De multe ori, copiii nostri, acasa, la scoala sau la gradinite, intra in contact cu produse pe care le folosesc in timpul activitatilor recreative sau chiar atunci cand manipuleaza jucarii care contin produse sau substante despre care nu stim daca sunt toxice sau nu.
Unul dintre aceste materiale care sunt folosite frecvent fara sa stim ca pot provoca de la boli usoare pana la boli grave si amenintatoare de viata, este glitterul sau sclipiciul.
Sclipiciul este o pulbere foarte fina, viu colorata si foarte stralucitoare, care se foloseste mai ales la fabricarea jucariilor, la decoratiunile de Craciun sau de sfarsit de an si la obiectele de artizanat realizate la scoala sau la gradinita chiar de catre copii.
Este un produs prezent practic in viata de zi cu zi a copiilor nostri si, de altfel, destul de greu de curatat, lipindu-se uneori de suprafete.
Dar mai putem spune ca glitterul este un produs destul de sinistru, care, fiind un microplastic de mai putin de 5 mm, este foarte usor de inhalat si produce o patologie grava la nivelul aparatului respirator, digestiv si alte parti ale corpului.
1. La nivel respirator
Problema apare in momentul in care patrunde in organism, prin nari sau prin inhalare. Acesta trece prin caile respiratorii superioare, ajungand la plamani, unde apare o reactie inflamatorie severa numita pneumonita chimica.
Cea mai mare problema este la nivelul alveolelor, unde este afectata functia hemoglobinei, care nu mai poate realiza schimbul oxigen/dioxid de carbon, producand astfel o hipoxie progresiva severa, care duce la insuficienta respiratorie acuta si posibila moarte a copilului, daca nu se actioneaza rapid. Comportamentul la acesti copii este de a-i conecta la un aparat respirator, cu tratament parenteral adecvat si de a astepta evolutia lor.
2. Afectarea ochilor
Contactul cu ochii poate provoca iritatii, conjunctivita si chiar ulceratii ale corneei.
3. Sistemul digestiv
Prin ingestia de substante iritante, pot aparea dureri abdominale, varsaturi si diaree.
4. Afectiuni ale pielii
Desi sclipiciul este disponibil pentru uz cosmetic, unele persoane sunt mai sensibile decat altele si pot dezvolta leziuni iritante si vezicule. Iar in cazul in care exista rani, componentele toxice pot patrunde in rana si pot fi absorbite.
5. Alte complicatii
Sclipiciul contine, de asemenea, o cantitate mare de metale foarte toxice, cum ar fi plumbul, cuprul, staniul si zincul, care in cele din urma duc la imbolnavirea sau ranirea oricarei parti a corpului, compromitand sanatatea si viata copiilor si pot duce la slabiciune, dureri de cap, pierderea poftei de mancare si insuficienta cardiaca/insuficienta cardiaca.