Odata ce copilul a implinit varsta de 1 an, parintii incep sa-i dea sfaturi in incercarea de a-i modela comportamentul. La varsta de 2 ani, el inca invata cum sa-si stapaneasca mersul si sa alerge. Abia acum incepe sa-si imbogateasca vocabularul si sa lege propozitii.
Stimuleaza-i curiozitatea naturala, oferindu-i cadou jucarii cat mai diverse. Jucariile adaptate varstei il ajuta sa-si dezvolte abilitatile de coordonare si sa se bucure de copilarie.
Tacamurile de jucarie
Incepand cu varsta de 24 de luni, copilul incepe sa-si dezvolte forta mainii si sa dobandeasca coordonarea necesara pentru a se imbraca si a se hrani singur. Orienteaza-te spre jucarii care ii ofera oportunitea de a-si exersa abilitati motorii, precum apasarea pe butoane, prinderea in cleme, inchiderea si deschiderea unor fermoare, innodarea, legarea unor sireturi sau combinarea de piese.
Seturile de tacamuri de dimensiuni mici cu manere largi, usor de apucat, ii ajuta pe prichindei sa-si exerseze abilitatile de a manca cu furculita sau de a bea dintr-un recipient fara capac. Hranirea papusii sau a animalutului de plus preferat cu tacamuri de jucarie este o alta activitate indragita de micutii de 2 ani.
Nu numai ca ii ajuta sa deprinda abilitati motorii, dar ii si stimuleaza sa devina responsabili. Copiii care ii dau de mancare ursuletului de plus imita comportamentul adultilor, mai precis comportamentul mamei care isi hraneste copilul.
Seturile de constructie
Cuburile din lemn ii dau copilului de 2 ani posibilitatea de a-si construi o lume proprie, stivuind, imbinand, ciocnind cuburile intre ele si reconstruind. La inceput, va cladi turnurile mici, din doua sau trei cuburi. Pe masura ce-si imbunatateste abilitatile motorii, turnurile vor deveni mai inalte.
Alege un set de constructie format din cuburi moi, gravate cu litere. Acestea servesc unui scop dublu: au forma si dimensiunea potrivita pentru stivuire si-l familiarizeaza pe cel mic cu alfabetul.
Copiii sunt fascinati de tot ce se roteste sau este magnetic. Te poti orienta catre un set de sine de cale ferata din lemn, care ii dau ocazia celui mic sa asamblezele piesele si sa impinga trenurile pe sine. Evita seturile masive, cu multe piese, deoarece sunt prea complexe pentru un copil de 2 ani. Cel mai bine este sa-i cumperi un set simplu, ale carui sine se monteaza in cerc sau in forma cifrei 8. In felul acesta, micutul nu se va simti coplesit de complexitatea asamblarii si se va bucura de jocul cu trenuletul.
Mingea, un cadou mereu inspirat
Daca in urma cu un an, abia asteptai ca micutul tau sa invete sa mearga, acum depui un oarecare efort sa tii pasul cu el. Micutii de 2 ani adora sa arunce cu mingea, sa alerge dupa ea si sa ti-o aduca inapoi. Jocul cu mingea le dezvolta abilitatile motorii, tonusul muscular, rezistenta, coordonarea, echilibrul si forta, dandu-le copiilor ocazia sa interactioneze cu propriul corp. In plus, prinderea mingii le permite sa exerseze intoarcerile, o abilitate cheie pentru dezvoltarea sociala.
Cartile cu povesti muzicale
Cititul impreuna cu cel mic este foarte important la aceasta varsta. El contribuie atat la dezvoltarea limbajului - prin construirea vocabularului, cat si la intelegerea ideii ca orice poveste are un inceput, un cuprins si o incheiere.
Cititul cu voce tare si urmarirea randurilor cu degetul ajuta copilul sa vizualizeze insiruirea cuvintelor de la stanga la dreapta si orientarea randurilor de sus in jos. Cartile cu file din carton sunt ideale, mai ales ca cei mici au tendinta sa rupa orice pagina. Orienteaza-te catre o combinatie de povesti clasice, carti interactive cu pagini tactile sau carti cu inserturi sau flap-uri (ferestre, clapete etc).
Ia in considerare si volumele cu povesti mai lungi dupa varsta de 2 ani, deoarece copiii incep sa-si dezvolte capacitatea de a fi atenti pentru perioade mai lungi de timp. Cartile care ilustreaza cantece populare, ofera celor mici o experienta interactiva multisenzoriala. Cartile cu sunete sau taste muzicale dau povestilor o noua dimensiune. Nici cele care vin insotite de CD-uri nu sunt de ignorat.
Este foarte important ca parintii sa le ofere celor mici o varietate de materiale de lectura, de la povesti si povestiri, pana la poezii cu rima si cantecele incluse in poveste.
Tricicleta transformabila
Copiii mai mici de 3 ani nu sunt inca pregatiti sa pedaleze o tricicleta de unii singuri. Prin urmare, cauta un model prevazut cu bara de impingere. Tricicletele de acest tip ii ajuta sa invete sa-si miste picioarele si sa le tina ridicate in pozitia corecta.
O alta optiune este bicicleta cu roti ajutatoare, care ii ajuta pe cei mici sa mearga pe doua roti, fara pedale. Daca un copil invata cum sa-si mentina echilibrul cu picioarele in sus, el poate trece mai usor la mersul pe bicicleta cu doua roti. Exista o multime de modele de biciclete cu roti ajutatoare, de marimi diferite si confectionate din materiale diverse: lemn, metal sau plastic. Fiecare model are argumente pro si contra.
Unele modele se pot adapta, in functie de varsta copilului. De exemplu, tricicleta transformabila in bicicleta fara pedale, pentru mai multe stadii de varsta, "creste" odata cu cel mic. Din tricicleta cu control parental si parasolar pentru zilele calduroase, o poti transforma in tricicleta fara pedale, bicicleta fara pedale, bicicleta cu pedale sau tricicleta cu pedale.
Arta pentru copii mici
Pe masura ce descopera culorile, cei mici se transforma in mici artisti. Adora sa mazgaleasca cu creioane, carioci si acuarele orice suprafata. Daca micutul tau manifesta deja veleitati de pictor, atunci un set de acuarele non-toxice pentru pictat cu mana il va starni cu siguranta sa-si exprime talentul si sa isi exerseze imaginatia. Expunerea unui copil la arta este foarte importanta pentru crearea si dezvoltarea imaginilor vizuale in creier.
O vizita la muzeul de arte plastice s-ar putea sa-l incante peste masura. Exista si alte alternative, cum ar fi o carte din carton care prezinta opere de arta reale, combinate cu texturi pe care copiii le pot atinge si simti.