Soarele face bine, dar poate face si mult rau. Ca orice lucru “consumat” in cantitati mari, soarele va afecta sanatatea organismului. Iar cei mai expusi efectelor nocive ale acestuia sunt copiii. De aceea trebuie sa invatam cum sa ii protejam.
Putin ne mai desparte pana la vara calendaristica si, totodata, pana ce soarele si caldura vor pune stapanire pe tot.
Este momentul in care trebuie sa incepem sa ne gandim foarte serios la protejarea atenta a copiilor in fata razelor ultraviolete. Pe pielea delicata a bebelusilor si a copiilor acestea pot provoca leziuni si ii expun chiar la riscul aparitiei tumorilor.
In cazul copiilor sub 2 ani, masurile de precautie trebuie sa fie foarte mari. Expertii recomanda ca bebelusii nu fie lasati sa se scalde prea mult in piscine sau in mare, locuri in care efectele razelor solare sunt intensificate. E important ca acestia sa stea expusi doar o perioada scurta de timp si abia dupa ce li s-a aplicat un strat consistent de crema cu factor de protectie UV 50.
Expunerea moderata la soare nu se refera insa doar la sezonul estival. Potrivit dermatologilor, este necesar sa protejezi pielea copilul de razele soarelui chiar si in timpul iernii.
Cum protejezi copiii de soare?
Dr. David Olschewski, specialist in dermatologie, sustine ca inca de la varste foarte fragede copiii trebuie protejati de soare. La 6 luni, un copil trebuie protejat cu produse minerale de protectie solara si cu imbracaminte adecvata. Pielea acestuia este foarte sensibila si permite trecerea directa a razelor UV.
Dupa 2 ani, copiii pot folosi creme pentru protectie solara. Totusi, nu este suficient, motiv pentru care pediatrii recomanda o durata mica de expunere la soare si haine care acopera cea mai mare parte a pielii.
Recomandari generale
Evitarea supraexpunerii si minimizarea patrunderii prin piele a razelor UV sunt principalele recomandari. Iata si alte sfaturi date de specialisti:
- Copiii sub un an trebuie protejati de soare in cea mai mare parte a timpului.
- Evita utilizarea cremelor de protectie solara la copii sub 2 ani, pentru a preveni absorbtia elementelor chimice de catre piele.
- In cazul expunerii la soare, se recomanda o perioada maxima de 15 minute pe zi.
- Foloseste filtre solare minerale atunci cand iesi afara cu cei mici, chiar si in timpul iernii sau atunci cand soarele nu este atat de intens. De asemenea, poti folosi si umbrele si accesorii vestimentare precum palariute sau sepci pentru a acoperi capul copilului. Bluzitele lejere din bumbac si pantalonii care acopera pielea sunt mai utile decat descoperirea acestora in bataia directa a razelor soarelui.
- Expunerile la soare e indicat sa aiba loc inainte de ora 10 dimineata sau incepand cu ora 17.
- Daca folosesti o protectie solara pentru copii, e recomandat sa o aplici din nou la iesirea din bazin.
- De asemenea, specialistii recomanda protejarea ochilor copilului, deoarece soarele nu afecteaza doar pielea. Expunerea pe termen lung poate provoca probleme la nivelul retinei.
- Cand mergi la plaja sau la piscina cu copii foarte mici, e indicat ca acestia sa poarte costume de baie sau tricouri care ii protejeaza de soare, chiar si atunci cand va inota. Radiatiile solare pot patrunde prin majoritatea filtrelor pe care le folosesti.