Chiar daca in viitor nu va mai exista sarutul sau imbratisarea de dinainte de culcare, tot este recomandat sa va urati reciproc "somn usor" si "noapte buna".

Rutina de somn la prescolari (3-6 ani)

Incepand cu varsta de 3 anisori, rutina de somn va trebui modificata. Copilul devine din ce in ce mai activ, mai energic si nu mai are rabdarea sa parcurga o rutina foarte complexa, ca atunci cand era mic. El va prefera sa stea mai mult pe langa tine, sa se uite la tv sau sa se joace.

Copilul tau are deja varsta la care il poti intreba ce i-ar placea sa faca inainte de culcare sau ce il relaxeaza cel mai mult, astfel incat putin dupa ora 20:00 sa fie deja in pat si adormit. Unele elemente din rutina de somn a copilului, precum baita si toaleta de seara, lectura si asigurarea unui mediu potrivit pentru somn in camera, nu sunt negociabile. Ele trebuie sa ramana in rutina de dinainte de culcare. Dar daca copilul tau prefera sa se joace intr-o seara, in loc sa i se citeasca o poveste, ori sa se uite la un episod din desenele preferate, in loc sa se joace, atunci permite-i.

Pastreaza flexibila rutina de somn si tine cont si de dorintele lui, atat timp cat sunt pertinente sau au succes in a-l adormi la ora stabilita. Obisnuieste-l sa adoarma singur, pentru a nu deveni dependent de prezenta ta in camera.

Lasa-l singur cand se face ora pentru somn, dar revino in camera cam in 10-15 minute pentru a vedea daca a sarit din pat direct la jucarii sau daca a adormit. Daca este inca treaz, pune-l in pat, inveleste-l si spune-i, pe un ton calm, dar serios, ca este timpul sa faca nani. Intreaba-l daca are nevoie de apa, de lumina aprinsa sau de vreo jucarie, pentru a adormi mai usor. Spune-i ca revii peste 15 minute, pentru a vedea daca a adormit sau nu.

Tu cum ai creat rutina de somn a copilului, in fiecare etapa a copilariei? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Rutina somn copii Rutina somn bebelusi Program somn copii Somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre